Author Topic: Кондензатор за микробранова печка  (Read 302 times)

Offline Mkdsime

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 100
На микрото ми изгоре високо напонскиот кондензаторот(има кус спој) со вредност 0.92uF +-3%  2100V (со толеранцијата би бил некаде 0.89-0.95uF), моментално имам еден половен да го заменам но со малку поголема капацитивност 1.05uF +-4%  2100V (измерен 1.07uF). Дали одговара да го заменам?

Offline LordZi

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2912
 • Gender: Male
 • I'm gonna live forever or die trying...
  • LightCraft Studio
На твое место јас би го сменил без многу размислување, блиску се со вредноста, ама нека пише некој што повише се разбира во оваа тематика... :)
People who talk behind my back are in good position to kiss my ass!!!

"You may live to see man-made horrors beyond your comprehension." - Tesla

If animals had a religion, humans would be the devil.

LightCraft Studio

Offline Mkdsime

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 100
Фала за одговорот. Го сменив проработе, но ја пробав со помала јачина, ставив на 600W од 800W max. И вака грее брзо.
За во иднина да знам дали има некоја проценка за високо напонски кондензатори колку би било во ред да се отстапи од дадената капацитивност?

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12019
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Немам некое искуство со микробранови, но... си пробал да го мериш напонот на краевите на кондензаторот? Можеби е на граница, можеби е блиску до максималниот пробивен напон на кондензаторот, затоа грее ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline LordZi

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2912
 • Gender: Male
 • I'm gonna live forever or die trying...
  • LightCraft Studio
Грее микробрановата, не кондензаторот ;).
Иначе на него има 2000V, обичните мултиметри одат до 1000V максимум, треба високонапонска сонда или да се импровизира некој  разделник на напон.
People who talk behind my back are in good position to kiss my ass!!!

"You may live to see man-made horrors beyond your comprehension." - Tesla

If animals had a religion, humans would be the devil.

LightCraft Studio

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12019
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Иначе на него има 2000V, обичните мултиметри одат до 1000V максимум, треба високонапонска сонда или да се импровизира некој  разделник на напон.

Па на тоа и мислев... освен тоа, најверојатно ќе треба да се користи осцилоскоп бидејќи станува збор за микро-бранови, напон и струја со многу висока фреквенција. За да измериш, класичен мултиметар, дури и ако е True RMS, нема да заврши работа за волку високи фреквенции :-\.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3541
 • Gender: Male
кондензаторот е за да резонира магнетронот,  чим грее во ред е, иначе ќе ја изместиш фрекфенцијата со што ќе се намали ефикасноста.

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12019
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Хм... интересна информација :).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline KiloVolt

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 742
 • Gender: Male
 • Високонапонски Фанатик
кондензаторот е за да резонира магнетронот,  чим грее во ред е, иначе ќе ја изместиш фрекфенцијата со што ќе се намали ефикасноста.
Мала исправка, кондензаторот, заедно со високонапонската диода, и самото својство на магнетронот да се однесува како диода, формираат прост полубранов удвојувач на напон. Порано бев фасциниран колку биле паметни да искористат внатрешно својство на магнетронот како компонента во колото што треба да го напојува истиот... Еве подетално:
Code: [Select]
https://deanostoybox.com/mot_power_supply.htm
Temporary things have a nasty habit of becoming permanent.

High voltage experimenting is like the mafia, once you're in, you ain't getting out!

Never underestimate the power of stupid people in large groups.

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12019
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Хммм... интересен текст, со огромен број на симулации ;). Си го зачував во doc, еве го ако некој сака да го симне ;).

Code: [Select]
https://cloud.mail.ru/public/4fTw/2HwXTMiU2
Code: [Select]
https://www.asuswebstorage.com/navigate/a/#/s/245DF76FA49A4AF98FCFD6D030CC7520Y
Code: [Select]
https://app.box.com/s/rl700hd61kgozmwtbvqx3emdlftcuk0e
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline KiloVolt

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 742
 • Gender: Male
 • Високонапонски Фанатик
Не сфатив дека не одговорив на прашањето.
Quote
Дали одговара да го заменам?
Било кој кондензатор над 2000V и над 800nF ќе заврши работа, менувај без размислување. ;)
Temporary things have a nasty habit of becoming permanent.

High voltage experimenting is like the mafia, once you're in, you ain't getting out!

Never underestimate the power of stupid people in large groups.

Offline Mkdsime

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 100
Било кој кондензатор над 2000V и над 800nF ќе заврши работа, менувај без размислување. ;)
Сменето. Веќе една недела работи без проблем.
Фала за во иднина нема да се двоумам толку :)