Author Topic: ON/OFF со еден тастер (APEX)  (Read 331 times)

Online LordZi

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3023
 • Gender: Male
 • I'm gonna live forever or die trying...
  • LightCraft Studio
ON/OFF со еден тастер (APEX)
« Opened on 21.12.2019, Saturday, 14:37:00 (Edited 22.12.2019, Sunday, 04:35:28) »
Уредот е развиен од Миле Славковиќ (APEX AUDIO) за вклучување/исклучување засилувачи (или др. уреди) со еден тастер. Напојувањето е со мало принт-трафо 12V неколку вати, има верзија и директно од мрежа преку кондензатор, но оваа варијанта е посигурна бидејќи е целосно изолирана од мрежата. Стенд-бај диодата свети додека е исклучен уредот, кога ќе се вклучи се гаси. Иначе немав во моментот отпорници 1М2 па ставив 1М5, работи без проблем и со нив.
Направив две верзии од плочката (ги има најдоле), за два различни релеи, а секој може лесно да си ја преправи според своите потреби.Еве ја и оригиналната плочка од Миле:

People who talk behind my back are in good position to kiss my ass!!!

"You may live to see man-made horrors beyond your comprehension." - Tesla

If animals had a religion, humans would be the devil.

LightCraft Studio

Offline Otpor

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 161
 • Gender: Male
Re: ON/OFF со еден тастер (APEX)
« Reply #1 on 22.12.2019, Sunday, 20:43:48 »
Алал да ти е,ми ги читаш мислите  ;) Арно што си го пробал ,бидејќи доста од неговите шеми не работат (грешка во pcb,погрешна вредноста на елемент...намерно или ненамерно)така да со резерва би гледал на некој негов проект
,,Алчните за пофалба секогаш имаат мали заслуги,,

Плутарх, двесте и кусур и некоја година П.Н.Е

Online LordZi

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3023
 • Gender: Male
 • I'm gonna live forever or die trying...
  • LightCraft Studio
Re: ON/OFF со еден тастер (APEX)
« Reply #2 on 22.12.2019, Sunday, 22:19:04 »
Искрено, не сум чул до сега некој да се пожалил дека има грешки во проектите, на комшискиот форум ги утепаа од правење неговите засилувачи.
People who talk behind my back are in good position to kiss my ass!!!

"You may live to see man-made horrors beyond your comprehension." - Tesla

If animals had a religion, humans would be the devil.

LightCraft Studio

Offline Bojan

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3219
 • Gender: Male
 • Turn it ON and keep it ON
Re: ON/OFF со еден тастер (APEX)
« Reply #3 on 23.12.2019, Monday, 20:36:50 »
бистабилно реле има иста функција, без многу зафрканции :D
Теоријата е ,кога се знае се,а ништо не функционира.Праксата е кога се функционира ,а не се знае зошто.Ние во Македонија успешно ја спојуваме теоријата и праксата ,при што ништо не функционира и никој не знае зошто!!!
(позајмено од batka)