Author Topic: Купувам користени исправни TOP224/5/6/7 TO-220  (Read 455 times)

Offline Toma

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1408
 • Gender: Male
 • Доблест и само доблест
Купувам користени исправни TOP224/5/6/7 TO-220
« Opened on 14.09.2019, Saturday, 01:41:17 (Edited 14.09.2019, Saturday, 02:36:04) »
Купувам користени исправни TOP224/5/6/7.
Новите се за никаде.
Ако има понуди?
Ако некој знае а знае дека знае, следи го
Ако некој знае а не знае дека знае, укажи му
Ако некој не знае а знае дека не знае, покажи му
Ако некој не знае а не знае дека не знае, бегај од него!!!

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12019
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Зошто не ги купиш од некој од Кинескиве сајтови... имам одлично искуство со вакви „модерни“ (не STK или некои копии на транзистори кои веќе не се произведуваат) делови ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline Toma

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1408
 • Gender: Male
 • Доблест и само доблест
Купив нови од Алија ама се покажаа фуфло.
Ако некој знае а знае дека знае, следи го
Ако некој знае а не знае дека знае, укажи му
Ако некој не знае а знае дека не знае, покажи му
Ако некој не знае а не знае дека не знае, бегај од него!!!

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12019
 • Gender: Male
 • Не фалширам
А во TO-220? Да пробаш со такви? Бидејќи гледам дека ги има и во TO-220... со дополнително ладилно тело, колку и да се лоши, нема да изгорат ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3541
 • Gender: Male
Нема да изгорат, ама шумот може да се одрази и на други делови...

Offline Toma

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1408
 • Gender: Male
 • Доблест и само доблест
TO-220 се новите што ги купив.
Ако некој знае а знае дека знае, следи го
Ако некој знае а не знае дека знае, укажи му
Ако некој не знае а знае дека не знае, покажи му
Ако некој не знае а не знае дека не знае, бегај од него!!!

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12019
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Нема да изгорат, ама шумот може да се одрази и на други делови...

Тоа лесно се решава со керамички и пластични кондензатори во паралела на излез од колото ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12019
 • Gender: Male
 • Не фалширам
TO-220 се новите што ги купив.

Им монтираше ладилно тело? Било какво, па и некое мало?
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3541
 • Gender: Male
Нема да изгорат, ама шумот може да се одрази и на други делови...

Тоа лесно се решава со керамички и пластични кондензатори во паралела на излез од колото ;).
не би рекол, шумот доаѓа од лоша преработка на сировините од кои е изгреаден самот полупроводник, ако ти текина кога се користеше германиум во излезните транзистори и даваа постојано некој специфичен шум, кој зависеше од многу фактори, па беше тешко да се опфатат саите фактори, али да може да се проба со кондензатор, јас би додал и калем (намотка).

Offline Toma

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1408
 • Gender: Male
 • Доблест и само доблест
Quote
Им монтираше ладилно тело? Било какво, па и некое мало?
Новите цркнуваат за 5 6 секунди па незнам дали ако заработат ќе греат иили
Ладник не епроблем тоа го знам
Ако некој знае а знае дека знае, следи го
Ако некој знае а не знае дека знае, укажи му
Ако некој не знае а знае дека не знае, покажи му
Ако некој не знае а не знае дека не знае, бегај од него!!!

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12019
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Не знам што да кажам... немам на лагер лично, користени.

Би пробал од друг продавач. Не може сите да се бофал... и кај нив има најразлични фабрики, нема само една ;).

Како изгледаа? Вакви да не беа?

Code: [Select]
https://www.ebay.com/itm/371098518805
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline Toma

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1408
 • Gender: Male
 • Доблест и само доблест
Ако некој знае а знае дека знае, следи го
Ако некој знае а не знае дека знае, укажи му
Ако некој не знае а знае дека не знае, покажи му
Ако некој не знае а не знае дека не знае, бегај од него!!!

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12019
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Епа нарачај вакви ;).

Code: [Select]
https://www.ebay.com/itm/262917380264


Се гледа дека штампата е различна, значи најверојатно се од друга фабрика или друга серија ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline Toma

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1408
 • Gender: Male
 • Доблест и само доблест
Ако некој има TOP224 со сигурност исправен, би го замолил, со дигитален инструмент да го измери отпорот меѓу средниот (source) и десниот извод (drain)
(како на сликата горе) колку е отпорот и во двата случеви (пр. црвена средно, црна десно а потоа обратно).
Ако некој знае а знае дека знае, следи го
Ако некој знае а не знае дека знае, укажи му
Ако некој не знае а знае дека не знае, покажи му
Ако некој не знае а не знае дека не знае, бегај од него!!!

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12019
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Ќе побарам дома, ако најдам, ќе измерам ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."