Author Topic: ТВ Schneider LED-40E1, TP.SIS231.P83 - проблем со флеш  (Read 1224 times)

Offline Teslakr

  • Стручњак
  • ***
  • Posts: 180
ТВ Schneider LED-40E1, TP.SIS231.P83 - проблем со флеш
« Opened on 05.01.2020, Sunday, 13:00:50 (Edited 25.01.2020, Saturday, 01:57:19) »
Се работи за тв Schneider лед 40 пин,тв то има проблем со флешот, пали но стои само логото од Schneider.
Maid board TP.SIS231.P83, податок од екранот го имам само овој V390HJ1-XC01.
Дали можи да се најди само за овој тв??

Offline GigaWatt

  • Администратор
  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 12427
  • Gender: Male
  • Не фалширам
Re: ТВ Schneider LED-40E1, TP.SIS231.P83 - проблем со флеш
« Reply #1 on 07.01.2020, Tuesday, 07:33:14 (Edited 07.01.2020, Tuesday, 08:34:06) »
Dump од комбинација шасија/панел, не можам да најдам... така да... освен ако некој не го прочита ова и има баш таков ТВ на сервис, па да направи dump од firmware-от... тоа е тоа :-\.

Патем, ознаката на моделот ти е најверојатно неточна, на Google ништо не вади за тој модел.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline Toma

  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 1480
  • Gender: Male
  • Доблесно е да си дрзок а да помагаш!!!
Исправи го текстот и ознаката, а најдобро би било да поставиш слика од лепенката од капакот од задната страна.
Прво правило е да се исчита содржината од постоечкиот eeprom и истиот да го впишеш во нов eeprom 25Q64
На диода имаш три поста погоре и таму имаш дамп. Потребно е да ги симнеш сите три дела, да ги распакуваш и истата содржина ја впишеш во нов eeprom 25Q64.
Ознаката V390HJ1-XC01 е за Tcon а панелот би требало да е E39 V390HJ1 P02.
Инаку има сигурна содржина за твојот ТВ само што е скапо!

Ако некој знае а знаеш дека знае, следи го
Ако некој знае а не знае дека знае, укажи му
Ако некој не знае а знаеш дека не знае, покажи му
Ако некој не знае а не знае дека не знае, бегај од него!!!

Offline GigaWatt

  • Администратор
  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 12427
  • Gender: Male
  • Не фалширам
Исправи го текстот и ознаката, а најдобро би било да поставиш слика од лепенката од капакот од задната страна.

Во право е, модел со ознаки LED40E10003 не вади никаде на Google. Моделот е најверојатно оној кој го има наведено Toma, Schneider LED-40E1.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline Teslakr

  • Стручњак
  • ***
  • Posts: 180
Има две ознаки за моделот на тв едната е LED40E1,
Пробав со содржината од диода истиот проблем го има.
Ако е скапо Toma не е проблем се ќе се плати само да се најди оригиналниот само.

Offline Toma

  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 1480
  • Gender: Male
  • Доблесно е да си дрзок а да помагаш!!!
Re: ТВ Schneider LED-40E1, TP.SIS231.P83 - проблем со флеш
« Reply #5 on 24.01.2020, Friday, 14:33:17 (Edited 24.01.2020, Friday, 16:27:52) »
Quote from: Teslakr
...Ако е скапо Toma не е проблем се ќе се плати само да се најди оригиналниот само.
Кога веќе сум дрзок да не излезе дека сум и алчен за пари (апсурд), оригиналниот дамп не можам да ти го дадам од причини што истиот е на форум (затворен дел) каде останатите членови си плаќаат членарина на годишно ниво! Би било многу непријатно и непринципиелно да се види тоа на форумот!
Жалам, но тоа е мој принцип, па сега кој како сака нека си мисли!

Quote from: Toma
Прво правило е да се исчита содржината од постоечкиот eeprom и истиот да го впишеш во нов eeprom 25Q64
Дали го стори тоа? Ако си го сторил, дали ситуацијата е потполно иста?
Исто така  штом и со дампот од диода е потполно исто тогаш можеби треба да размислуваме во друг правец под услов сите напони за процесорот да се во ред!
Ако некој знае а знаеш дека знае, следи го
Ако некој знае а не знае дека знае, укажи му
Ако некој не знае а знаеш дека не знае, покажи му
Ако некој не знае а не знае дека не знае, бегај од него!!!

Offline Teslakr

  • Стручњак
  • ***
  • Posts: 180
Да потполно иста ситуација, со нов чип запишана неговата содржина и содржината од диода исто работи логото и се рестартира на неколку секунди, или можеби е проблемот на друго место.Мерените напони од напојувачката секција се во ред.

Offline GigaWatt

  • Администратор
  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 12427
  • Gender: Male
  • Не фалширам
Пробај со овој dump.

Code: [Select]
https://elektrotanya.com/goldvision_led39d3f_tnt_tp.sis231.p83_v390hj1-xc01_firmware_dump.7z/download.html
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline Teslakr

  • Стручњак
  • ***
  • Posts: 180
Помина подолго време со проблемов, со дампот што го постира gigawatt телевизорот работи но не функционира далечинскиот управувач.

Online krema

  • Експерт
  • ****
  • Posts: 578
  • Gender: Male
Пробај со некое универзално далечинско.