Author Topic: 2x100w засилувач со излезни транзистори 2SC 5200 - ПОМОШ  (Read 28350 times)

Offline batka

• Топ Експерт
Отиде ли нешто *јабана*!??? ;D Поздрави го класниот!

Offline VLATKO*

• Експерт
чим го нема,сигурно непали нешто  ;D

Offline daniel spasovski

• Топ Експерт
хахаха да непали за жал  :P Незнам зошто ... Кога го приклучив звучникот само бруи  >:(

Offline bicikle

• Топ Експерт
gnd(масата) ти е врзана? види да не има негде ладен лем или уште нешто не поврзано.

Offline daniel spasovski

• Топ Експерт
Све е океј али несака да се бриџува ... тоа е тоа ... ке го остаам стерео да не го зезнам пак  :)  ;)

Offline bicikle

• Топ Експерт

Offline SKOLS_OLD

• Топ Експерт
постави слики,да видиме што си направил
Исто така од страната на лемните места.

Offline daniel spasovski

• Топ Експерт
Има колега слика од лемната страна  ;) Само што е некоја страна поназад  :D

Offline Delija

• Баниран
  • Стручњак
  • Господ ја сака Македонија, а и ЈАС!!!
Одг: 2x100w засилувач со излезни транзистори 2SC 5200 - ПОМОШ
« Reply #203 on 26.03.2011, Saturday, 08:17:59 (Edited 04.05.2011, Wednesday, 14:15:02) »
Другари!
Ајде да не комплицираме со излитени појачалца!??
Еве за другарчето Даниел едно добро појачале таман за неговото напојување (+/-45V до +/-56V)
Трафото да е со минимум 250W за стерео!!
Секогаш и секаде,...Најповеќе со електрониката!

Offline daniel spasovski

• Топ Експерт

Колеги ... утре е голем ден за мене  :)  :) ... Треба да го презентирам засилувачов само што незнам некои делови како работат во шемата  :-\ ... Ке ме прашуваат кој дел како работи и која функција ја има ...  :-\ Па кажете нешто да запишам за утре ... На пример : Тие диодите 1N4006 , транзисторите А733 , големите моќни отпорници после колекторите на 2SC 3280 и помалите отпорници и кондензатори ...  :-\ за што служат ?

Offline batka

• Топ Експерт
Виде ли за бас рефлекс кутиите? Да барам уште?? ;D :D ;)

Offline daniel spasovski

• Топ Експерт
Нетреба колега за тоа сега ... ова ми е итно  :-\ :-\ :-\

Offline Delija

• Баниран
  • Стручњак
  • Господ ја сака Македонија, а и ЈАС!!!
Одг: 2x100w засилувач со излезни транзистори 2SC 5200 - ПОМОШ
« Reply #207 on 16.04.2011, Saturday, 07:43:03 (Edited 16.04.2011, Saturday, 23:24:48) »
Нетреба колега за тоа сега ... ова ми е итно  :-\ :-\ :-\

Даниелче, кое појачалце ти е ИТНО, јас тоа што го предлагам или она твоето за Сабвуфер!? ;) :D >:(
Ајд позззз(((((

П.С.
Овој твој засилувач (dobar za Sabvufer) на влезот користи диференцијален предзасилувачки степен сo 2SA733 (BC560C) итн,...итн,... ??? ::) тој служи да го засили влезниот сигнал и да го држи Off-set напонот на излезот од засилувачот на 0V!! Транзисторот Tip41 (BD241) е извор на константна струја и работи во чиста А-класа,..
Тие диодичките (од каде ги најде 1N4006, треба да се 1N4002, бидејќи ги има на кило по продавниците!) заедно со серискиот отпорник од 10оми (лошо решение!! ;D),.... го одредуваат напонот на базите на погонските транзистори (околу 1,5Vdc), односно го одредуваат биасот на базите на на погонските транзистри TIP41 и TIP42, а со овој биас се одредува мирната струја низ излезните транзистори 2SC3280, а пак сето тоа значи со сето тоа се дефинира дали засилувачот ќе работи во AB-класа или во чиста B-класа...итн...итн!!?? ;) :D
Засилувањето се дефинира со односот на отпорниците 100к/680ома кое во дадениов случај изнесува Au=43,4dB и ова засилуање е доста големо, јас би го намалил на пристојно со менување на вредноста на отпорникот од 100k со отпорник од 27k!!! ;)
Прпорака: Од време на време читај литература инаку од тебе нема да биде електроничар!? :o  ;)
Секогаш и секаде,...Најповеќе со електрониката!

Offline daniel spasovski

• Топ Експерт
Благодарност до Batka и Delija  :) :) ...

Offline daniel spasovski

• Топ Експерт
Одг: 2x100w засилувач со излезни транзистори 2SC 5200 - П
« Reply #209 on 21.07.2011, Thursday, 16:28:13 (Edited 21.07.2011, Thursday, 16:30:35) »
Колеги да не отварам друга тема ...  ;D :D Го продавам појачалово 2500 денари  :D  ;) Мислам дека цената е фер и реална :)