Незнам како мислиш во споредба на платите апсолутно е?
Колку е просечна плата во Холандија?
https://www.google.com/search?q=average+monthly+salary+in+holland
4880 евра
.
Ајде еве, кирија 1500 евра, то остануваат 3380 за трошење
.
Цени на производи за преживување (храна).
https://www.globalprice.info/en/?p=netherlands/grocery-prices-amsterdam
https://www.numbeo.com/cost-of-living/country_result.jsp?country=Netherlands
Одат до максимум дупло од цените овде, освен сирењето, месото и цигарите. Од друга страна, просечна плата во Холандија е барем 9 пати (сметано со 500 евра... таа плата ја земав за наша „средна вредност“, што и јас и ти знаеме дека не е
, барем 100 евра пониска од таа е) повисока плата во однос на Македонија
.
Ако мислиш дека платите се толку големи што се изгледа како беспари, тогаш многу си грешка.
Јас ништо не кажав на памет, ова се online статистики, и јас и ти можеме во било кое време да ги видиме
.
Цените на услугите кај нас се како и квалитетот на услугите кај нас, квалитетот константноста и брзината на услугите кај нас не поминува во европа од келнери па до доктори. Секоја чест на исклучоците но се поретки и поретки се. До пред 6 години живеев и работев во Македонија знам како и колку (колку да се помине) се работи.
Да, апсолутно, нема збор
. Но brain drain си го направи своето и погоди кој останаа во Македонија како „експерти“ и луѓе кои навистина гледаа да ја завршат работата
.
Не правам муабет само за интелектулани кадри, правам муабет за сите кадри кои вредеа... и баремен да си, ако те бива (знаше да направиш шоу, правиш муабет со муштерии, знаеш како да ги натераш да купат уште една пијачка и супер да си поминат вечерта, итн.), аш... тие кадри ги нема веќе во Македонија... и многу јасно зошто ги нема, шо к*р бараат овде
.
Незнам што точно работиш, незнам каде и за каква работа си се распрашувал, плата од 5000 евра во холандија можеби ако си CISO со 10+ години работно искуство.
Електро инеженер, 15 години + искуство (не само како електро инженер, туку практично искуство, се на се... не учев јас за електроника и софтвер само на факултет
) во RCE, IT, software, servers, DC, Linux, Windows, UNIX (веувал или не, и ова сум го правел, враќал податоци назад од екриптирана 80-ти DEC машина
), getting things on track with little as possible downtime... by WHATEVER means NECESSARY... literally... доволно е ова? Да не сакаш CV или linked?
Но, да, немам НИЕДЕН CISCO сертификат... а сепак клиенти се задоволни од мене
... да не ти се верува
.
Сум немал незадоволен клиент до сега, само клиент што му е криво што си одам поради xxx причини и што не верува дека ќе најде адекватна замена за мене... не лажам, ќе ти пратам mail-ови ако сакаш од клиентите, прашај ги за мојот однос со мене и дали биле задоволни од моите услуги. А зошто сум морал да си одам... тоа е веќе друга приказна и само знам една работа - јас НИКОГАШ не сум пишал прв за да понудам услуги по раскинување на односи (договор) со клиент, ОНИ биле тие кои до ден денеска знаат да ме замараат за once in while дополнителни freelance услуги.
Доколку зимаш 5000евра плата 2000 ќе даваш за данок на државата
Разгледај ги понудите за работа на indeed.nl
За жал, не знам Холандски, а немаат сајт на Англиски. Провав со /en/ на крајот од URL-то, ама ми врати error, така да... ако имаат Англиска верзија и им го знаеш URL-то, сподели го
.
ПС: Google Translate на сајтови правам само ако морам... ако ептен немаат, ОК, и тоа ќе го правам, ама ај, навистина, види дали имаат Англиска верзија, ако имаат, таа прво да ја ѕирнам
.
Јас не викам дека Македонија е подобра од Холандија дефинитивно не, само викам дека не е така како што многумина го замислуваат сето тоа.
