Author Topic: Блендер на 120V, 70W  (Read 419 times)

Offline MKD-Boy

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 149
Блендер на 120V, 70W
« Opened on 18.08.2019, Sunday, 11:41:59 (Edited 18.08.2019, Sunday, 18:43:49) »
Здраво дечки, имам едно блендерче, од Канада е донесено, го уклучиле дирек на 220 и не проработело(има некој мал слкоп како заштита).. Нејсе тоа,
Го отворив, и гледам има ДЦ-моторче што работи на 120в/70W, некое чаре, да го направам да работи на 220В ?!

Offline LordZi

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2912
 • Gender: Male
 • I'm gonna live forever or die trying...
  • LightCraft Studio
Re: Блендер на 120V, 70W
« Reply #1 on 18.08.2019, Sunday, 13:09:34 »
Step-down трафо од 230V на 120V, моќност 100VA.
People who talk behind my back are in good position to kiss my ass!!!

"You may live to see man-made horrors beyond your comprehension." - Tesla

If animals had a religion, humans would be the devil.

LightCraft Studio

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12019
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Re: Блендер на 120V, 70W
« Reply #2 on 18.08.2019, Sunday, 18:45:05 »
Или најди уште еден уред кој работи на 110V, врзи ги во серија и пуштај ги двата истовремено ;D ;D ;D.

Се шегувам. Ова може да функционира, но само со два идентични уреди.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline dr-mr

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 559
 • Gender: Male
Re: Блендер на 120V, 70W
« Reply #3 on 18.08.2019, Sunday, 22:04:06 (Edited 18.08.2019, Sunday, 22:13:18) »
Или нешто такво
Code: [Select]
https://www.aliexpress.com/item/3/32964897292.html
Сепак се ВРТИ !!!

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12019
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Re: Блендер на 120V, 70W
« Reply #4 on 18.08.2019, Sunday, 22:21:07 »
Шала на страна, полесно е да купиш отколку да правиш... не дека не може да се направи, може, ама... многу повеќе време ќе истрошиш, а дури и ако проработи, пак на крај си го постигнал истото како да си купил вакво нешто ;).

Само јас прво би го отворил и би мерел каков напон дава на излез. Не им верувам многу на Кинезиве. Има шанси да дава DC на излез, што не би пречело на лаптопи, телевизори, греалки, уреди со DC мотори итн., но нема да работи како што треба со било каков мотор кој мора да се напојува исклучиво со наизменичен напон (венилатори, калорифери, било каков уред со класичен трансформатор, итн.). Можно е Кинезиве да играат на карта дека бројот на такви уреди е веќе многу мал и дека најверојатно, нема да приклучиш таков уред на ова чудо. Но, дури и ако не приклучам, сепак, сакам да знам дали навистина можам да приклучам или не, за да не се зезнам некој ден ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline dr-mr

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 559
 • Gender: Male
Re: Блендер на 120V, 70W
« Reply #5 on 19.08.2019, Monday, 01:17:29 »
 Има некои слики од уредот од некои купувачи, има само трансформатор 220 на 110.  Некои купувачи се задоволни некои не.
Сепак се ВРТИ !!!

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12019
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Re: Блендер на 120V, 70W
« Reply #6 on 19.08.2019, Monday, 04:29:42 »
200W трансформатор во толкацко куќиште ??? ??? ???. Што трансформатор ќе да беше тоа ;D ;D ;D.

Само што ги разгледав сликите од рецензиите на купувачите... ако е ова трафо од 200W, јас сум Клеопатра ;D.It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline LordZi

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2912
 • Gender: Male
 • I'm gonna live forever or die trying...
  • LightCraft Studio
Re: Блендер на 120V, 70W
« Reply #7 on 19.08.2019, Monday, 11:01:07 »
Знаеш дека кинеските вати и нашите не се исти ;).
People who talk behind my back are in good position to kiss my ass!!!

"You may live to see man-made horrors beyond your comprehension." - Tesla

If animals had a religion, humans would be the devil.

LightCraft Studio

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12019
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Re: Блендер на 120V, 70W
« Reply #8 on 19.08.2019, Monday, 13:29:38 »
Морам да признаам, многу штедлив народ ;D.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12019
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Re: Блендер на 120V, 70W
« Reply #9 on 20.08.2019, Tuesday, 18:48:24 »
Сега ми текна дека можеш да искористиш модифицирана верзија од ова за напојување на блендерот ;)... плус ќе добиеш контрола на вртежи ;).

Code: [Select]
http://elektronika.mk/index.php?topic=14714.0
Ќе треба да се пресмета RMS колкав треба да биде на излезот од контролата, па да се постави уште еден потенциометар во серија со оној главниот, за да се намести максималната вредност да биде 110V RMS (ефективна вредност), но дефинитивно е изводливо ;).

