Author Topic: 5G - опасност по здравјето или не?  (Read 12627 times)

Offline Atanas

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 711
 • Gender: Male
Ве немам читано нагоре, имам доста пропуштено, но вчера професорот на факултет вика тоа за 5G се што се пропагандите се жива глупост.

Така што, нема што да кажам друго.  :)

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12511
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Ако е професор, не значи дека знае се. Прост пример, системот за e-learning на ФИНКИ ::). Да беше асално направен, немаше да паѓа ::).

На крајот на краиштата, тоа е само негово мислење. IEEE, ITU-T и СЗО заедно имаат испитувано и имаат кажано дека од досегашниот испитувања, нема показатели дека има штетно влијание врз луѓето и животната средина, што не значи дека нема.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3845
 • Gender: Male
убо што кажал. Пошто е на факс, треба и да објасни зошто. Какви познавања има професорот од медицина?
5г тестираа на електро и секако нема да речи дека не чини. Ете прочитај ја книгата што ја постира Лорд Зи, па немора да веруваш на авторитети ( иако и таа е пишувана од компетентни лица), искажи твое мислење кое ќе го почитуваме исто како и на професорот.
Ако нешто носи профит на индустријата ќе се применува, без разлика дали некој ќе сака да биде дел од тоа и да подели од профитот или не. А ако поделиш ќе имаш пари за викендица на маврово да подишиш чист воздух или да појш до грчко на чист воздух или за недај Боже (кој се мафтал по доктури јасно му е како одат работите). Затоа и прифаќаат такви спогодби. ( Беше предходно споменато, сега ми се вдаде, неповрзано со погорниот пост).

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12511
 • Gender: Male
 • Не фалширам
5г тестираа на електро и секако нема да речи дека не чини.

Секоја нова телекомуникациска технологија што треба да се воведе во државава, мора да помине низ институт за телекомуникации кај нас, а кај нас има само еден, на ЕТФ/ФЕИТ. Не сте свесни кои дебели пари ги млатат за да добијат потпис од адекватните лица на институт, бидејќи ако не добијат одобрение, не смее да се имплементира.

Не треба подалеку да одите од тоа само да видите што возат професорите од институт за телекомуникации, а што возат оние од институт за електроника, се ќе ви стане јасно. Ауди од салон не се купува со професорска плата.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline Atanas

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 711
 • Gender: Male
Code: [Select]
https://www.fakulteti.mk/news/06052020/akademik-leonid-grchev-za-5g-i-zrachnata-mokjnost-na-novite-uredi
Quote
Но, сето ова не е доволно за да се заклучи дека таа технологија е безопасна. Знаењето на светската наука е со празнини, особено за биолошкиот одѕив на долготрајното зрачење со ниско ниво. Затоа се потребни интензивни истражувања, за кои би било добро да има поголема поддршка.

Quote
Денес над 5 милијарди луѓе ја користат технологијата на мобилни мрежи, која е во масовна употреба веќе дваесетина години. Нема цврст научен доказ дека радио- и микробрановите на ниски нивоа, вклучувајќи ги оние на 5Г, се штетни. Но, бидејќи знаењето во овие области има празнини, препорачлива е претпазливост и потребни се понатамошни истражувања. Тврдењата за штетност на 5Г произлегуваат од дезинформации и погрешни интерпретации на научни резултати од страна на некои „научници“. Науката не се засновува на мислења на поединци, ниту на еднострани резултати на некои студии, туку на консензус во научната заедница и врз повторливи резултати од повеќе студии. Германија и други технолошки напредни земји вложуваат во 5Г (понатаму во 6Г итн.) затоа што оваа технологија има потенцијал да овозможи нови примени, индустрии и бизнис-модели. 5Г ќе стане основа на инфраструктурата на новопланираните напредни технологии, на пример: електронското здравство, автономните возила, паметните градови, паметните домови, интернетот на нештата и др. Меѓу другото, бидејќи уредите на 5Г ќе овозможат поголеми брзини на пренос на информации со употреба на помала енергија, нивната зрачна моќност ќе биде помала од уредите што сега ги употребуваме.

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12511
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Барем признава дека се потребни долготрајни истражувања.

А за 4G не се дигна фама бидејќи немаше потреба. Не зрачи во огромни фреквентни опсези во GHz-ни подрачја.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline milika

 • Нов член
 • *
 • Posts: 22
Апсoлутнo си е тaкa зa 4G лила a oвa
Code: [Select]
https://www.mwee.com/news/canadian-report-sees-5g-key-climate-change-fight?fnid=132454

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12511
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Не те разбирам... што сакаше да искажеш со тоа „лила“, цинизам? „Као демек ја тропам зелени“?
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline milika

 • Нов член
 • *
 • Posts: 22
Не никaкo гoспoдине Гигaвaт таман рaбoтa не сте ми јa рaзбрaле пoентaтa нa хумoр непрoверени извoри и тие некoи институти сo сoмнителен мoрaл зaпaдни кaнaдски oвa oнa вaмте тaмте oнaмте ;D ;D

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12511
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Не мора да ми персираш... ми стана јасно со каков карактер конверзирам.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3845
 • Gender: Male
И со старт стоп ситемот кај колите сакаа да намалат загаџење, па сеа испод 200 еу нема акумулатор.