Author Topic: Туториали за микроконтролери  (Read 67 times)

Offline NerdOmega

  • Нов член
  • *
  • Posts: 20
Туториали за микроконтролери
« Opened on 15.09.2019, Sunday, 23:49:30 (Edited 16.09.2019, Monday, 13:05:15) »
Дискусијата е почната во оваа тема и пресечена по оваа порака.

За жал неможам да ти препорачам книга бидејќи никогаш не сум читал книги за тие работи, Но можам да ти кажам како научив јас. Единствен можен проблем е што од тука натаму се е на англиски  :-\

Јас сум самоук и цело знаење што го имам за електроника ми е од интернет, и онака македонските ресурси за учење не се споредуваат со тоа што го има на англикси. Следува листа на интернет страни/блогови/јутуб канали што би ти ги препорачал со топло срце.

тоа е за се што имам време моментално ке надополнам подоцна

1.
Code: [Select]
https://www.youtube.com/channel/UC2DjFE7Xf11URZqWBigcVOQEEVblog е на Дејв Џоунс од австралија и е волшебник за електроника и а има една од најимпресивните лаборатории за електроника што сум ги вишол.  Има преку 1500 видеа за електроника на сите можни теми од почетнички теми до структури на мосфет транзистори па до туториали и слично. Нема спонзори нема реклами и е 100% искрен.

2.
Code: [Select]
https://www.youtube.com/channel/UCcs0ZkP_as4PpHDhFcmCHyAМајк Харисон е прототип за луд научник ама е инженер каков што се стремам да бидам. Он се декларира како хакер и е најдобриот хардверски инженер што го знам.

3.
Code: [Select]
https://www.youtube.com/user/PhotonvidsЕнди лудак со висока струја и напон

4.
Code: [Select]
https://www.youtube.com/user/eaterbcБен ти е вируоз за дигитални кола.

5.
Code: [Select]
https://www.youtube.com/user/bigclivedotcomБиг клајв неможиш а да не изгледаш повеке од едно видео.

6.
Code: [Select]
https://www.youtube.com/channel/UCivA7_KLKWo43tFcCkFvydwМој персонален фаворит.

7.
Code: [Select]
https://www.youtube.com/channel/UChWv6Pn_zP0rI6lgGt3MyfAмехатроника и дреарство.

8.
Code: [Select]
https://hackaday.com/Дефинитивната страна за хардвер и хакирање во општо, ја следам повеке од 10 години и бројот на проекти што го има на страната е неверојатен, исто така сега има и hackaday.io каде што на многу пониско ниво се објаснати некои проекти и каде можеш да соработуваш со креторите на истите и многу други работи.

9.
Code: [Select]
http://www.devttys0.com/blog/аналогна/дигитална логика и тестирање на безбедност на уреди(pentesting)

10.
Code: [Select]
https://howtomechatronics.comединствениот македонец на листата. Дејан е асистент на машински факултет и се занимава со ардуино платформи/туториали и други интересни теми и проекти.

11.
Code: [Select]
https://www.youtube.com/channel/UCJ0-OtVpF0wOKEqT2Z1HEtAПаметен будала за електроника, забавни и поучни видеа за електроника

12.
Code: [Select]
https://www.youtube.com/user/greatscottlabDIY видеа и туториали

13.
Code: [Select]
https://www.youtube.com/user/ContourCorsets/videosретро електроника и уреди