Author Topic: Трепкач со реле  (Read 401 times)

Offline LordZi

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3022
 • Gender: Male
 • I'm gonna live forever or die trying...
  • LightCraft Studio
Трепкач со реле
« Opened on 08.08.2019, Thursday, 14:11:03 (Edited 09.08.2019, Friday, 18:28:46) »
Еве една едноставна конструкција од минатиот век, на повеќето добро позната, но е интересна за почетници. Со менување на вредноста на електролитот може да се менува брзината на трепкање.
Иначе, автоматчето за жмигавци кај некои модели Zastava 101 (не знам за другите возила на Zastava), работи на овој принцип... :)

People who talk behind my back are in good position to kiss my ass!!!

"You may live to see man-made horrors beyond your comprehension." - Tesla

If animals had a religion, humans would be the devil.

LightCraft Studio

Offline Mkdsime

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 120
Re: Трепкач со реле
« Reply #1 on 09.08.2019, Friday, 14:01:17 »
Супер ќе си поставам жмигавци на велосипедот. :)

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3801
 • Gender: Male
Re: Трепкач со реле
« Reply #2 on 09.08.2019, Friday, 14:36:38 »
ех, друго време дојде, сега реле не иди во предвид, прво од економски разлози, па после од електрични и на крај ради квалитет-полупроводник ќе трае 10х подолго, немаш никакво оджавање како чистење на контаткти, помалце струја трошат итн итн. Сепак добро е да се знае. Дури и на загадувањето се мисли, помалце загадува полупроводникот од  релето т.е. додека се произведе.
Е сега релето е далеку по робустно, краток спој ќе преживее со шмирглање на контактите, а полу проводникот тешко.

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12424
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Re: Трепкач со реле
« Reply #3 on 09.08.2019, Friday, 18:27:20 »
Супер ќе си поставам жмигавци на велосипедот. :)

Леееејјј... колку ќе штракааааа ;D ;D ;D.

Конструкцијата е наменета за почетници ;), луѓе кои тек навлегуваат во светот на електрониката и техниката (пред се деца) ;). Не би те проценил за таков ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline LordZi

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3022
 • Gender: Male
 • I'm gonna live forever or die trying...
  • LightCraft Studio
Re: Трепкач со реле
« Reply #4 on 10.08.2019, Saturday, 00:11:15 »
Затоа го ставале во Z101, пошто имаш и звучна индикација... 8)
People who talk behind my back are in good position to kiss my ass!!!

"You may live to see man-made horrors beyond your comprehension." - Tesla

If animals had a religion, humans would be the devil.

LightCraft Studio

Offline LordZi

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3022
 • Gender: Male
 • I'm gonna live forever or die trying...
  • LightCraft Studio
Re: Трепкач со реле
« Reply #5 on 10.08.2019, Saturday, 00:11:52 »
Леееејјј... колку ќе штракааааа ;D ;D ;D.

Затоа го ставале во Z101, пошто имаш и звучна индикација... 8)
People who talk behind my back are in good position to kiss my ass!!!

"You may live to see man-made horrors beyond your comprehension." - Tesla

If animals had a religion, humans would be the devil.

LightCraft Studio