Author Topic: Прашање за поврзување на проточен бојлер  (Read 369 times)

Offline DS

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 103
 • Gender: Male
Прашање за поврзување на проточен бојлер
« Opened on 12.10.2020, Monday, 22:59:23 (Edited 13.10.2020, Tuesday, 11:07:50) »
Во бањата моментално имам 2kW 80l  бојлер монофазен(кој е поврзан на две чешми, онаа со туш и чешма во лабавото. сакам да поврзам проточен бојлер. дали е можно? која јачина? ми рекоа наводно требало дозвола од евн... се работи за нова зграда.

Ви благодарам :)
loading...

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3873
 • Gender: Male
Е за дозвола не знам, ќе ти треба 17-24kw бољер и нови кавли од табла до него, 3 фази.

Offline DS

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 103
 • Gender: Male
гледам има монофазни 8kW. тие нема да вршат работа?
loading...

Offline krema

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 615
 • Gender: Male
Зависи каков кабел има моментално од од табла до бојлерот.


Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12572
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Зависи каков кабел има моментално од од табла до бојлерот.

Па и не само тој кабел... зависи колку се дебели и каблите до таблите. Ако се користи заеднички за до сите станови на спратот, зависи колку е дебел доводниот... а и оној кој ја врзува зградата за градската мрежа. Ако е нова зграда, нема да ме чуди да се штедело од тој аспект.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline Bojan

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3221
 • Gender: Male
 • Turn it ON and keep it ON
обично такви бојлери се поврзуваат со 5х4мм^2 кабел што не ми се верува дека има таков кабел пуштен до вц а за тоа дозвола од евн дека треба за тоа првпат слушам...
Теоријата е ,кога се знае се,а ништо не функционира.Праксата е кога се функционира ,а не се знае зошто.Ние во Македонија успешно ја спојуваме теоријата и праксата ,при што ништо не функционира и никој не знае зошто!!!
(позајмено од batka)

Offline MarkoMK

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 964
 • Gender: Male
Провери колкави ти се главните осигурачи кај струјомерите што се.

Од ЕВН, во зависност од побараната моќност од инвеститорот на зградата се ставаат соодветни главни осигурачи.

Пр. Ако инвеститорот побарал 10 kW по броило, ограничен си со пр.25 А осигурачи (ова како пример немора да се точни бројките). Е сега ти ако повлечеш 24 kW ќе ја надминеш одобрената моќност.  Веројатно ќе треба да побараш од ЕВН поголема моќност, односно да ги сменат осигурачите со поголеми, ако задоволуваат другите компоненти (довод, кабел до стан итн..)
Life is too short to remove USB safely ..

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3873
 • Gender: Male
гледам има монофазни 8kW. тие нема да вршат работа?
не
барај трифазен
мораш нов кабел од табла до бољер, освен ако нема веќе  5х4мм^2 како што кажаја. na 2,5mm^ можеш максимум 6kw и тоа со пазење

Offline milika

 • Нов член
 • *
 • Posts: 24
Акo ти е стaрa згрaдaтa oбaвезнo мoјaтa oд 62рa пo25 пo фaзa.Акo е стaрa oбaвезнo нoв дoвoд a тoa чини