Author Topic: Polnac za mali akomulatorcinja  (Read 759 times)

Offline SKOLS

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2781
 • Gender: Male
Polnac za mali akomulatorcinja
« Opened on 17.10.2010, Sunday, 18:14:19 »
Baram sema,ili gotov sklopen  polnac za mali akomulatorcinja imam doma edna pogolema abaterija od 12vvolti 1.3AH pa sega ako ima nekoj polnac da mi ponudi nesto!Hitno mi e!Ako imate sema ili ako prodavate nekoj polnac odma PP izestete me
Dali moze da se naplni na kompjutersko napojuvanwe istiot akomulator?

Offline Malecko

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3063
 • Gender: Male
Одг: Polnac za mali akomulatorcinja
« Reply #1 on 17.10.2010, Sunday, 18:16:06 »
Батеријата е од бормашина? ;D
If you're good at something, never do it for free... -Joker

Offline SKOLS

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2781
 • Gender: Male
Одг: Polnac za mali akomulatorcinja
« Reply #2 on 17.10.2010, Sunday, 18:19:58 »
ne,ja kupiv od elektroninvest pravev hoverkraft i sega mi se isprazni!

Offline Malecko

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3063
 • Gender: Male
Одг: Polnac za mali akomulatorcinja
« Reply #3 on 17.10.2010, Sunday, 18:24:22 »
Еве барам шеми,ама све наоѓам за онакви акомулатори за во кола,12V 45A.Ќе најдам не се сеќирај ;) ;D
If you're good at something, never do it for free... -Joker

Offline ShAdOw

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 880
 • Gender: Male
Одг: Polnac za mali akomulatorcinja
« Reply #4 on 17.10.2010, Sunday, 18:28:27 »
Може со напојување од пц (ама треба да му направиш некој преправки). Најдобро е со трафо да направиш.

Offline SKOLS

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2781
 • Gender: Male
Одг: Polnac za mali akomulatorcinja
« Reply #5 on 17.10.2010, Sunday, 18:44:02 »
ama od PC neli dava 1,2 ampera!Da ne pregore napojuvaweto??

Offline Malecko

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3063
 • Gender: Male
Одг: Polnac za mali akomulatorcinja
« Reply #6 on 17.10.2010, Sunday, 18:50:17 »
Aj ѕирни ја шемава.Ако не да барам по проста. ;) :)
Code: [Select]
http://project.irone.org/wp-content/uploads/2009/03/12v-lead-acid-bateery-charger.gif
If you're good at something, never do it for free... -Joker

Offline ShAdOw

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 880
 • Gender: Male
Одг: Polnac za mali akomulatorcinja
« Reply #7 on 17.10.2010, Sunday, 18:52:55 »
Нема да прегоре само треба му направиш некој модификации за да дава повисок напон од 12волти (14-15волти) што и баш не е едноставно и за тоа ти препорачувам да си направиш со трафо  ;).

Offline laze

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 125
 • Gender: Male
Одг: Polnac za mali akomulatorcinja
« Reply #8 on 17.10.2010, Sunday, 19:25:33 »
ако имаш напојување со струјна регулација 1/10 од капацитетот на батеријата и напон поголем од 16в
следи го напонот на батеријата на 14.4в можеш да прекинеш со полнење