Author Topic: ...Засилувач Technics SU-V 560....поправка  (Read 311 times)

Offline bumbar

 • Ентузијаст
 • **
 • Posts: 57
....Засилувачот Technics SU-V560 почна да осцилира односно да испушта пробивен звук што ми личи на осцилирање . Моќноста не се намалува притоа...

На час го снемува, но потоа пак се појавува...

Во излезниот дел е ИК SVI 3205...

Имате некои идеи - од што се јавува тоа (исушени кондензатори во напјување, прво ми текна...ладен лем на некоја „маса“....)?

Не гледам овдека опција за поставување 5-10 сек видео, но го имам на ФБ...

Каква било насока за поправка е добредојдена...

Offline krema

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 516
 • Gender: Male
Постави го видеото на YT и после линкувај го овде.


Offline bumbar

 • Ентузијаст
 • **
 • Posts: 57
Re: ...Засилувач Technics SU-V 560....поправка
« Reply #2 on 18.01.2020, Saturday, 17:50:17 (Edited 19.01.2020, Sunday, 10:52:43) »

Offline bumbar

 • Ентузијаст
 • **
 • Posts: 57
....Taka e ок или треба само линкот? Непријатниот звук е во почетокот на видеото...

Offline LordZi

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2964
 • Gender: Male
 • I'm gonna live forever or die trying...
  • LightCraft Studio
Звукот се појавува кога засилувачот е ладен/загреан? Ако го потчукнеш се појавува/губи?
Јас прво на добро светло би ја прегледал со лупа целата плочка за ладни лемови, после би мерел ESR на електролити, не само на оние во напојувањето туку на сите, вклучително и најмалите, и тоа би почнал од оние монтирани најблиску до ладилници/моќни отпорници.
People who talk behind my back are in good position to kiss my ass!!!

"You may live to see man-made horrors beyond your comprehension." - Tesla

If animals had a religion, humans would be the devil.

LightCraft Studio

Offline bumbar

 • Ентузијаст
 • **
 • Posts: 57
...звукот се јавува откако е вклучен....не забележав каков е кога ќе се загрее...сега ќе го вклучам да остане подолго време...
Симптоматично е што кога штрафцигер допирам до штрафови внатре - што ја држат плочката - засилива или ослабува - зависи како стистакш со штрафцигерот...
потоа снемува и после 5 мин - повторно „пишти“...

Offline LordZi

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2964
 • Gender: Male
 • I'm gonna live forever or die trying...
  • LightCraft Studio
Хм, да не се некои надворешни сметњи, да не си мењал скоро време нешто по дома, некој нов уред, нови CFL или LED светла...?
People who talk behind my back are in good position to kiss my ass!!!

"You may live to see man-made horrors beyond your comprehension." - Tesla

If animals had a religion, humans would be the devil.

LightCraft Studio

Offline bumbar

 • Ентузијаст
 • **
 • Posts: 57
...LordZi...не сум менувал ништо....се појави откако на него вклучив звук од мобилен преку кабел...мислев дека е од тоа, но подоцна вклучив ЦД и касетофон (дек) и „пиштењето“ продолжи....

Туку - во канцеларијата каде работам сменија светла - ставија лед плафоњерки, и оттогаш на мене и на неколку други очите ни се како на „варен зајак“....

Offline LordZi

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2964
 • Gender: Male
 • I'm gonna live forever or die trying...
  • LightCraft Studio
Можно е нешто да се зезнало од мобилниот, свашта бива. Пробај да најдеш шема да да видиме што понатаму да се проверува...
People who talk behind my back are in good position to kiss my ass!!!

"You may live to see man-made horrors beyond your comprehension." - Tesla

If animals had a religion, humans would be the devil.

LightCraft Studio

Offline bumbar

 • Ентузијаст
 • **
 • Posts: 57
Re: ...Засилувач Technics SU-V 560....поправка
« Reply #9 on 18.01.2020, Saturday, 21:03:38 (Edited 19.01.2020, Sunday, 11:02:49) »

Offline LordZi

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2964
 • Gender: Male
 • I'm gonna live forever or die trying...
  • LightCraft Studio
Ништо не можам да видам, резолуцијата е многу ниска :P.
Него, спомна претходно дека реагира кога ги допираш штрафовите за монтажа, ај измери дали случајно има некој напон на нив према маса и ако нема пробај со парче жица заземји ги, да видиш дали така ќе го снема пиштењето.
People who talk behind my back are in good position to kiss my ass!!!

"You may live to see man-made horrors beyond your comprehension." - Tesla

If animals had a religion, humans would be the devil.

LightCraft Studio

Offline bumbar

 • Ентузијаст
 • **
 • Posts: 57
...Koга ја подигам ел плоча десната страна - на една ел. плоча е целиот уред - се губи пиштењето...

Непристапно е за поправка одоздола бидејќи на долната страна нема посебен капак за пристап до полчката...

Утре е Водици, не се работи...ќе оставам за вторник...фала за помошта...

Offline LordZi

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2964
 • Gender: Male
 • I'm gonna live forever or die trying...
  • LightCraft Studio
Можно е да е сепак некоја баналност, лош контакт или ладен лем.
Прочепкај па кажи...  ;)
People who talk behind my back are in good position to kiss my ass!!!

"You may live to see man-made horrors beyond your comprehension." - Tesla

If animals had a religion, humans would be the devil.

LightCraft Studio