Author Topic: Замена за BU941ZP за електронско палење на автомобил  (Read 204 times)

Offline at.koce

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 501
 • Gender: Male
Замена за BU941ZP за електронско палење на автомобил
« Opened on 21.05.2020, Thursday, 12:07:49 (Edited 22.05.2020, Friday, 10:41:10) »
Потребно ми е да изработам надворешен модул за електронско палење за Mitsubishi Colt 1994.
По руски сајтови најдов шема што е испробана и работи, главен дел е дарлингтонов транзистор BU941ZP, меѓутоа кај нас не можам никаде да го најдам. Најдов BU941P што е сличен по спецификации на BU941ZP само без интегрирана зенер диода, па дали би можел тој да го искористам или можеби треба да додадам надворешна зенерка?

Даташит од BU941ZP:
Code: [Select]
https://www.st.com/resource/en/datasheet/bu941zpfi.pdf
Даташит од BU941P:
Code: [Select]
https://www.st.com/resource/en/datasheet/cd00000006.pdf


Шемата што треба да ја изработам:
Offline Toma

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1479
 • Gender: Male
 • Доблесно е да си дрзок а да помагаш!!!
Што велат ..

Code: [Select]
https://ru.findic.com/compare/bu323zg-vs-bu941zp-OpwvwMQrZ.html
Code: [Select]
http://radio-hobby.org/modules/analog/bu941zp
Code: [Select]
https://www.chipfind.ru/crossreference/search.htm?s=bu941zp
Ако некој знае а знаеш дека знае, следи го
Ако некој знае а не знае дека знае, укажи му
Ако некој не знае а знаеш дека не знае, покажи му
Ако некој не знае а не знае дека не знае, бегај од него!!!

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12383
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Додај му надворешна зенерка, не е проблем.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline Toma

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1479
 • Gender: Male
 • Доблесно е да си дрзок а да помагаш!!!
Додај му надворешна зенерка, не е проблем.

А каде да се додаде и која вредност!?

Ако некој знае а знаеш дека знае, следи го
Ако некој знае а не знае дека знае, укажи му
Ако некој не знае а знаеш дека не знае, покажи му
Ако некој не знае а не знае дека не знае, бегај од него!!!

Offline at.koce

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 501
 • Gender: Male
Го составив со BU941P, работи без проблем. Ви благодарам.

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12383
 • Gender: Male
 • Не фалширам
А каде да се додаде и која вредност!?

Не праша каде и која вредност... праша дали може да додаде ;D.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline Toma

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1479
 • Gender: Male
 • Доблесно е да си дрзок а да помагаш!!!
. Најдов BU941P што е сличен по спецификации на BU941ZP само без интегрирана зенер диода, па дали би можел тој да го искористам или можеби треба да додадам надворешна зенерка?

Додај му надворешна зенерка, не е проблем.

А каде да се додаде и која вредност!?

Не праша каде и која вредност... праша дали може да додаде ;D.

Уште енаш
Quote
„треба да додадам надворешна зенерка“ !

Ако може и треба е исто тогаш јас сум тапа! ;D ;D ;D

Да. Не праша каде и која вредност...и дали може... туку праша дали треба да додаде, и затоа прашав: А каде да се додаде и која вредност!? ;D ;D ;D
Ако некој знае а знаеш дека знае, следи го
Ако некој знае а не знае дека знае, укажи му
Ако некој не знае а знаеш дека не знае, покажи му
Ако некој не знае а не знае дека не знае, бегај од него!!!

Offline at.koce

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 501
 • Gender: Male
По ваша потврда дека може да се додаде зенека, секако второ прашање ќе беше каде и која вреднос, бидејќи и тоа не го знам. Како и да е, доколку имате време објаснете.

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12383
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Сега видов, заштитната зенерка е баш внатре. Не, не може да се додаде.

Може евентуално меѓу C и E да се додаде во паралела на веќе постоечката внатрешна заштитна диода, ама и тоа не е баш најадекватен начин... плус, ни моќност знаеме, ни зенеров напон.

Така да, подобро остави како што е, ако работи, терај ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline at.koce

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 501
 • Gender: Male
За сега работи без проблем, па ќе видиме до кога ;D