Author Topic: ТВ Quadro LED-42XZ55 3D потребен е софтвер  (Read 320 times)

Offline tefe_negro

 • Ентузијаст
 • **
 • Posts: 69
 • Gender: Male
ТВ Quadro LED-42XZ55 3D потребен е софтвер
« Opened on 01.07.2019, Monday, 12:16:08 (Edited 01.07.2019, Monday, 18:42:35) »
Како што вели насловот потребен ми е софтвер за апдејт преку усб за горе наведениот модел на ТВ или думп ама од нанд флешот .
Во прилог слики од шасијата и екранот


Offline krema

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 453
 • Gender: Male
Дали побара на рускиот сајт (како ли беше). :)

еве го

Code: [Select]
https://remont-aud.net/

Offline tefe_negro

 • Ентузијаст
 • **
 • Posts: 69
 • Gender: Male
Претежно сите дампови се од spi флешот а таму е само mboot-от . Ми треба дамп од nand чипот или комплетен софтвер со три фајлови mboot.bin , mb65en.bin и еден тхт фајл со скрипта за за инсталација за конкретниов модел .

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12018
 • Gender: Male
 • Не фалширам
А што е конкретно проблемот? Не се boot-ува, не работи како што треба, софтверот јавува error-и?
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline tefe_negro

 • Ентузијаст
 • **
 • Posts: 69
 • Gender: Male
Може темата во канта најдов друга плоча од ист модел со скршен екран . Проблемот беше што боите на сликата беа дисторзирани . Екранот беше проверен со тестер така да тој отпадна проблемот беше матичната .

Offline Toma

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1408
 • Gender: Male
 • Доблест и само доблест
Quote from: tefe_negro
... боите на сликата беа дисторзирани ...

Претпоставувам ама не знам што значи зборот дисторзирани.
Ако имаш можност најди слика од нет да видиме како отприлике изгледала сликата.
Ако некој знае а знае дека знае, следи го
Ако некој знае а не знае дека знае, укажи му
Ако некој не знае а знае дека не знае, покажи му
Ако некој не знае а не знае дека не знае, бегај од него!!!

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12018
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Може темата во канта најдов друга плоча од ист модел со скршен екран.

Темата нема да оди во канта бидејќи можно е некој друг да побара или да сака да сподели, па да наиде на темава на Google и да се регистрира и да го сподели dump-от ;). Само поради тоа, инаку, да, нема логика да стои ако не е решена темата, т.е. не е најдено она што се бара во темата ;).

Претпоставувам ама не знам што значи зборот дисторзирани.
Ако имаш можност најди слика од нет да видиме како отприлике изгледала сликата.

Да, и ова не е лоша идеја, да не излезе на крајот дека воопшто не ни бил dump-от проблематичен туку бил некој сосема друг проблем со main board ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline tefe_negro

 • Ентузијаст
 • **
 • Posts: 69
 • Gender: Male
Кој работел со вестел шасии знае како се прави дијагностика . Инаку на телевизорот проблемот беше што немаше слика. Се пали позадинското светло стартува реагира на далечинско но нема ништо на екран  . Напон од 12В оди на т-конот но ги нема напоните кои ги палат таб кофовите на екранот . Така да проблемот беше во т-конот. Е сега бидејќи некој друг претходно а може и повеќе луѓе се обиделе да го поправат го смениле софтверот најверојатно со некој од некоја слична шашија на вестел (17MB65,17MB65-1 или 17mb65-2) . Бидејќи немаше звук на телевизорот а сликата беше дисторзирана * откако го заменив т-конот* (може да се претпостави дека некој го сменил софтверот **разликата е во аудио ИЦ чипот на сите три плочи процесорот е ист ќе стартува може и ќе биде сетингот за екранот точен ама и2ц шината за аудио чипот е различна така да јок звук). И затоа барав точен софтвер по модел ,шасија и екран од вестел дали има некој бидејќи е простар модел.
Немам слика го вратив тв-то ама бојата на сликата е *дисторзирана* како неисправен гама коректор AS15F . А бидејќи е ЛГ екран а не АУО гама коректорот отпаѓа . ;)

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12018
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Значи, муабетот е, поправаш проблеми кои ги направиле други „мајстори“ :-\ ;D... не се секирај, не си ни прв ни последен ;). Често сум бил last resort за многу дубиозни проблеми и да, на крајот излегува, поправаш и она што други дозезнале ::).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline Toma

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1408
 • Gender: Male
 • Доблест и само доблест
Re: ТВ Quadro LED-42XZ55 3D потребен е софтвер
« Reply #9 on 08.07.2019, Monday, 17:32:01 (Edited 09.07.2019, Tuesday, 01:17:49) »
Quote from: Toma
Претпоставувам ама не знам што значи зборот дисторзирани.
Ако имаш можност најди слика од нет да видиме како отприлике изгледала сликата.

Најголемиот дел од сервисерите наместо “дисторзирани“ го употребуваат изразот "соларизирана" (соларизација solarized solarisatie Solarization)

Пример
Samsung LE37B650 - solarized picture - defect AS15F gamma chip

Code: [Select]
https://alpengeist-tvrepair.blogspot.com/2015/03/samsung-samsung-le37b650-solarized.htmlPhilips 37PFL9604/H12 - distorted colors / solarization - AS15F chip defect on TCON board

Code: [Select]
https://alpengeist-tvrepair.blogspot.com/2016/01/philips-37pfl9604h12-distored-colors.html


Нешто и во врска со тонотВо сервисното мени кај некои ТВ има опција за овој проблем со сликата.

Quote from: tefe_negro
И затоа барав точен софтвер по модел ,шасија и екран од вестел дали има некој бидејќи е простар модел
Исто така за точен софтвер потребни се податоци кои ги има на лепенката од капакот и на самата матична плоча 17MB65-2
Обележените 4 бројки и SN бројот од првиот ред .

Ако некој знае а знае дека знае, следи го
Ако некој знае а не знае дека знае, укажи му
Ако некој не знае а знае дека не знае, покажи му
Ако некој не знае а не знае дека не знае, бегај од него!!!