Author Topic: Трепкач за сијалица со подесливи ON/OFF интервали  (Read 203 times)

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12019
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Целта на колото е многу слична на тоа од оваа тема, но колото е далеку поедноставно решено ;). Со двата потенциометри се подесува ON и OFF интервалот, а окидањето настанува при преминот на периодичниот наизменичен напон од позитивна во негативна насока и обратно. Практично, окидањето може да настане 100 пати во секунда ;). Моќностите на отпорниците и максималниот работен напон на дел од кондензаторите, не се наведени (тоа е недостаток :-\).Текстот и шемата се зачувани во Word документ. Можете да ги симнете од attachment или од линковите подолу ;).

Code: [Select]
https://cloud.mail.ru/public/2vcL/5rkYBeJ3m
Code: [Select]
https://www.asuswebstorage.com/navigate/a/#/s/16574B8EA8FF4AAEA8D9ACE2F8176A0CY
Code: [Select]
https://app.box.com/s/yjhe1liqxrdycubz1316svqbg4vgaodg
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline LordZi

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2912
 • Gender: Male
 • I'm gonna live forever or die trying...
  • LightCraft Studio
Два комада 22k 2W потенциометри - ова бетер ќе кошта од таа претходната шема... :P
People who talk behind my back are in good position to kiss my ass!!!

"You may live to see man-made horrors beyond your comprehension." - Tesla

If animals had a religion, humans would be the devil.

LightCraft Studio

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12019
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Пишав дека тоа е недостаток на шемава... не се означени вредностите на моќностите на оптпорниците и потенциометрите :-\. Ама еве, ти брзо ги исчита :P :D. Сега забележав, ги пишувало ::)... уморен бев вчера, не сум забележал.

Можно е да се зголемат и двата до, на пример 47K, а тој 270K да се зголеми до 470K, со што нема да има потреба од 2W-ни потенциометри, но ќе се зголемат минималните вредности и максималните вредности на ON и OFF интервалите :-\.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."