Author Topic: Трчечко светло со Н број ЛЕД диоди  (Read 646 times)

Offline batka

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9429
Трчечко светло со Н број ЛЕД диоди
« Opened on 21.09.2010, Tuesday, 16:50:38 (Edited 22.09.2010, Wednesday, 01:29:50) »
Ова е едноставна шема која може секој почетник да ја направи,а представува трчечко светло со транзистори неколку електролити,отпорници што секој може да ги пронајде.Деловите можат да се заменуваат со приближни вредности,нема критични елементи,работи на 6-24 волти со избирање на вредност на отпорникот од 820 ома сериски со ЛЕД.Ледиците можат да бидат од 3 до 30 и повеке,а се поставуваат по редослед 1-2-3-1-2-3......Можат да се додадат и повеке канали.Канал кој може да се додава е оној во зеленото поле,а почетниот и завршниот транзистор остануваат. Колото се стартува со тастер. Уредот може да се направи и во *воздух*,без плочка..
Јас го правам со 47мФ /16 В а го напојувам со 12В,без измени на другите вредности!!!


Offline BNedanov

 • Нов член
 • *
 • Posts: 1
и види вака батка јас сум абсолутно нов во оваа облас, па ако можиш да ми кажиш за што служи ова Трчечко светло...ке ми представува задоволство да изработам една ваква вежба поззз ;)

Offline batka

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9429
За што ? Можеш да го ставиш во кола ,на скутер заедно со стоп светлото да свети,за украсување реклами ,елки,играчки ..... премногу голем избор имаш.

Offline MartinSk

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 647
 • Gender: Male
го имам ова изработено со околу 15 диоди и има интересен ефект сакам да го вградам во кукиштето на пцто :D