Author Topic: Документарец за предавателот на Пелистер од 1985 година  (Read 331 times)

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6307
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
Документарец за предавателот на Пелистер од 1985 година
« Opened on 18.11.2020, Wednesday, 21:22:09 (Edited 18.11.2020, Wednesday, 23:26:58) »
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни стандарди/демократија/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Offline Atanas

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 716
 • Gender: Male
Интересен документарец.

Дали овој објект работи и сега или не? Исто така и предавателот?

Offline Devil

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 5313
 • Gender: Male
  • Македонски форум за електроника
Работи, сега е дигитална технологија префрлен не е баш како во видеото XD
Jас не сум себичен, помагам. Помагај и ти !

Секоја куќа си има свои куќни правила.Почитувај ги куќните правила!

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6307
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
Работи објектот само што од тогашните фрекфенции, исти се само оние на ФМ
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни стандарди/демократија/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Offline krema

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 657
 • Gender: Male
А опремата за FM дали е иста?


Offline Atanas

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 716
 • Gender: Male
А работи ли некој таму? Или управуваат од далечина со него?  :)

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6307
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
Не ми се верува да се истите ФМ предаватели, сепак многу години се помимати.

Иначе од предавагелите што ги спомнаа, АМ предавателот во Битола не работи, мислам дека и столбот не постои веке.
На Пелистер двата аналогни ТВ предаватели се исклучени (4канал за МТВ1 и тој на за МТВ2 на UHF) Може не требаше да го гасат 4 канал, не сметаше никому и така таа фрекфенција никој не ја користи ниту ке се користи за нешто како DVB-T, DAB+, 5G и сл. а покриваше до Солун.

Има луѓе тамо каако и на Црн врв и Туртел. Тие се дежурни екипи. На Пелистер имаат цела лабораторија и сервис за поправка на уредите. Ама имаат супер работно време, една недела се тамо а слободни се две или три недели? Ајде некој ако знае нека пише.
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни стандарди/демократија/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Offline Devil

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 5313
 • Gender: Male
  • Македонски форум за електроника
Се уште имаат работно време како и кога е снимен филмот, се тргнува во среда од Битола, зимно време се патува со џип до негде (до крај на патот) и се продолќува со ратрак до антена, летно време патувањето е со џип, враќањето е во среда, се уште може да се случи да заглават подолг период, но тоа најчесто е 1-3 дена додека да се подобрат условите.
Во основа се она од видеото се уште функционира, само други се луќето и друга е опремата
Колку точно вработени има не сум сигурен.
Jас не сум себичен, помагам. Помагај и ти !

Секоја куќа си има свои куќни правила.Почитувај ги куќните правила!

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6307
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
Приметивте дека во тоа време грчката ТВ ЕРТ емитувала во црно-бела техника а пак РАИ имале добра програма. Многу е интересно од врвот на Пелистер да се скенира, што се може да се фати од радио и ТВ :)
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни стандарди/демократија/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12652
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Има луѓе тамо каако и на Црн врв и Туртел. Тие се дежурни екипи. На Пелистер имаат цела лабораторија и сервис за поправка на уредите. Ама имаат супер работно време, една недела се тамо а слободни се две или три недели? Ајде некој ако знае нека пише.

Мислам дека веќе не сервисираат, само ја носат опремата на овластен сервис доколку се расипа. Евентуално мали кварови, кабле некое зеза или нешто слично.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6307
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
Мислам дека веќе не сервисираат, само ја носат опремата на овластен сервис доколку се расипа. Евентуално мали кварови, кабле некое зеза или нешто слично.
Убаво си ја наредиле :) уживанција е таа работа.
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни стандарди/демократија/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12652
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Убаво си ја наредиле :) уживанција е таа работа.

Да да, бомбона ;). Практично, работата им се сведува на седење и дремење ;D... и ако се расипа нешто, извади од rack, стави го на страна, иде у сервис :P :D.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."