Author Topic: Проблем со Hitachi HA-3  (Read 844 times)

Offline Gocko

 • Ентузијаст
 • **
 • Posts: 59
Проблем со Hitachi HA-3
« Opened on 03.06.2019, Monday, 15:56:45 »
Здраво на сите,

Се работи за засилувач Hitachi HA-3 со СТК 4044 (римско 2). Проблематиката е следна:

- го дадов на еден пријател на неколку дена ... му има приклучувано пасивен субвуфер, најверојатно го има кратко споено еден од излезите,
- релето за мек старт не вклучува, мислам дека од порано релето не работи и е премостено (ке прикачам слики подоцна на кој начин)
- едниот излез работи кога ке го активирам релето менуално,  а кога ке пробам и другиот излез да го активирам преку релето фрла искри, како да ги кратко скопјувам плус и минус , плус и маса или маса и минус. Еднонасочен напон има на тој не исправен излез, према тоа како се понаша звучникот што беше приклучен (само 1-2 секунди).

- Ако може помош од каде да тргнам да бидам сигурен дали СТК-то е отидено или нешто друго е во прашање. Воопшто не знам како се понаша СТК кога не е исправно односно пробиено ... изгорено , сеедно.

Online LordZi

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2926
 • Gender: Male
 • I'm gonna live forever or die trying...
  • LightCraft Studio
Re: Проблем со Hitachi HA-3
« Reply #1 on 03.06.2019, Monday, 17:39:43 »
Прегорен е едниот канал од STK, можда и уште нешто. Вакви кола оригинал е практично невозможно да се набават, јас би ти препорачал да го замениш излезниот дел со некое LM или TDA модулче кое ќе одговара на напонот со кој се напојува STK.
People who talk behind my back are in good position to kiss my ass!!!

"You may live to see man-made horrors beyond your comprehension." - Tesla

If animals had a religion, humans would be the devil.

LightCraft Studio

Offline Toma

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1420
 • Gender: Male
 • Доблесно е да си дрзок а да помагаш!!!
Re: Проблем со Hitachi HA-3
« Reply #2 on 03.06.2019, Monday, 19:06:45 (Edited 04.06.2019, Tuesday, 12:41:51) »
Пример за оригиналПример за “Фуфло„
И уште нешто...

 
Code: [Select]
http://www.telemaster.ru/fuflo
Ако некој знае а знаеш дека знае, следи го
Ако некој знае а не знае дека знае, укажи му
Ако некој не знае а знае дека не знае, покажи му
Ако некој не знае а не знае дека не знае, бегај од него!!!

Offline Gocko

 • Ентузијаст
 • **
 • Posts: 59
Re: Проблем со Hitachi HA-3
« Reply #3 on 03.06.2019, Monday, 20:27:32 »
Благодарам на советите, мислам дека Лорџи е во право ... ТДА7294. Нема нешто подобро измислено од СТК што би било за еднократна употреба а да е 80% од цената на целиот уредот.  Јас би ги забранил да се употребуваат. Алфа Ромео во иста класа со засилувач со СТК излези ... канта !

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3666
 • Gender: Male
Re: Проблем со Hitachi HA-3
« Reply #4 on 03.06.2019, Monday, 21:19:49 »
Има разни верзи од иста стк, I II...V VII, едните се 300 ден и се ѓубре другите се 2000+ денари и се одлични. Сепак TDA се поефтини со неприметлива разлика.

Online LordZi

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2926
 • Gender: Male
 • I'm gonna live forever or die trying...
  • LightCraft Studio
Re: Проблем со Hitachi HA-3
« Reply #5 on 03.06.2019, Monday, 21:20:47 »
Иначе и јас се спремам да реставрирам еден HA-12 засилувач (и тој е со STK ;)), односно целата линија (грамофон, тјунер, засилувач и дек), спомен од татко ми... Оставени беа како исправни, но не се користени со години, ќе видиме во каква состојба се... :)
People who talk behind my back are in good position to kiss my ass!!!

"You may live to see man-made horrors beyond your comprehension." - Tesla

If animals had a religion, humans would be the devil.

LightCraft Studio

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3666
 • Gender: Male
Re: Проблем со Hitachi HA-3
« Reply #6 on 03.06.2019, Monday, 21:27:28 »
Осим електролити од стоење што би се расипало?

Online LordZi

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2926
 • Gender: Male
 • I'm gonna live forever or die trying...
  • LightCraft Studio
Re: Проблем со Hitachi HA-3
« Reply #7 on 03.06.2019, Monday, 21:34:14 »
Ќе видиме, потенциометри, преклопници и сл., електролитите секако ќе ги менувам.
People who talk behind my back are in good position to kiss my ass!!!

"You may live to see man-made horrors beyond your comprehension." - Tesla

If animals had a religion, humans would be the devil.

LightCraft Studio