Author Topic: Sustainer за жичани инструменти  (Read 353 times)

Offline KiloVolt

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 815
 • Gender: Male
 • Високонапонски Фанатик
Sustainer за жичани инструменти
« Opened on 11.05.2020, Monday, 14:45:46 (Edited 12.05.2020, Tuesday, 03:29:53) »
Почнувам со градба на sustainer ефект за бас гитара, па ме интересира дали некој досега има изработено и некој совет пред да започнам со изработка?
Принципот на работа е следниот, првичното движење на жицата генерира напон со истата фреквенција во магнетниот пикап. Тој напон оди на излез од инструментот, но и на влез на засилувач кој контролира електромагнет кој е блиску до самата жица, и така ствара фидбек на самата резонантна фреквенција на жицата, а со тоа жицата продолжува да осцилира до бескрај. Тоа во теорија, а за праксата малку подоцна кога ќе почнам експериментално да го изведувам нештото.
------
Еве неколку примери како тоа изгледа:


Temporary things have a nasty habit of becoming permanent.

High voltage experimenting is like the mafia, once you're in, you ain't getting out!

Never underestimate the power of stupid people in large groups.

Offline LordZi

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3012
 • Gender: Male
 • I'm gonna live forever or die trying...
  • LightCraft Studio
Интересно, ќе ја пратам темата... ;)
People who talk behind my back are in good position to kiss my ass!!!

"You may live to see man-made horrors beyond your comprehension." - Tesla

If animals had a religion, humans would be the devil.

LightCraft Studio

Offline KiloVolt

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 815
 • Gender: Male
 • Високонапонски Фанатик
Re: Sustainer за жичани инструменти
« Reply #2 on 12.05.2020, Tuesday, 03:30:02 (Edited 12.05.2020, Tuesday, 22:18:30) »
Што ми е целта:
-Поединечен sustain за секоја жица, не сакам да ми се мешаат фреквенции.
-Исто така да имам и поединечен излез од секој од 4те пикапи преку еден кабел, кој ќе оди во една разводна кутија каде што ќе бидат сместени сите конектори и -фантом линеарно напојување, со цел да нема шумови, но сепак доволно моќно да биде доволно за 4те драјв магнети истовремено. Ова не би требало да е над 200mA вкупно.
Бидеќи сакам и да можам да ги снимам поединечните излези, сакам да има солидно добар тон од нив, што значи премногу навивки не идат во обзир бидеќи големата индуктивност ги редуцира високите фреквенции што му помагаат на басот да се истакнува, а веќе свирам бас без прагови со flatwound жици, што значи тонот веќе од почеток е малку туп, не сакам да го деградирам повеќе.

Тоа значи 4 посебни пикапи за секоја жица, и 4 посебни електромагнети. Ми требаат премногу навивки за ова, па мислам дека шпулни од релеи би завршиле работа без премногу да се замарам.

Деновиве ќе појдам во логинг и ќе земам по 2 од најефтините релеи за 12, 24 и 48 волти, па ќе видиме дали и кои имаат најдобри шпулни за пикап и за драјв на самите жици.
Финалниот дизајн на 1 или 2 пикапи би го залил во епоксид од практични причини. Утре ќе направам некои скици како сето би изгледало.

EDIT #1

Идејата за поединечни пикапи е земена од ROLAND GK-3 гитара-MIDI конвертор, а идејата за релеи како пикапи е земена од овде:
Temporary things have a nasty habit of becoming permanent.

High voltage experimenting is like the mafia, once you're in, you ain't getting out!

Never underestimate the power of stupid people in large groups.

Offline didy

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 421
 • Gender: Male
предлог за шпулни се релиња(кочници) од програматор од старите перални солидно се изрботени слиено во пластика.
па пробај.

Offline milika

 • Нов член
 • *
 • Posts: 18
Мнoгу среќa сo прoектoв брaвo. Сепaк се трудите се рaзбирa кoлку и времетo ви дoзвoлувa зa oвa е прашање.Нo сепак зa се вo живитoт се нaoѓa некoј сooднoс. :) ;)

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12416
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Нo сепак зa се вo живитoт се нaoѓa некoј сooднoс. :) ;)

За жал, се помалку :'(.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."