Author Topic: Проблем со аудио засилувач Denon PMA-717  (Read 811 times)

Offline spiritos

 • Нов член
 • *
 • Posts: 11
 • Gender: Male
 • A waking ghost
Проблем со аудио засилувач Denon PMA-717
« Opened on 02.04.2020, Thursday, 12:14:57 (Edited 02.04.2020, Thursday, 12:53:56) »
Здраво,
Појацалото го добив на поклон, со напомена дека имал порблем со еден од излезите. Најдов шема од истиот и почнав да проверувам, ладни лемови, електролити на влез, сменив излезни операциски засилувачи umpc1225h, транзистори 2sc1815, 2sc2577, 2 отпорници по 100к, со еден збор во се што сумњав дека е проблем за шумот и крчењето. Истотиот проблем не се изгуби, па почнав да одам чекор по чекор по шема.  Ги забележав следните остапки, дали се дозволени тие вариации на напон или нешто сум испуштил да не проверам.и линк од service manual

Code: [Select]
https://www107.zippyshare.com/v/Xe0TWMcE/file.html

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12416
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Screenshot-от е со многу мала резолуција, не се гледа ништо.

Инаку, вакви проблеми најлесно се решаваат со сигнал трасер. Го следиш патот на сигналот и гледаш по која компонента почнува да крчи, шуми, сецка, изобличува... што да не е во ред со сигналот ;). Добро е што едниот канал е сосема исправен, па можеш да споредуваш со сигнал трасерот како звучи сигналот на едниот, а како на другиот канал ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline spiritos

 • Нов член
 • *
 • Posts: 11
 • Gender: Male
 • A waking ghost
Ја поправив сликата. Проблемот мислам дека е и на двата канали.  ТР24 не постои физички

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12416
 • Gender: Male
 • Не фалширам
А на колекторите на TR21 и TR22 добиваш 33V и 30V?
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline spiritos

 • Нов член
 • *
 • Posts: 11
 • Gender: Male
 • A waking ghost

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12416
 • Gender: Male
 • Не фалширам
А ако го откачиш rail-овите за напојување по TR21 и TR22 (напојувањето работи во празен од), добиваш +16V и -16V?
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline spiritos

 • Нов член
 • *
 • Posts: 11
 • Gender: Male
 • A waking ghost
Ги откачив, добивам блиску нила волти

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12416
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Значи кога ќе ги откачиш водовите по C62 и C63, на краевите на C62 и C63 добиваш блиску до 0V ???? Ова некако не ми прави логика ???.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline spiritos

 • Нов член
 • *
 • Posts: 11
 • Gender: Male
 • A waking ghost
Да и мене ми немаше логика, па го баталив на страна.Ми заостанаа други работи недовршени. Ако некој е во моќност да го направиви, лично ке го донесам или ќе го пратам по карго ради ситуацијата :D. За истата работа се разбира ќе биде платено колку треба.

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12416
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Ај чисто онака, измери VEB и VEC на TR21 и TR22... чисто ме интересира дали има и колкави се напоните.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."