Author Topic: LED осветлување и сигнализациски светла во D класа кај велосипед  (Read 1719 times)

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12427
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Не види, пишуваме некој софтвер да пикот пали/гаси со брзина од 50KHz а тој пик без проблем може да даде 3-4V е сега тој напон го носиме на некој транзистор како 2N3866 за да не се случи повеке LED да уклучиме директно на пикот. Е сега зошто баш 2N3866? Може и друг VF бидејки мислам дека таков тип би реагирал толку брзо да пали и гаси.

Повеќето транзистори немаат проблем со прекинувачки фреквенции до кај 1MHz, после е вистинскиот проблем :S, така да тоа би функционирало и со било кој транзистор, не е проблем ;).

Но не ми е јасно, како заштедуваме на моќност и на енергија ако користиме PIC-ви за генерирање на прекинувачките сигнали ???.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline Malecko

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3063
 • Gender: Male
А да се изведе со степ ап конвентор,нешто вака
Code: [Select]
http://www.google.com/imgres?imgurl=http://www.leddisplaycircuit.com/wp-content/uploads/2010/05/LED-torch-using-MAX660.jpg&imgrefurl=http://www.leddisplaycircuit.com/2010/05/led-torch-using-max660/&usg=__YPb9356meF-fLUuWT0gBwJVnmJI=&h=370&w=716&sz=27&hl=en&start=0&sig2=Mr5UWwmY3HKl9aDJAnHKHw&zoom=1&tbnid=qqt6PNIOr5usAM:&tbnh=107&tbnw=207&ei=WqC3TJDTBsK7jAfg_ZmgCQ&prev=/images%3Fq%3Dmax660%26um%3D1%26hl%3Den%26sa%3DN%26biw%3D1280%26bih%3D807%26tbs%3Disch:1&um=1&itbs=1&iact=hc&vpx=124&vpy=115&dur=573&hovh=107&hovw=207&tx=93&ty=101&oei=WqC3TJDTBsK7jAfg_ZmgCQ&esq=1&page=1&ndsp=22&ved=1t:429,r:0,s:0

If you're good at something, never do it for free... -Joker

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12427
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Па можно е, ама колку „цица“ енергија колото, тоа е прашањето, да не биде LED Torch ама само 2 минути ;D.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline Malecko

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3063
 • Gender: Male
Го цитирам колегата Бојан: Remember kids datasheet catalog is your friend...

Code: [Select]
http://www.maxim-ic.com/datasheet/index.mvp/id/1140
If you're good at something, never do it for free... -Joker

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12427
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Знам, пишуваше така и на сајтот каде што беше post-ирана шемата, дека троши многу малку енергија, поточно мислам дека пишуваше battery friendly ;D, ама сепак треба да се проба, да се види ;). Вака на хартија изгледа добро ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6261
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
Но не ми е јасно, како заштедуваме на моќност и на енергија ако користиме PIC-ви за генерирање на прекинувачките сигнали ???.
Па според тоа што се секавам пикот троши некаде околу 2-4mA, ама треба да провеам за посигурно а и не се сеќавам за кој пик го читав тоа. Абе како и да е најдобро е осцилатор со транзистор и намотка.

Или со MAX660, ама ако има сеуште како примероци бидејки нема да се купат.
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни аршини/мерки/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.