Е сега, можно е малку повеќе да грее, но само ако е долго пуштен, а блендери се користат краткотрајно (20, 30 секунди), така да, не би требало да грее нешто значително повеќе ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline Toma

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1408
 • Gender: Male
 • Доблест и само доблест
Re: Блендер на 120V, 70W
« Reply #10 on 20.08.2019, Tuesday, 19:09:42 »
Го отворив, и гледам има ДЦ-моторче што работи на 120в/70W...
Колку ми е мене познато ако е DC моторче тогаш напојувањето треба да е со прав напон а овде
Сега ми текна дека можеш да искористиш модифицирана верзија од ова за напојување на блендерот ;)... плус ќе добиеш контрола на вртежи
се работи за изменично напојување!
Во право сум или не!
Ако некој знае а знае дека знае, следи го
Ако некој знае а не знае дека знае, укажи му
Ако некој не знае а знае дека не знае, покажи му
Ако некој не знае а не знае дека не знае, бегај од него!!!

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12019
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Re: Блендер на 120V, 70W
« Reply #11 on 21.08.2019, Wednesday, 01:30:38 »
Колку ми е мене познато ако е DC моторче тогаш напојувањето треба да е со прав напон а овде

Најверојатно има некое грецче пред моторот... тие сите имаат мотори со четкици. Нема како на друг начин да извадиш голема моќност од мал мотор.

се работи за изменично напојување!
Во право сум или не!

Секој наизменичен напон може многу лесно да се направи еднонасочен ;). Обратното не е толку просто.

И патем, мислам дека се вика „наизменичен“ а не „изменичен“.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline Toma

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1408
 • Gender: Male
 • Доблест и само доблест
Re: Блендер на 120V, 70W
« Reply #12 on 21.08.2019, Wednesday, 16:15:42 »
Quote from: GigaWatt
Најверојатно има некое грецче пред моторот... тие сите имаат мотори со четкици. Нема како на друг начин да извадиш голема моќност од мал мотор.
Од каде знаеме дека има диоден мост кога членот не напишал ниту сликал па да видиме за што треба да пишуваме и даваме мислења и идеи!.
Кога ја читав темата мојата прва идеја беше да се искористи димер и ако нема диоден мост тогаш да се додаде и да се фиксира напонот на 110-120V
Quote from: Toma
се работи за изменично напојување!
Во право сум или не!
Доблесно ќе беше да одговориш прво на тоа, а потоа оваа.
Quote
И патем, мислам дека се вика „наизменичен“ а не „изменичен“.
Се сложувам дека се вика „наизменичен“ и се употребува многу почесто одошто „изменичен“, но и „изменичен“ не е погрешно.
И двата изрази упатуваат на ист правец, кој како милува зашто нема строго правило во тоа изразување.
Ако некој знае а знае дека знае, следи го
Ако некој знае а не знае дека знае, укажи му
Ако некој не знае а знае дека не знае, покажи му
Ако некој не знае а не знае дека не знае, бегај од него!!!

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12019
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Re: Блендер на 120V, 70W
« Reply #13 on 21.08.2019, Wednesday, 22:19:40 »
Се сложувам дека се вика „наизменичен“ и се употребува многу почесто одошто „изменичен“, но и „изменичен“ не е погрешно.
И двата изрази упатуваат на ист правец, кој како милува зашто нема строго правило во тоа изразување.

Хм... не сум знаел ;).

Quote from: Toma
се работи за изменично напојување!
Во право сум или не!
Доблесно ќе беше да одговориш прво на тоа, а потоа оваа.

Ако работи на наизменичен напон, можни се една од две комбинации (за волку мал уред, како што е блендер). Или моторот работи на AC напон и директно се напојува од мрежниот кабел (или преку некој прекинувач, небитно) или работи на DC напон, при што мрежниот наизменичен напон се исправува со помош на диоден мост (грец) и така исправен (не и стабилизиран, има разлика), се носи на моторчето. Во било која комбинација, димер ќе заврши работа ;). И AC мотори релативно добро работат со димери ;).

Од каде знаеме дека има диоден мост кога членот не напишал ниту сликал па да видиме за што треба да пишуваме и даваме мислења и идеи!.
Кога ја читав темата мојата прва идеја беше да се искористи димер и ако нема диоден мост тогаш да се додаде и да се фиксира напонот на 110-120V

Па зошто не предложи? Како што веќе пишав, не е важно дали работи на DC или на AC, само е важно да се спушти ефективната (RMS... мада RMS пресметката е точна само за прости синусоидални напони, а не исецкани синусоди, има други методи за пресметка на ефективна вредност ако станува збор за неправилни периодични форми, но нејсе) вредност на напонот на определено ниво (конкретно, 110, 115, 120V).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline Toma

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1408
 • Gender: Male
 • Доблест и само доблест
Re: Блендер на 120V, 70W
« Reply #14 on 21.08.2019, Wednesday, 23:10:22 »
Quote
Во право сум или не!
Доблесно ќе беше да одговориш прво на тоа...
И пак го избегна одговорот! Толку ли е страшно да напишеш дека не сум во право!
Ако некој знае а знае дека знае, следи го
Ако некој знае а не знае дека знае, укажи му
Ако некој не знае а знае дека не знае, покажи му
Ако некој не знае а не знае дека не знае, бегај од него!!!