Author Topic: Започнување на заеднички open source проект  (Read 5039 times)

Offline MarkoMK

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 952
 • Gender: Male
Предлог: Дигитален мерач за ракија.
Барав на Алиекспрес ама ми дава само оние стаклените аналогни со цевче.. дигитални уште нема.
Сега сензорот незнам каков би бил, ама сигурно може да се направи нешто преку проводност и сл. пошто сензорите гледам се за „breath analyzer" а не за дирекно во течност да се стават.
Life is too short to remove USB safely ..

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12378
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Предлог: Дигитален мерач за ракија.

Искрено, прв пат кога прочитав, се изасмеав ;D, ама ова може да биде добра основа за проект ;).

Шала на страна, би било добро ако може да мери и процент на метил и етил, за да може да провериш ако е купечка, колку квалитетна е ;). Има луѓе, се имаат добро зезнато со неквалитетна купечка ракија. Знаат да додаваат и сјај за да направи венец ракијата >:(.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3774
 • Gender: Male
Се осеќа сјајот.
Нек сибит мајката, комшијава еднаш ни подвали таква ракија, уште ми идит неарно ко ќе ми текнит. А тој ја праеше за него, сам се лажеше. Тежок хроник  ;D
Во недостиг на мерач може и мене да ме викните, само пат ќе платите, услугата за членови е бесплатна :D
Сериозно, треба да се собериме, кој има добра ракија да донесе, ако не имам проверена "палајца" за 350 денари, лек е.
Малу забегав оф топик, ама не можев да се воздржам.
*Палајца- ко ќе се напиеш да те испалај, да станиш бесен, да прајш работи(да не речам гглупости) што ни на сон не би ги направил.

Offline krema

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 558
 • Gender: Male
@bicikle

Ако не па ликери да стегаме, да не правиме глупости :)


Offline KiloVolt

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 814
 • Gender: Male
 • Високонапонски Фанатик
Ех да кажевте порано имав 6-7 литри ракија од кајсии, ама си ја прости господ... ::) Сепак сум за.
Овај муабет може во случајни муабети да оди мислам, а да се вратиме на темата иначе, јас сум на пат да го тестирам мојот концепт колку стварно ќе мириса озонот од вакво нешто, да не има доброволец со флајбек трафо од тв? Го враќам живо и здраво, научив како да се грижам за нив на потешкиот начин, имав 1-2 порано и мои рачно мотани ама му ја барав резонантната фреквенција и мерев пораст на напон при резонанса и ги изгорев...  ;D
Temporary things have a nasty habit of becoming permanent.

High voltage experimenting is like the mafia, once you're in, you ain't getting out!

Never underestimate the power of stupid people in large groups.

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3774
 • Gender: Male
@bicikle

Ако не па ликери да стегаме, да не правиме глупости :)
ами џабе ќе го арчиме ликерот така, работава е да го помиме моментот по нешто :D Ако де и за ликер не е фрка :)

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12378
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Нек сибит мајката, комшијава еднаш ни подвали таква ракија, уште ми идит неарно ко ќе ми текнит. А тој ја праеше за него, сам се лажеше. Тежок хроник  ;D

Се купува од мераклија, не од алкохоличар ;D ;D ;D.

*Палајца- ко ќе се напиеш да те испалај, да станиш бесен, да прајш работи(да не речам гглупости) што ни на сон не би ги направил.

Нуспојава која странците сеуште ја толкуваат како опседнатост со демони ;D ;D ;D.

Ако не па ликери да стегаме, да не правиме глупости :)

Ако е Јегер, може ;).

Овај муабет може во случајни муабети да оди мислам, а да се вратиме на темата иначе, јас сум на пат да го тестирам мојот концепт колку стварно ќе мириса озонот од вакво нешто, да не има доброволец со флајбек трафо од тв?

Високонапонско трафо (каскада)? Имам, ќе ти дадам ;). Твоја е, и онака имам преку 10-тина сигурно од нив низ дома :P :D. Не мора да го враќаш, твое е ;).

Мора да е од телевизор? Бидејќи повеќето ми се од монитори.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline KiloVolt

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 814
 • Gender: Male
 • Високонапонски Фанатик
Quote
Високонапонско трафо (каскада)? Имам, ќе ти дадам ;). Твоја е, и онака имам преку 10-тина сигурно од нив низ дома :P :D. Не мора да го враќаш, твое е ;).

Мора да е од телевизор? Бидејќи повеќето ми се од монитори.
Шо да е, ми треба висок еднонасочен напон, тоа е се...
Temporary things have a nasty habit of becoming permanent.

High voltage experimenting is like the mafia, once you're in, you ain't getting out!

Never underestimate the power of stupid people in large groups.

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12378
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Нема проблем, ќе добиеш една ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3774
 • Gender: Male
Изгледа мали количини на јони т.е озон се корисни.
Code: [Select]
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6213340/?fbclid=IwAR3ueYwt3jdfsiLJhYk9OlrM_rb_e5dcN8YuENlMKDZoZJiOUr0I2lJZsRU

Offline KiloVolt

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 814
 • Gender: Male
 • Високонапонски Фанатик
Животен век на негативните јони е земен како 100s, иако е пишано дека оние од извори на корона празнење траеле обично многу пократко. Па тоа е сосем солидно ако го задржуваме воздухот во нешто... Па ида не го задржуваме со сите методи на редукција би било премногу ниско.
Temporary things have a nasty habit of becoming permanent.

High voltage experimenting is like the mafia, once you're in, you ain't getting out!

Never underestimate the power of stupid people in large groups.

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3774
 • Gender: Male
Значи не се штетни, како што предхо се сметаше.