Добро, за ова, се сложуваме... дека има гагаши овде и дека мислат дека мед и млеко тече таму, да, апсолутно дека има и не го негирам тоа
. Нема збор, така е
.
Но, дека во споредба истиот труд овде (правам муабет за трудољубовите и оние кои сакаат да напредуваат и да учат... не дека се многу, ама ги има) дека таму се зема доста повеќе... епа извини, ама и тоа е апсолутно точно.
Тука е многу подобро од Маќедонија бидејки има многу помалку Македонци, доколку народот во Македонија и Холандија си ги замени местата се друго остане исто , за неколку години Македоинија ке стане Холандија а на Холандија ќе ја уништиме.
Само да остане на иста географска должина и ширина, верувај нема да се смени
. Види ги било кои нации кои се по на југ сите се дилајли... Италијани, Шпанци, Балканци, Арапи, Африканци... „што јужније, то тужније“... не е за џабе кажана оваа поговорка
.
Муабетот ми е - нека е на север, ако, нека биде... само да не е на југ
. Освен Австралија и Јужно Афричка Република, друг исклучок и нема.
Но, од друга страна... тие сите се бивши Англиски колонии, така да... можеби и ти држи вода муабетот... можеби муабетот Е нацијата, А НЕ каде се наоѓаат
... кој знае... интересна хипотеза во секој случај
.
Мислам дека е повеќе „муабетот“ до поредокот и како биле поставени работите „на почеток“, кога станале колонии
. Да ги населеле Турци и Отоманска империја, да, сигурно немало да биде сега работата ваква
.
Пак ќе кажам ако мислиш дека платите се 5000 евра а цените како во МК или помали некој многу те излажал.
Епа... ај врати се овде ако не
... за никаде е таму, шо не се вратиш
.
Ако баба лаже, трап не лаже
. Те бива, те плаќаат добро, си седиш таму, така
. Овде (во Македонија) - те бива, се трудиш, добиваш тапшање по грб и... толку
.
Факт - да, цените не се исти, баш за се, ама работи за да преживееш... извини вака, ама цените се тука некаде. Ене погоре ставив ликови и сам можеш да видиш. Кило кромид - 2 евра... е је*оте, овде е 50, 60 денари (во Скопје, не знам за околните градови)... ајде, еве, дупло поевтино е, ама платата не ми е дупло повисока, барем 7, 8 пати повисока ми е во однос на оваа тука, така
.
Се согласувам дека има многу фирми(скоро сите големи производители) имаат модели за различни пазари.
Тоа е бидејки нема да можат да си ги продадат или наплатат моделите за европа во Македонија. Моделот за Холандија сигурно не се продава за иста цена како и тој во МК, има поквалитетни делови но има и многу поголема цена, цена која никој во МК нема да ја плати.
Извини вака, ама... НИВНО е да понудат... МОЕ е дали ќе купам или не, така
?
Зошто Sony се продава прилично лошо во Македонија? Бидејќи знаеме дека се едни од ретките кои немаат различни модели за Америка, Западна Европа, Источна Европа, итн. Но, земеш ли Sony... буквално било што... се знае, практично вечно е
.
Муабетот ми е... ми се нудат „осакатени“ верзии од слични или исти Западно-Европски производи, ама не ми се нудат "full" верзиите од истите тие производи
... зошто? Зошто не сум ЈАС оној кој ќе одлучи дали ќе купам шкарт или не?
Од друга страна, евтините Кинески брендови ги има и на запад... со нешто подобри компоненти и дизајн, но ги има. Е сега, таму се нудат поевтините, ама овде поскапите ги нема
.
Многу од БРЕНДОВИТЕ останаа само имињата и тие се лепат на разноразни производи, кој ќе плати. Или една фирма купува повеќе брендови и држи монопол или манипулира со поазарот.
Моментално... целата работа се сведува на 5, 6 имиња на пазарот со мнооогу фирми ќерки. Зависи во кој бизнис, ама еве ајде, класични хард дискови... мометално се само две фирми (WD и Seagate) со некој мал конкурент како Toshiba (патем, одлични дискови, дури и ако се за user употреба, одлично искуство имам со нив
). Зависи во кој бизнис си, но... генерално земено, работите се делат така моментално. Помина времето на startups во хардвер, моментално го има тоа, ама само во софтвер... или евентуално некој мал пазар за микро-роботи, uni micro-controller board, dev boards и слични работи... да, за тоа пазарот е секогаш отворен, исто како и за класичен софтвер
.
