Author Topic: FM 15W засилувач со 1 мосфет  (Read 1997 times)

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6261
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
FM 15W засилувач со 1 мосфет
« Opened on 26.06.2010, Saturday, 23:13:52 »
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни аршини/мерки/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Offline BorceBT

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1826
 • Gender: Male
  • www.trajkovski.net
Одг: FM 15W засилувач со 1 мосфет
« Reply #1 on 27.06.2010, Sunday, 04:07:25 »
Гледам дека транзисторот е од фирмата Mitsubishi но дали некој го носи кај нас во продавниците за електронски компоненти е дискутабилно.

Никогаш неможеш да знаеш се, но секогаш можеш да знаеш повеќе.

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6261
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
Одг: FM 15W засилувач со 1 мосфет
« Reply #2 on 27.06.2010, Sunday, 14:45:55 »
ке прашам па ако има некој ке пишам. Посебно ме заинтересира што е мосфет транзистор, оти температурата нема некое големо влијание на работата како кај биполарните транзистори. Ако некој знае + уште некои предности/маани кои ги имаат мосфетите во однос на биполарните нека пише.
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни аршини/мерки/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Offline BorceBT

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1826
 • Gender: Male
  • www.trajkovski.net
Одг: FM 15W засилувач со 1 мосфет
« Reply #3 on 27.06.2010, Sunday, 15:57:16 »
Маана е тоа што може лесно да ги прегорите и се скапи. Предност е големото засилување (поголемо отколку биполарни ВФ транзистори) и температурно се постабилни.
Никогаш неможеш да знаеш се, но секогаш можеш да знаеш повеќе.

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6261
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
Одг: FM 15W засилувач со 1 мосфет
« Reply #4 on 27.06.2010, Sunday, 16:04:11 »
a како може лесно да прегорат? Дали ако има голем SWR или векот им е пократок и нешто друго има?
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни аршини/мерки/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Offline BorceBT

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1826
 • Gender: Male
  • www.trajkovski.net
Одг: FM 15W засилувач со 1 мосфет
« Reply #5 on 27.06.2010, Sunday, 16:12:19 »
Мала грешка и отиде :)
Никогаш неможеш да знаеш се, но секогаш можеш да знаеш повеќе.

Offline Devil

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 5296
 • Gender: Male
  • Македонски форум за електроника
Одг: FM 15W засилувач со 1 мосфет
« Reply #6 on 27.06.2010, Sunday, 16:56:28 »
друго некој се осетливи на електрицитет, па фати го со раце и ојдоа купувај нови, тоа се избегнува ако претходно фатиш за заземјување, водоводна цевка
или некои користат антистатик ремчиња, ама не мора да се купуваат такви работи
Jас не сум себичен, помагам. Помагај и ти !

Секоја куќа си има свои куќни правила.Почитувај ги куќните правила!

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6261
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
Одг: FM 15W засилувач со 1 мосфет
« Reply #7 on 27.06.2010, Sunday, 19:07:32 (Edited 27.06.2010, Sunday, 19:22:55) »
аууу значи како што ми се дешава мене да уклучам предавател во струја (ама одма ке видам и гасам за 1-3 сек.) а да заборавам да ја приклучам антеата и ако е мосфет излезот тогаш веднаш ке прегори ?

edit: Јас купив еден BS170 (мосфет) за ЛЕД кандило и го вградувам и оп не свети ЛЕД-от, вадам пикот, гледам дека е добро програмиран. Вадам транзисторот и гледам на апаратче дека отишол... а жичките добро ги поврзав (правилно) и си помислив дека од фабрика бил таков ама еве што вика колегата од статички електрицитет прегорел. Не некој статички што ке пецне и искра ке фрли туку некој незабележлив за нас.
Потоа ставив BC548 и гледам истата работа ја брка :) како и BS170
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни аршини/мерки/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12383
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Одг: FM 15W засилувач со 1 мосфет
« Reply #8 on 29.06.2010, Tuesday, 03:39:13 »
Предност е големото засилување (поголемо отколку биполарни ВФ транзистори) и температурно се постабилни.

Хммммм, јас мислев дека биполарните имаат поголемо засилување, или грешка сум бил...? Или ова важи само за ВФ MOSFET транзисторите, не и за нискофреквентните. А за тоа дека се температурно постабилни, тоа знам ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline BorceBT

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1826
 • Gender: Male
  • www.trajkovski.net
Одг: FM 15W засилувач со 1 мосфет
« Reply #9 on 29.06.2010, Tuesday, 13:21:50 »
Доколку се користи мосфет како ВФ транзистор обично имаат поголемо засилување од биполарните транзистори.
Никогаш неможеш да знаеш се, но секогаш можеш да знаеш повеќе.

Offline knm

 • Нов член
 • *
 • Posts: 2
imam MRF1550 mosfet 50w i dali moze da go iskoristam za fm zasiluvac

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12383
 • Gender: Male
 • Не фалширам
1.1. Официјален јазик на форумот е Македонскиот, а официјално писмо е кириличното. Задолжително е коментарите (post-овите) да се пишуваат на Македонски јазик со кирилично писмо (Македонска поддршка). Доколку не знаете како да подесите Македонска поддршка на вашиот компјутер, тоа можете да го најдете во другите теми од оваа секција.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."