Author Topic: 2x100w засилувач со излезни транзистори 2SC 5200 - ПОМОШ  (Read 28349 times)

Offline bicikle

• Топ Експерт
да да ја намалиш, ама како што пиша стујата ке се зголеми па може да цркнат појачалата, а ако прегорат излезите во краток спој мислам дека и звучникот за кратко време ке пргори, затоа пишав дупли отпор треба да има.. Секако подбро е еден засилувач од 100 вати на пример него 2х50 мостувани, Исто  и подобро е јбл,таној,еминенце  од 50вати на 30-40 вати појачало него некој си Х звучник од 300 вати на 250-300 ватно појачали, како што велиш.

Offline daniel spasovski

• Топ Експерт
Одг: 2x100w засилувач со излезни транзистори 2SC 5200 - ПОМОШ
« Reply #166 on 19.02.2011, Saturday, 00:18:44 (Edited 19.02.2011, Saturday, 00:20:56) »
Колеги со колегата Влатко најдовме една добра шема на нет за да може моево појачало да се поврзе мостно  :) :) :)
Code: [Select]
http://sound.westhost.com/p14_fig1.gifЕ сега имам три работи нејасни  :D .....
1. Како треба плочкава да се ожичи(поврзе со појачалото)
2. Би требало да го работам на осум ома така ??
3. Како би требало да ги поврзам излезите на звучник ?? (кој излез е инвертиран т.е како би му дошло) ??

Offline Bojan

• Топ Експерт
  • Turn it ON and keep it ON
Одг: 2x100w засилувач со излезни транзистори 2SC 5200 - П
« Reply #167 on 19.02.2011, Saturday, 00:29:58 (Edited 19.02.2011, Saturday, 00:33:19) »
оваа плочка иде пред појачалото, значи ти требаат 2 појачала за мостно поврзување, не едно :D и +out иде на влезот од едно појачало, а -out иде на влезот од другото појачало.
можеш на колку оми сакаш да го поврзеш (а и зависи до појачалото)
излезите на звучникот ке ги поврзеш...+от од звучникот ке го поврзеш на појачалото кај што влегува +out од тоа инверторот (или како и да се викаше,шемата сега што ја имаш ставено), а -от од звучникот ке го поврзеш на појачалото кај што влегува -out од инверторот (или како и да се викаше...)
Теоријата е ,кога се знае се,а ништо не функционира.Праксата е кога се функционира ,а не се знае зошто.Ние во Македонија успешно ја спојуваме теоријата и праксата ,при што ништо не функционира и никој не знае зошто!!!
(позајмено од batka)

Offline daniel spasovski

• Топ Експерт
Хммм.. Све ми се измеша во главата  :D... Ке може мал цртеж за да ми се разјасни подобро  :) ??

Offline bicikle

• Топ Експерт
Значи земаш еден канал (лев десен, мешан..) Го приклучиваш на инверторот. Од инверторот добиваш два излези. Едниот го пикаш во едното појачало, другиот во другото. Сега пјачалата се во мост. На плусот од едното пјачало и на плусот од другото појачало го врзуваш звучникот. Масите ќе ги спијш со жица(мада внатре се споени). АКО ВЕЌЕ СЕ МОСТУВАНИ ПОЈАЧАЛАТА ЌЕ ИЗГОРАТ! Ако има и други звучници на целиот тој сисетем т.е. во просторијата  ќе пробаш жиците ќе ги мениш на двата плуса, па спрема тоа како ќе се вколпува подобро така ќе оставиш. Може да се приклучи и 4 омски звучник, но не експериментрај најарно е 8-16 оми

Offline daniel spasovski

• Топ Експерт
Сега нешто ми е појасно ама само влезот не ми е јасно како да го врзам ..... Излезот од инверторот како да го врзам  :) ??

Offline LordZi

• Глобален Модератор
  • Топ Експерт
  • I'm gonna live forever or die trying...
    • LightCraft Studio
Убаво ти пиша Бојан, излезот од инверторот +OUT на влезот од едното појачало, -OUT на влезот од другото појачало, што има тука нејасно? ;)
People who talk behind my back are in good position to kiss my ass!!!

"You may live to see man-made horrors beyond your comprehension." - Tesla

If animals had a religion, humans would be the devil.

LightCraft Studio

Offline daniel spasovski

• Топ Експерт
Одг: 2x100w засилувач со излезни транзистори 2SC 5200 - П
« Reply #172 on 19.02.2011, Saturday, 09:27:19 (Edited 19.02.2011, Saturday, 09:35:11) »
Ахааа  :D :D Значи + излезот од инверторот оди на плус од влезот на едното појачало а - излезот од инверторот оди на другиот плус од другиот канал ?? Така некако ? A минусите од влезовите на појачалото каде треба да ги врзам ?

Offline LordZi

• Глобален Модератор
  • Топ Експерт
  • I'm gonna live forever or die trying...
    • LightCraft Studio
People who talk behind my back are in good position to kiss my ass!!!

"You may live to see man-made horrors beyond your comprehension." - Tesla

If animals had a religion, humans would be the devil.

LightCraft Studio

Offline batka

• Топ Експерт
Ги следам постовите и не можам да се изначудам,ама како постар морам да ве искарам: некои работи за кои се зафаќате  на многумина ни приближно не им се јасни ;D ! Мој предлог - оној кој ја става шемата нека објасни или нека направи краток туторијал за она што го поставил.Значи,кога ке видите дека повекемина се јавуваат,а не им е јасно поврзување,ознаки ,елементи на шемата - потрудете се малку поопширно да го објасните тоа што сакате да го објавите и се тоа нека биде во еден поопширен опис.

Offline daniel spasovski

• Топ Експерт

Offline VLATKO*

• Експерт
еве мислам дека сеа ке сватиш како да го поврзеш.

Offline daniel spasovski

• Топ Експерт
Фала Влатче токму ова ми требаше за да не згрешам нешто  :)

Offline daniel spasovski

• Топ Експерт
Колеги само да ве известам дека сега вечерва ке ја правам плочката за бриџување :D Засилувачот е спремен бидејќи на самото тоа лимче што велите дека е мало му додадов уште еден 100 ватен ладилник  ;)

Offline bicikle

• Топ Експерт
Ладиниците не се марат во вати  ;)