Author Topic: Пригушено светло од ЛЕД лустер  (Read 1179 times)

Offline dr-mr

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 679
 • Gender: Male
Отпорникот R1 пукнат/скршен е или има некое влакно?
Од сликата ми изгледа дека има повеќе ладни лемови не само на TA3721, разгледај ја подобро плочката и прелеми ги сите сомнителни контакти
Сепак се ВРТИ !!!

Online krema

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 606
 • Gender: Male
Плочката имет греено до трт. :)


Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12538
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Отпорникот R1 пукнат/скршен е или има некое влакно?

Да, добро забележа, и мене ми изгледа како да е пукнат ;). 204, значи 200K би требало да биде.

Од сликата ми изгледа дека има повеќе ладни лемови не само на TA3721, разгледај ја подобро плочката и прелеми ги сите сомнителни контакти

Да, не е лошо да се прелеми се... се гледа дека доста греела плочката.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline dr-mr

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 679
 • Gender: Male
Re: Пригушено светло од ЛЕД лустер
« Reply #18 on 17.05.2020, Sunday, 22:03:44 (Edited 17.05.2020, Sunday, 23:52:44) »
Според мене драјверот е поддимензиониран, затоа и греел толку многу.
Што е тоа на пиновите на TA3721 флукс, потечено од електролитски кондензатор или нешто друго?
Прелеми ги водовите замени ги и двата електролитски кондензатори ако ги имаш, и исчисти ја плочката, ако проработи ок ако не за 3 евра нов драјвер од алиекспрес. Не се исплати замарањето.

Code: [Select]
https://nl.aliexpress.com/item/32954567246.html
Сепак се ВРТИ !!!

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3868
 • Gender: Male
И овде се 2-3$, затоа спомнав...

Offline RoCk-Er

 • Нов член
 • *
 • Posts: 47
 • Gender: Male
Сменив драјвери (по 80 ден. еден испадна), се си работи како шо треба сеа. Фала ви уште еднаш за советите.  ;) :)

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3868
 • Gender: Male
Требало појак да земиш, али за 80 денари....