Author Topic: Опции на форумот  (Read 407 times)

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12019
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Re: Опции на форумот
« Reply #15 on 29.07.2019, Monday, 01:51:48 »
Кликни на сликата.
Оваа е од самиот Hosting

Да, postimg има таква опција да генерира BB код со thumbnails ;).

Со такво нешто немора да се скрола по километарски постови со слик за да се најде тој пост што се бара.

Да, но, тоа останува на оној кој го пишува коментарот... прво дали ќе ги upload-ра сликите на hosting кој нуди BB код со thumbnails и второ, дури и ако нуди, дали ќе го искористи тој код.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline dr-mr

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 559
 • Gender: Male
Re: Опции на форумот
« Reply #16 on 29.07.2019, Monday, 11:41:30 (Edited 29.07.2019, Monday, 12:18:19) »
Форумот нема опција сликите кои ке ги постираме да се како thumbnail,  како што е опцијата [img] ?
Во некои теми посебно во огласи треба 5 мин да се скрола да се дојде до наредниот пост.

Edit: Незнам дали и како точно функционира и дали би можело да се користат тука.
Code: [Select]
https://www.simplemachines.org/community/index.php?topic=296621.0Колку што разбрав јас сликите се хостираат на друг сервер не на форумот.
Или
Code: [Select]
https://www.simplemachines.org/community/index.php?topic=114291.0
Code: [Select]
https://www.simplemachines.org/community/index.php?topic=266750.0
Code: [Select]
https://www.simplemachines.org/community/index.php?topic=218606.msg1395748#msg1395748
Сепак се ВРТИ !!!

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12019
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Re: Опции на форумот
« Reply #17 on 29.07.2019, Monday, 14:12:03 (Edited 31.07.2019, Wednesday, 06:16:38) »
Форумот нема опција сликите кои ке ги постираме да се како thumbnail,  како што е опцијата [img] ?

Не, out of the box, форумот/софтверот нема таква опција :-\.

Во некои теми посебно во огласи треба 5 мин да се скрола да се дојде до наредниот пост.

Да, се согласувам дека може да иритира... мене лично, никогаш не ми пречело, но верувам дека има луѓе на кои тоа им пречи.

Edit: Незнам дали и како точно функционира и дали би можело да се користат тука.
Code: [Select]
https://www.simplemachines.org/community/index.php?topic=296621.0Колку што разбрав јас сликите се хостираат на друг сервер не на форумот.

Да, ова се модификации (mods) за скриптата кои од одземаат или додаваат функции.

И да, конкретно оваа модификација ги host-ира на imgbb, но има еден проблем, не дозволува да подесиш account на кој ќе се зачувуваат сликите, што автоматски значи дека се сметаат за upload без account и не можам, ако сакам, некој ден сите да ги симнам наеднаш, туку ќе се мора да се оди една по една, од тема во тема :-\.

Освен тоа, mod-от не го одржуваат баш добро, си има проблеми со Java скриптата која го load-а копчето за image upload, баш имаше дискусија за тоа последниве година дена, но дечкиве од imgbb никогаш не го решија проблемот.

Code: [Select]
https://www.simplemachines.org/community/index.php?topic=114291.0

Прекомплексно за нашите потреби и функционира само со attached images.

Code: [Select]
https://www.simplemachines.org/community/index.php?topic=266750.0

Одличен, но функционира само со attached images.

Code: [Select]
https://www.simplemachines.org/community/index.php?topic=218606.msg1395748#msg1395748

Не е update-ан, работи само со SMF 1.1.x.

Има еден релативно добар mod за postimg, но и тој бара доработка бидејќи отвора pop-up со реклама при кликање на сликата :-\. Така да, ако успеам тој да го доработам, тоа би било добра опција :). Но, кога ќе имам време... не знам :-\.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."