Изработка на предаватели со пофолеми моќности е навистина комплицирана работа (барем од тоа што имам читано по форумов), а да не зборуваме за тоа што излезните трензистори коштаат 30, 40, 50 евра за еден па нагоре (зборувам за моќности од 100W па нагоре). Со предавател со моќност од околу 50W сигурно ќе можеш да покриеш радиус од 10km со пречки. Истото можеш да го направиш и со предавател од 5W, ама не сум сигурен дали ќе може да го покрие истиот радиус и со пречки (не се разбирам до толку, на ова прашање нека договори некој кој е постручен во оваа област).
Е сега, вистинското прашање е дали сакаш да поминеш евтино и мислиш дека со самоградба ќе го постигнеш тоа, или едноставно ти е ќеиф да изработиш предавател без разлика колку ќе коштаат деловите. Со самоградба ќе поминеш евтино ако планираш да изработиш предавател до кај 5, 10W бидејќи (барем колку што знам, нека ме корегира некој ако грешам) не се продаваат предаватели со толку мали моќности. За помоќни предаватели поедноставно е да купиш еден (на старо се разбира, има на Pazar3, сум гледал) одколку да правиш, премногу е комплицирано, од изработката на плочките, па се до излезните ВФ транзистори кои (како што напоменав) се многу скапи, и не дај боже да ти изгори некој при тестирањето на предавателот, жив ќе се изедеш :S.