Нетреба колега за тоа сега ... ова ми е итно
Даниелче, кое појачалце ти е ИТНО, јас тоа што го предлагам или она твоето за Сабвуфер!?
Ајд позззз(((((
П.С.
Овој твој засилувач (dobar za Sabvufer) на влезот користи диференцијален предзасилувачки степен сo 2SA733 (BC560C) итн,...итн,...
тој служи да го засили влезниот сигнал и да го држи Off-set напонот на излезот од засилувачот на 0V!! Транзисторот Tip41 (BD241) е извор на константна струја и работи во чиста А-класа,..
Тие диодичките (од каде ги најде 1N4006, треба да се 1N4002, бидејќи ги има на кило по продавниците!) заедно со серискиот отпорник од 10оми (лошо решение!!
),.... го одредуваат напонот на базите на погонските транзистори (околу 1,5Vdc), односно го одредуваат биасот на базите на на погонските транзистри TIP41 и TIP42, а со овој биас се одредува мирната струја низ излезните транзистори 2SC3280, а пак сето тоа значи со сето тоа се дефинира дали засилувачот ќе работи во AB-класа или во чиста B-класа...итн...итн!!??
Засилувањето се дефинира со односот на отпорниците 100к/680ома кое во дадениов случај изнесува Au=43,4dB и ова засилуање е доста големо, јас би го намалил на пристојно со менување на вредноста на отпорникот од 100k со отпорник од 27k!!!
Прпорака: Од време на време читај литература инаку од тебе нема да биде електроничар!?