Author Topic: Мерење на количина на вода во пластично шише  (Read 1298 times)

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12634
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Не ми е јасно... нели треба да се мери, а не да се држи константно нивото на водата ???.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline avalox7

 • Нов член
 • *
 • Posts: 15
Како со серво мотор би го дозирал волуменот на течноста?Маг.поле би мерил со сензор за маг.поле но само ако се одлучам за капацитивниот сензор,па потоа би ја мерил пермеабилноста.Инаку повеќе сум за ултразвучниот сензор кој би го поставил горе под капачето,па би се измерило растојанието од одбиениот звучни сигнал и пуштениот звучни сигнал,би го искористил исто ултразвучниот сензор така што би измерил и висината на шишето,најпрво сензорот најдолу поставен,потоа горе кај капачето и разликата веројатно би значела висина на шишето.Инаку за точноста не е дадено ништо каква мора да биде,веројатно се бара преку самите мерења да се одреди колкава е точноста(и кои се границите(слабостите) на самиот избран систем).Во комбинација со ултразвучниот сензор па би додал и термистор(NTC) кој би ја мерил температурата и со тоа да се одреди точно волуменот?Дали ова изгледа добро?

Offline avalox7

 • Нов член
 • *
 • Posts: 15
Сензор за маг. поле слично како кај примерот со кондензаторите, или ќе стајш еден на двата вертикални краеви, или 2 пара во самото шише па ќе мериш пермеабилност на средината.
.Сензорот да го ставам на двата вертикална краја од кондезаторот или?

Offline avalox7

 • Нов член
 • *
 • Posts: 15
Не ми е јасно... нели треба да се мери, а не да се држи константно нивото на водата ???.
Да се мери само количината,не мора да се држи константно ниво на вода.

Offline avalox7

 • Нов член
 • *
 • Posts: 15
Еве на пример кој актуатор би можел да го искористам да го намалам бранувањето на водата кога ќе дотурам вода во шишето,оти ултразвучниот сензор е претератно сензитивен.

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3874
 • Gender: Male
Сензор за маг. поле слично како кај примерот со кондензаторите, или ќе стајш еден на двата вертикални краеви, или 2 пара во самото шише па ќе мериш пермеабилност на средината.
.Сензорот да го ставам на двата вертикална краја од кондезаторот или?
Не, не, не ги мешај едно со друго.
Ако го користиш капацитетквниот сензот, го ставаш на некое максимално ниво што би требало да го има течноста. Кога течноста ќе го потопи сензорот, ќе се смени пермеабилноста на средината ( ова треба да се провери за која течност е така ) и ќе знаеш дека шишето е наполнето.

Околу степ моторот, пумпа за гуми за во кола како работи? Им цилиндар да речиме од 5цц^3 и мотор кој преку механизам го движи клипот. Пошто имаш степ мотор знаеш за колку се поместил цилиндарот и колку течност истиснал. ( ова не е линеарно). Но ова можеш да го користиш само за дотур, на пример да измериш колку волумен течноср си турил, односно претурил од некој сад во шишето.

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12634
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Еве на пример кој актуатор би можел да го искористам да го намалам бранувањето на водата кога ќе дотурам вода во шишето,оти ултразвучниот сензор е претератно сензитивен.

Ама дотурање, одржување на ниво на води и слични работи нема спомнато во задачата ???.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."