Author Topic: Како да го поврзам вентилаторчево?  (Read 1450 times)

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3845
 • Gender: Male
Како да го поврзам вентилаторчево?
« Opened on 28.01.2020, Tuesday, 13:35:48 (Edited 29.01.2020, Wednesday, 00:22:48) »
Го искорнав ова вентилаторче од пц, но на црвена и црна врти 5 секунди и престанува. Има некоја фитна, но дали ја знае некој. На белата однесов +12в преку отпорник од 1к, но отпорникот го стајв одоко, дали знае некој како точно д аго поврзам ?еве ја и машината овде: IBM ThinkCentre S51

Code: [Select]
https://aukro.cz/ibm-thinkcentre-s51-8172kgv-6943108939Offline Toma

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1482
 • Gender: Male
 • Доблесно е да си дрзок а да помагаш!!!
Re: Како да го поврзам вентилаторчево?
« Reply #1 on 28.01.2020, Tuesday, 17:02:21 (Edited 29.01.2020, Wednesday, 00:29:17) »
Ако не сум погрешил тогаш вентилаторот треба да е CHD6012ES-AH

Code: [Select]
https://images-na.ssl-images-amazon.com/images/I/81w7foyXvBL._AC_SL1500_.jpg

Сличен проблем и решение

Code: [Select]
https://youtu.be/gKHww3qJbs8


Ако е таков логично за мене е дека треба да се поврзат долните здебелени точки!

Code: [Select]
http://www.pavouk.org/hw/fan/IMG_7118.JPG
Ако некој знае а знаеш дека знае, следи го
Ако некој знае а не знае дека знае, укажи му
Ако некој не знае а знаеш дека не знае, покажи му
Ако некој не знае а не знае дека не знае, бегај од него!!!

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3845
 • Gender: Male
Да, тоа е. А нели на клипчето успеа отпорник? оти гледам го скршил за да дојде до точките...
Не ми треба максимум обртаи, колку да луфтира малце, секако на 6-7в планирам да го врзам, да не е бучно. Мислам дека црвената ја врза на +, преку отпорник (не забележав колкав) белата, црната на - и портокаловата остана да виси ?

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12511
 • Gender: Male
 • Не фалширам
@bicikle: На твојата слика: црната е минус, црвената е плус, жолата е RPM feedback, портокаловата е PWM.

Последната слика од post-от на Toma е Intel stock кулер за LGA1150/1151/1155/1156. Црната е минус, жолтата е плус, зелената е RPM feedback, сината е PWM.

Кај кулери за PC со 3 и 4 жици, распоредот е скоро секогаш како на следните слики, освен ако не станува збор за некој „лев“ кулер од brand name машина. Тогаш можно е да немаат RPM feedback, туку тој пин да е за PWM. Ако сакаш да замениш кулер во некоја таква „лева“ машина (бидејќи дел од нив не се ни палат ако немаат се врзано како што било предадено од производителот, дел негодуваат дека им фали ова или она, па теба да стиснеш некој од F-овите за да продолжи со boot, на некои треба да им гасиш детекции во BIOS, итн.), најди било каков кулер со PWM контрола (Intel stock кулерите со 4 жици се одлична замена ;), ball bearing се сите ;)) и замени ги местата на PWM пинот и RPM feedback пинот на конекторот, ќе проработи ;). Практично ќе виси RPM feedback пинот, но нема везе ;).It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3845
 • Gender: Male
Нема да биде в машина, само 0 и +12в ќе има...

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12511
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Епа ти пишав, црната е минус, црвената е плус ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline Toma

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1482
 • Gender: Male
 • Доблесно е да си дрзок а да помагаш!!!
Не сум сигурен дека така ќе работи!
Quote from: bicikle
но на црвена и црна врти 5 секунди и престанува.
Ако некој знае а знаеш дека знае, следи го
Ако некој знае а не знае дека знае, укажи му
Ако некој не знае а знаеш дека не знае, покажи му
Ако некој не знае а не знае дека не знае, бегај од него!!!

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12511
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Епа изгледа е некој custom направен кулер, потребен е feedback од плочата. Datasheet не се наоѓа од него. Кој знае што може да е feedback-от. Можно е да проста логичка единица или нула (GND) или нешто сосема трето (и вакви ситуации имам видено, некој правоаголен периодичен сигнал).

Пробај со некои од шемите од клипот што Toma го има ставено, можно е да профунционира.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3845
 • Gender: Male
ќе го врза со 1к отпорник на бела, па ако прегори ние да сме здрави живи...

Offline Toma

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1482
 • Gender: Male
 • Доблесно е да си дрзок а да помагаш!!!
Според мене прво пробај со 100k потоа со 10k и на крај со 1k !!
Ако некој знае а знаеш дека знае, следи го
Ако некој знае а не знае дека знае, укажи му
Ако некој не знае а знаеш дека не знае, покажи му
Ако некој не знае а не знае дека не знае, бегај од него!!!

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12511
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Да, ова е добра идеја ;). Само јас би одел само со 10K, па со 1K. Сепак, не е баш висок напонот, 12V е ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3845
 • Gender: Male
И онака планирам на понизок напон да го поврза, да не бучи, сепак ќе пробам со поголем отпорник па ќе вида како ќе реагира, па ќе пишам, може ќе се најде ина некој друг, мада вентилаториве се библија  :)

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12511
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Да, ама најверојатно е ball bearing ако е од brand name машина, така да, во прилог ти е да го проработиш ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3845
 • Gender: Male
Слив беаринг е, ама за 5 денари не ми се фрла :)

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12511
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Сигурен си? Расклопи го, види под перките. Ако нема лагери, да, sleeve bearing е, ако има лагери значи е комбиниран (како што се и над 90% од ball bearing кулерите, освен Intel-овите stock, тие се 100% ball bearing), прво пиксна, па потоа лагери. Ама тоа не значи ништо, скоро вечни се и овие комбинираните ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."