Author Topic: 2x100w засилувач со излезни транзистори 2SC 5200 - ПОМОШ  (Read 28346 times)

Offline daniel spasovski

• Топ Експерт
Го тестирав за нова година нема гајле  8) !

Offline SKOLS_OLD

• Топ Експерт
војнички стил.Одлично реп плус за ова дело ;D

Offline daniel spasovski

• Топ Експерт
Благодарам колега :D War Style :D ке помисли некој дека е војничка радиостаница и ке ми го украде  ;D ;D ;D

Offline SKOLS_OLD

• Топ Експерт
А стварно толкав ладилник си ставил,помал што не ставиш хаха

Offline VLATKO*

• Експерт
е даниеле почна нови стилови во изградба на појачала да правиш,па барем на влез да си ставел RCA конектори и оклопен кабел,иначе чим работи добро е терај и следниот проект малце посериозен.

Offline SKOLS_OLD

• Топ Експерт
и да има полициски изглед :P ;D ;D

Offline daniel spasovski

• Топ Експерт
Колеги имам едно прашање :) ... Како може да се поврзе мостно засилувачов  ??? Знам дека може двата канала на еден звучник ама мислам дека имаше еден склоп кој треба да инвертира еден од + сигналот  :P. Знае некој  :D ??

Offline bicikle

• Топ Експерт
Code: [Select]
http://sound.westhost.com/project107.htmВиди овде има шема, би требало да ти е јасно све, ако не препрашај.

Offline daniel spasovski

• Топ Експерт
Не ми е јасно како TL072 може да издржат излез од аудиозасилувач ... И има ли некој шема за инвертирање на сигналот за да можам засилувачот да го поврзам мостно  :) ??

Offline Devil

• Администратор
  • Топ Експерт
    • Македонски форум за електроника
хаха, не си разбрал, ова ти е влез за во појачалата
и правиш 1 ваков склоп и 2 засилувачи, во едниот засилувачот го пушташ директно сигналот, во другиот прреку овие инвенторите, а засилувачите ти се поврзани со излезите на 1 звучник, исега кога иди директно сигналот проведува едниот засилувач кога иди негативниот проведува другиот засилувач...

само пази не секој засилувач е погоден за да работи во мостна врска, можно е да си го изгориш засилувачот  ;) ;D
Jас не сум себичен, помагам. Помагај и ти !

Секоја куќа си има свои куќни правила.Почитувај ги куќните правила!

Offline daniel spasovski

• Топ Експерт
Девил не ми е јасно баш  :P Може некој мал цртеж за да ми се разјасни   ;)??

Offline GigaWatt

• Администратор
  • Топ Експерт
  • Не фалширам
Едниот канал ги засилува позитивните полупериоди од сигналот, другиот канал ги засилува негативните полупериоди од сигналот (не е баш вака, ама наједноставно е да се свати ако се објасни на овој начин), а целиот склоп се врзува на влезот на засилувачот. Кога ќе се каже мостна врска, не мисли на тоа дека едниот излез од едниот канал се надоврзува на влезот на другиот (иако има и такви комбинации, но многу ретки се, да не речам, скоро и ги нема, и не се нарекуваат мостна врска). Значи, еден операциски засилувач работи како неинвертирачки засилувач со засилување 1 (бафер) и само го рпепраќа сигналот кон едниот канал. Другиот операциски засилувач работи како инвертор и го препраќа сигналот кон другиот канал, но инвертиран (со сменета фаза за 180 степени). Е сега, едниот канал засилува „позитивно“, а другиот канал засилува „негативно“ (инветирано), односно другиот канал го засилува сигналот, но инвертиран, па напонот кој ќе се јави меѓу излезот (плусот) од едниот канал и излезот (плсуот) од другиот канал ќе биде два пати поголем (барем теоретски) одколку кога засилувачот би го засилувал истиот сигнал само на едниот канал (поради тоа реков, уште во првата реченица, дека не е баш исто како засилување на позитивни и негативни полупериоди од сигналот, но наједноставно ми беше да објаснам така, не ми текнуваше друг начин :S).
"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline VLATKO*

• Експерт
слично како на сликава само што ти нема да користиш трансформатор туку ОП

Offline bicikle

• Топ Експерт
Одг: 2x100w засилувач со излезни транзистори 2SC 5200 - ПОМОШ
« Reply #163 on 17.01.2011, Monday, 15:54:49 (Edited 17.01.2011, Monday, 15:56:00) »
http://elektronika-mk.net/index.php?topic=3685.msg34328;topicseen#msg34328
еве овде има нешто.

На +овите од излезите од засилувачот од засилувачите ќе ги врзиш звучникот, масите ќе ги краткоспоиш. Струјата што ке врви ќе биде дупло поголема, импендансата мора да биде 8-16 ома. Ако се предходно мостувани појачалата(внатре во нив) ќе изгорат. Провери дали помеѓу двете маси има напон.ако сакаш да ги мостуваш не треба да има.Мислам дека малце те доближив до мостувањето, но што не ти е јасно, слободно прашај

Offline batka

• Топ Експерт
Јас лично повекепати се залагав да се избегнуваат во аматерски конструкции мостни споеви на појачувачи,бидејки и самите фабрики веке избегнуваат да прават такви модификации ( кои патем не се многу стабилни,ниту прифатливи за професионална работа)Најдобро е парите да си ги вложувате во подобри и поефикасни звучници и звучни кутии,а појачувачите да ги употребувате во рамките на параметрите кои се општо прифатени.Се друго е преголем ризик и лесно можете да останете без својот појачувач или без звучници!! ;D ;) И друго,ако сакаш да добиеч снага од мостниот спој треба да ја намалиш ( навистина е така,бицикле!) импендансата,а тоа е веке ризик од повлекување двојно поголема струја!!