Author Topic: Напојување на полнач за акумулатор  (Read 175 times)

Offline MarkoMK

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 957
 • Gender: Male
Здраво дечки, Алекс овде  :D :D :D

Мала шала..

Ми стигна од Алиекспрес (конечно после 3 ипол месеци чекање) модулче за полнач за акумулатор. Еве ова:Е сега муабетот ми е, имам дома полно трансформатори 12 V 5 A, па сакам да употребам 2 (или може и повеќе) за полење со што би добил 10 А (или појак) полнач..

Што мислите која шема е подобра за да ги врзам во паралела:Или можеби некој друг предлог ако имате..
Life is too short to remove USB safely ..

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12483
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Во шемата број 1, ако не се идентични напоните на секундарите (а сигурно нема да бидат), се товари еден од двата секундари (оној на кој напонот му е понизок).

Во шемата број 2... навистина не знам што би се случувало при неидентични напони... кој напон и да е повисок, не може да врати назад ни према диодиоте од грецот, ни према секундарот, така да... не знам, треба да пробаш да видиш што би се случувало.

It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Online LordZi

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3039
 • Gender: Male
 • I'm gonna live forever or die trying...
  • LightCraft Studio
Обично паралелно се препорачува да се врзуваат два секундари од исто трафо кои е мотани бифиларно, па се (скоро) идентични. Две различни трафа скоро сигурно ќе имаат различни секундари, може да биде тоа и дел од волт, ама доволно при таа струја едниот од нив да се грее.
На твое место јас би одбрал два најприближни по напон секундари од трафата што ги имаш и би ги врзал пробно, оптеретени со на пр. сијалици од автомобилски фар или сл. до максималната струја и би проверил дали едно од трафата се грее повеќе отколку што треба.
People who talk behind my back are in good position to kiss my ass!!!

"You may live to see man-made horrors beyond your comprehension." - Tesla

If animals had a religion, humans would be the devil.

LightCraft Studio

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3839
 • Gender: Male
Ако одат со 2 греца, моја претпоставка дека разликата нема да има големо влијание. Сепак првите неколку полнења следи ги температурите