Author Topic: Factory reset на iPhone 6s  (Read 2164 times)

Offline Zan

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 824
Re: Factory reset на iPhone 6s
« Reply #15 on 21.01.2020, Tuesday, 22:52:54 »
Пред да го флешувам пишуваше iPhone is disabled, connect to iTunes. Откако го флешував првиот пат, се појави ова.После второто флешување бараше да сетирам јазик, држава и пасворд за wi-fi, па после тоа се уклучи нормално.
Жан

Offline Atanas

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 705
 • Gender: Male
Re: Factory reset на iPhone 6s
« Reply #16 on 22.01.2020, Wednesday, 12:30:08 »
Изгледа кај мене нема да може, бидејќи можам да инсталирам само најнова верзија на iOS, а тие се со најмногу заштита  ;)
Што значи ќе си го чувам како сувенир телефончето.  ;D

Online GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12378
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Re: Factory reset на iPhone 6s
« Reply #17 on 22.01.2020, Wednesday, 17:11:58 »
И стигнуваме до моментот на вистината... може само да биде paperweight. Сосема исправно парче техника кое не може да се користи поради некои „сигурносни мерки“ кои производителот смета дека задолжително треба да ги има уредот ::).

Слична е и ституацијата со новиве Android телефони. Дури и при factory reset, ти бара Google account на оној кој претходно го користел телефонот ::).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline Atanas

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 705
 • Gender: Male
Re: Factory reset на iPhone 6s
« Reply #18 on 22.01.2020, Wednesday, 21:41:33 »
@GigaWatt Па, добро, исправно е да се прави таква заштита пред се поради заштита на податоците. Можеби мене и тебе тоа не ни менува, но има луѓе на кои работата им зависи од телефонот и податоците кои ги чуваат. Не е баш за џабе. Друго, Android телефоните пробуваат да направат нешто вакво, но сепак тој начин и не е толку безбеден, бидејќи може многу лесно да се пробие - со реинсталирање на Android од ново, додека кај iOS тоа не е случај.

И доколку има коментари после ова дека Ајфон се преценети, вакви такви онакви, нема да учествувам во дискусијата, да си кажам со време, бидејќи ми е смачено да го слушам истото кај и да се свртам.  ;D

Online GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12378
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Re: Factory reset на iPhone 6s
« Reply #19 on 22.01.2020, Wednesday, 22:24:22 »
@GigaWatt Па, добро, исправно е да се прави таква заштита пред се поради заштита на податоците. Можеби мене и тебе тоа не ни менува, но има луѓе на кои работата им зависи од телефонот и податоците кои ги чуваат. Не е баш за џабе. Друго, Android телефоните пробуваат да направат нешто вакво, но сепак тој начин и не е толку безбеден, бидејќи може многу лесно да се пробие - со реинсталирање на Android од ново, додека кај iOS тоа не е случај.

Да, но тоа не го менува фактот дека доколку заборавиш credentials поради X причини, тоа прилично скапо парче технологија е практично неупотребливо.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline dr-mr

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 627
 • Gender: Male
Re: Factory reset на iPhone 6s
« Reply #20 on 22.01.2020, Wednesday, 23:51:29 »
Скеој безбедносен софтвер се пробива/деактивира, колку тоа се исплати е друга работа.
iPhone/iOS не е позаштитен од Android, iPhone/iOS е многу помалку користен од Android затоа има многу помалку алатки за манипулација со нив.
Околу дискусијата за и против iPhone/iOS само една слика која кажува се.
Сепак се ВРТИ !!!

Offline Atanas

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 705
 • Gender: Male
Re: Factory reset на iPhone 6s
« Reply #21 on 23.01.2020, Thursday, 07:05:27 »
@GigaWatt Доколку ги заборавиш credentials може да пробаш да ги вратиш преку e-mail (освен ако и тој не ти е заборавен). Доколку тоа не успее ги контактираш Apple му ги кажуваш податоците од гаранцијата, од каде ти е купен телефонот и такви работи и ти го отклучуваат. Такс што, доколку телефонот е украден нема начин некој да го отклучи, можеби има нешто по интернетов но тоа не е целосно отклучување, му прават Bybass.

@dr-mr Ајде да седнеме во иста соба и да бидеме поврзани на иста мрежа, ти со Android јас со iPhone и да видиме на кого побрзо може да му пристапиш до податоците во телефонот.

Offline dr-mr

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 627
 • Gender: Male
Re: Factory reset на iPhone 6s
« Reply #22 on 23.01.2020, Thursday, 09:04:20 »
Не те разбирам, зошто да бидам поврзан на мрежа за да пристапам до податоците во телефонот?
Дискусијата за кој телефон/оперативен систем е подобар е иста како и дискусиите за религија, едната страна ќе кажува факти а другата страна упорно ќе ги игнорира и ќе вика дека она е во право. Тоа ја прави дискусијата за iOS vs Android безцелна.
Сепак се ВРТИ !!!

Online GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12378
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Re: Factory reset на iPhone 6s
« Reply #23 on 23.01.2020, Thursday, 10:43:20 »
@GigaWatt Доколку ги заборавиш credentials може да пробаш да ги вратиш преку e-mail (освен ако и тој не ти е заборавен). Доколку тоа не успее ги контактираш Apple му ги кажуваш податоците од гаранцијата, од каде ти е купен телефонот и такви работи и ти го отклучуваат. Такс што, доколку телефонот е украден нема начин некој да го отклучи, можеби има нешто по интернетов но тоа не е целосно отклучување, му прават Bybass.

Добро, ајде еве, телефон од пријател кој, поради X причини, не можам да го исконтактирам. Можеби починал, можеби е некој online познаник кој повеќе не ми враќа на пораки, mail-ови, што и да е... а можно е и он/она да не ги помни, нели се е ставено на auto logon и „обични смртници“ обично не помнат вакви работи, ниту пак им текнува да ги запишат некаде. Ни гаранција имам, ни ништо, само така ми го дал и ми рекол, бујрум друже, еве, мене веќе не ми треба.

Во ваква ситуација, заглавен сум. А имам начекано вакви ситуации еднаш или два пати (луѓе побарале помош од мене... само им кажувам дека не се бафтам со телефони и од друг да бараат помош). Телефоните ни биле крадени, ни продавани по пазари... едноставно сите податоци повразни со тоа парче опрема, поради една или друга причина, се изгубени.

Е сега, од друга страна, ако некој ми даде лаптоп или PC за подарок, не ми треба ни документација, ни password, ни ова, ни она. Апсолутно употреблив е и можам како сакам јас да си го подесам и средам.

Една од многуте причини поради која не ги сакам smart уредите и одбивам да ги користам.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline dr-mr

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 627
 • Gender: Male
Re: Factory reset на iPhone 6s
« Reply #24 on 23.01.2020, Thursday, 14:05:16 »
И таа тема почна да застранува.
Има и лаптопи кои се заштитени/заклучени, за да се отклучат  и да може да се користат треба посебен hardware/software не само format или bios flash.
Сепак се ВРТИ !!!

Online GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12378
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Re: Factory reset на iPhone 6s
« Reply #25 on 23.01.2020, Thursday, 21:29:41 »
Да, има и такви модели, ама поретки се. Обично тоа се „финти“ на brand name производителиве (Lenovo, HP, Dell). Вакви работи се поретки кај производителите како Asus, Acer и слични ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."