Author Topic: Paint Zoom - уред за бојадисување (преглед на уредот + модификации)  (Read 712 times)

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 11635
 • Gender: Male
 • Не фалширам
пС. Дали би можело сега да се промени името на Paint Zoom - уред за бојадисување (review + mods) или нешто како (преглед на уредот + модификации) или пак ако ви текне нешто по соодветно за да биде уште по прегледно.

Некако вака? Директно го земав како што го пиша, само го извадив она „се расипа уште при првото вклучување“ ;).

арен си е насловот :)

Можеби, ама темата не ја отвори ти ;). Авторот си побара менување на насловот, негово право е ;).

Сметам дека лагерите кога ќе се загреат го кочат роторот, па затоа и повеќе струја влечит.  Да прошириш отвори не знам дали ќе има влијание, ова е центрифугална пумпа и битно е да има одреден притисок, а не голем проток на воздух.

Во секој случај, поголем проток на воздух не е на одмет ;). Подобро ќе си се лади моторот ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Online bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3313
 • Gender: Male
Е во задње менување на наслови мода стана хех. Ако не ти е тебе мачно, мене ич xD
Делот од моторот кај што се намотките секако е затворен, па колкави и да се отворите, сепак зависи од дизната на "пиштолот"

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 11635
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Е во задње менување на наслови мода стана хех. Ако не ти е тебе мачно, мене ич xD

Copy --> Modify --> Paste --> Change all subjects --> Save 8)

Делот од моторот кај што се намотките секако е затворен, па колкави и да се отворите, сепак зависи од дизната на "пиштолот"

Да, во право си, сега забележав, дува во обратна насока од таа што мислев :-\... е да, ако не шприцаш, нема баш кај да оди тој воздух :-\... многу подобро ќе било ако го направеле да дува обратно, да зема воздух од страната кај што е моторот, ама... Кинеска работа ::).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Online bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3313
 • Gender: Male
Затоа не му ставиле силикон во комората, ако не шприцаш да дува по работ xD

Offline Mkdsime

 • Ентузијаст
 • **
 • Posts: 81
Кај пиштолот има некој мали отвори за излегување на воздух кога не е повлечен тригерот за прскање.

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 11635
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Ама ако тие ги прошириш, нема да биде компресијата иста кога ќе пробаш да шприцаш :-\.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Online bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3313
 • Gender: Male
Ако се со вентил можда ќе ги затне. Инаку на пример фарбаш ѕид, би требало во еден потег да го исфарбаш па да преминеш на другиот т.е. за аута така е, на пример фаќаш врата да фарбаш и со едно стискање на тригерот ја фарбаш цела врата па преоѓаш на друг дел. Е сега нели тие се со боца, ако имаш поголема боца можеш да фатиш цела страна одеднаш, но да не прекинуваш, ако прекинеш ќе се познава, барем кај коли.
Патем има screw компресори, тие држат ист притисок, ист проток цело време, слично на овај, но притисокот е константен и повисок и можеш непрекинато да поминиш на пример цела кола одеднаш. И со ова можеш да поминиш цела соба одеднаш, ама најверојатно ќе сакаш да одмориш а времето кога не е притиснат тригерот би требало да е кратко, по мое видување значи го полниш уредот(канистерот за боја), го пушташ компресорот и само додека се преместиш до ѕидот тригерот нема да биде повлечен, после нели цело време фарбаш и додека се преместиш да го изгаснеш компресорот неколку секунди дува од другите издуви, така да не би требало да менува многу во работата.

Offline Mkdsime

 • Ентузијаст
 • **
 • Posts: 81
Сменив лагери, не најдов брендирани земав 2 за 60ден ;D ок се подобри од старите затоа што старите имаа луфта. Следно на задниот лагер има федерче за да го бутка роторот нанапред за да не се вртат цели лагери во лежиштето, тој лагер го намалив за да не го компресира толку роторот. И со оваа замена температурата се намали за 10Ц степени.
Е сега уште да пробам со поликолор дали ќе издржи моторот кантичката што е од 1Л да ја испрска цела.

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 11635
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Следно на задниот лагер има федерче за да го бутка роторот нанапред за да не се вртат цели лагери во лежиштето, тој лагер го намалив за да не го компресира толку роторот.

Најверојатно мислиш на „федер“ ???.

Добра преправка во секој случај, 10 степени не се малку ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline Mkdsime

 • Ентузијаст
 • **
 • Posts: 81
Re: Paint Zoom - уред за бојадисување (преглед на уредот + модификации)
« Reply #39 on 12.06.2019, Wednesday, 20:34:16 (Edited 12.06.2019, Wednesday, 20:57:47) »
Фала.
Да на федер мислев ваков извиткан федер има на задниот лагер кај четкиците.


Online bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3313
 • Gender: Male
Како го намали лагерот? Да не не' си го набил до крај?

Offline Mkdsime

 • Ентузијаст
 • **
 • Posts: 81
Грешка во пишувањето сакав да пишам федер а не лагер.

Offline Mkdsime

 • Ентузијаст
 • **
 • Posts: 81
Update: Пробав да кречам со поликолор со уредов ништо не постигнав... Поликолорот мора да се измеша отприлика 1:1 со вода за да има сила пиштолот да прска, а при прскањето со таков раствор бојата тече по ѕидот, башка што моторот загрева за 30 секунди. Следно ќе пробам метална ограда да фарбам со уредов.

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 11635
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Пак на крај изгледа ќе излезе дека најдобро решение е компресор со пиштолче ::)... колку и да е поскапа таа комбинација.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Online bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3313
 • Gender: Male
пак ќе тече или ќе биде густо да не моќе да прска, пробај со другиот мотор