Поентата ми е... не фрлај пари на бренд... освен ако не си добил одлична реценција за определен производ од тој бренд, и тоа од близок, пријател, со лично негово искуство. Пример, Benq... „одлични монитори правеле“...
... дискутабилно, што подразбираш за одличен монитор. На пример, за мене, одличен монитор е некој од кој не ме боли глава
... до сега, како такви брендови ми се покажале само Fuјitsu и/или Fujistu-Siemens... мада и Phillips, но, да бидам најискрен... глава не ме боли САМО од Fujitsu-Siemens или (сега, по ново, се поделија), Fujitsu. Што прават, како прават со панелите... не знам... само знам дека од нив не ме боли глава
. Да не правам муабет за опциите за input кои најчесто ги имаат, модели од пред 12, 13 години по default имаат барем VGA и DVI, нешто што повеќето монитори од тој период го немаа
. Е сега, да, и цената е драстично повисока, ама... ако сакаш да гледаш квалитет, ќе си платиш
... нели, како и за се во животот
.
Така да, добро, а евтинo, скоро никогаш не се погаѓа
. Да, Benq имаат добри серии (не модели, серии... може да е истиот модел, ама друга серија и друг панел, сметајте и на тоа), ама не им се сите low budget серии добри. Некои се, некои не, зависи што им останало во фабрика на лагер
.
Пак ќе кажам Мазкедонија е далеку од добра држава за живеење, сето тоа е благодарение на луѓето кои живеат таму.
Се што има или нема во Македонија е благодарение на одлуките кои ги носат Македонците и начинот на кој работат или неработат.
Апсолутно, нема збор
... никој не е ни е виновен, сами сме си виновни
.
Македонија е држава која има самоуништувачки менталитет, Ние сме лакоми злобни и мрзеливи.
Лакоми, да, злоби, да, мрзеливи... би рекол 30/70. Околу 70% мрзеливи, 30% не мрзеливи... не е дека сме мрзливи, дел и од овие 70% би станале не мрзеливи, ама... бараат водство... и тоа не од некој наш, туку од некој странец... секогаш било тука така, а дојде наредба од страна, сите се стројат, а наш даде наредба „шо
... копук... шо го е*ам, ја татко му го знаев, он на мене ќе ми дава наредби, пфффф
“. Е тоа е проблемот тука
.
Има една поговорка:
Отишла самовила кај некој дома и му рекла дека ќе му даде се што сака, но на комшијата дупло. "Размислил" типот и потоа рекол, извади ми го едното око.
И ете зошто... после век и кусур сме уште во пусто Турско заглавени
.
Менталитет е... тоа треба мноооогу време за да се смени.
Живееме во демократско општество, доколку некој мисли дека овој форум не е како што треба може многу лесно и многу брзо да направи сопствен форум и да го направи како што он/она сака или мисли дека треба.
Конкретно на batka ова му беше предложено... другите не изразија желба, инаку, сигурно истото ќе им беше предложено... имаше и други предлози на маса, меѓу кој и овој... одлуката е нивна, никого не фативме за гуша да биде член на администрацијата на elektronika.mk, но да, беше кажано (од моја страна) дека, доколку останат batka и Toma како дел од администрација на elektronika.mk, јас си одам... со тоа што ќе им оставам credentials и се останато што треба за водење на форумот (на тековната администрација)... барем за тековната година (платениот domain и hosting), за наредната, се разбира, нивни е изборот што ќе прават понатаму останатите членови од администрацијата.
Мислиш дека само во МК луѓето работат по 2 работи и дека болничките сметки само во МК се големи?
Конкретно за ова, bicikle нека ѕирне колку кошта радио-терапија за лечење на рак во Америка
. Better yet, нека ја гледа Brеaking Bad
.