Author Topic: FM/TV Сметач  (Read 165 times)

Offline LordZi

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2912
 • Gender: Male
 • I'm gonna live forever or die trying...
  • LightCraft Studio
FM/TV Сметач
« Opened on 23.09.2019, Monday, 14:22:01 (Edited 23.09.2019, Monday, 15:06:01) »
Пред некое време средувајќи низ дома си го најдов ова -blast-from-the-past- уредче што сум го направил пред сигурно 25 години, ако не и повеќе :). FM/TV сметач, односно во денешно време само FM сметач, бидејќи нема повеќе аналогна телевизија. Шемата е едноставна, со лесно достапни и ефтини делови, транзисторот кај мене е некој BD..., калемот е направен од телефонска плаво-бела жица 0,75mm, променливиот кондензатор е од старо транзисторче на батерии. Дометот е неколку десетици метри, зависно од напојувањето и антената. Приклучено на 12V акумулатор од мотор, од пред зграда ги фаќаше сите телевизори што беа пуштени во тој момент, во целата зграда, се приметуваа истите сметњи на сите прозори, после некое време почнаа еден по еден да ги гасат и да одат на спиење... :D 8)

Шемата и неколку слики од уредот:People who talk behind my back are in good position to kiss my ass!!!

"You may live to see man-made horrors beyond your comprehension." - Tesla

If animals had a religion, humans would be the devil.

LightCraft Studio

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12019
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Re: FM/TV Сметач
« Reply #1 on 23.09.2019, Monday, 15:09:42 »
Можно е и сега да работи и за ТВ :D. Не знам кои точно фреквенциски опсези се користат за дигитална телевизија, но мислам дека дел од опсегот за аналогната се реискористи за дигиталната... можно е и да грешам, но во секој случај, може да го попречиш праќањето на QPSK сигналот и да сецка и пикселизира сликата :P :D... ова е уште по annoying од лош прием ;D.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."