Author Topic: Дувалка за лисја  (Read 383 times)

Offline Mkdsime

 • Ентузијаст
 • **
 • Posts: 83
Дувалка за лисја
« Opened on 13.05.2019, Monday, 18:37:28 (Edited 13.05.2019, Monday, 23:16:10) »
Дувалката е направена со мотор од правосмукалка. На капакот од моторот е заваренa цевка која е исечена под агол за да биде убав протокот на воздух. Електрониката е исто така од правосмукалката.
Капакот на моторот (горниот дел) беше поголем од пвц цевката па затоа цевката е исечена во горниот дел колку да влезе моторот и потоа со пиштол за топол воздух пвц цевката е свиткана кон моторот, за моторот да не може да излезе, да се лизне (може да се види на сликите).
Држачот е исто така направен од пвц цевка и е заштрафен за поголемата цевка. Позади стои капак од еурокрем, на почетокот беше залепен со силиконски лепак но кога го пуштив моторот на max јачина капакот се откачи. Решение за капакот да не може да излезе би било штрафови да се постават.
Во делот кај што се перките за безбедност треба да се постави заштита како на пример мрежата од кујнска цедалка и сл. Друго во зависност дали дувалката ќе ја држите со десна или лева рака, перките од моторот треба да се насочени во спротивна насока од вашето тело (don't underestimate the power).
Во видеото подоле може да се види и слушне моќноста и бучноста на дувалката.
Offline krema

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 420
 • Gender: Male
Re: Дувалка за лисја
« Reply #1 on 13.05.2019, Monday, 20:12:03 »
За хорор куќишта ова е мајка. :)

Браво за трудот и инвентивноста.

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 11664
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Re: Дувалка за лисја
« Reply #2 on 14.05.2019, Tuesday, 00:27:20 »
Пууу, ама фуче ;D. Не ми би ми текнало искрен да бидам :D. Одлична пренамена на правосмукалка ;).

Ознакиве ти се како моите ;D, земи маркерот и пиши ;D.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline Mkdsime

 • Ентузијаст
 • **
 • Posts: 83
Re: Дувалка за лисја
« Reply #3 on 14.05.2019, Tuesday, 17:09:08 »
Благодарам, не планирам да ја носам дувалкава на некоја изложба, естетиката не ми е важна за вакви работи само да работи како што треба. Тука ја прикажав како идеја може некогаш некој ќе му затреба па ќе си направи уште поубава и најважно побезбедна. За безбедни причини само јас ја користам и не давам на никој друг, маркирањето ми е најбрз начин да обележам нешто но кога ќе се занесам само јас знам да си ги прочитам ознаките.
Иначе јас ја користам за дување на компјутер, ладење на некој машини (шмишајбна...), дував прашина во недостапни места на колата итн.

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 11664
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Re: Дувалка за лисја
« Reply #4 on 14.05.2019, Tuesday, 21:51:35 »
Иначе јас ја користам за дување на компјутер, ладење на некој машини (шмишајбна...), дував прашина во недостапни места на колата итн.

Хммм... а си пробал да ја користиш како замена за компресор? Да и монтираш онакво пиштолче за дување на крајот?
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline Mkdsime

 • Ентузијаст
 • **
 • Posts: 83
Re: Дувалка за лисја
« Reply #5 on 14.05.2019, Tuesday, 22:12:34 (Edited 14.05.2019, Tuesday, 23:08:31) »
Не сум пробал, а и немам таков пиштол. Во последно време ми се врти идеја дали некако со шишиња да пробам да ја модифицирам како пиштол за фарбање како тој што го рекламираа Paint Zoom или па едноставно да си го купам нов сега го гледам по страници околу 1800денари плус карго.

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 11664
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Re: Дувалка за лисја
« Reply #6 on 14.05.2019, Tuesday, 22:44:26 »
Да, и тоа е добра идеја ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3321
 • Gender: Male
Re: Дувалка за лисја
« Reply #7 on 15.05.2019, Wednesday, 01:54:19 »
Тешко, ти треба барем 4 бари....