Author Topic: ТВ Quadro, модел CTV-55F19 TXT, 11AK30A14 - проблем со стартување [Решено]  (Read 845 times)

Offline totii

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 101
 • Gender: Male
ТВ Quadro, модел CTV-55F19 TXT, 11AK30A14 - проблем со стартување [Решено]
« Opened on 13.05.2019, Monday, 13:26:55 (Edited 23.05.2019, Thursday, 02:29:14) »
Здраво колеги проблем со овој телевизор е тоа што несака да стартува т.е. на старт лед диодата трепнува од црвено во зелено два до три пати стартува добива растер една секунда и се гаси.Ги проверив сите електролити со esr метар,го заменив и IC800-44608p40,го заменив и Q603 огриналнот беше C5388 бидејки немав таков ставив BU808DFX  и заедно со него го променив електролитот C613 од 10uF на 22uF.Кога лед додата преминува од црвена во зелена  два до три пати тогаш и напонот на B+ варира но окако ќе светне зелено и ќе почне да се вклучува тие неколку секнди додека да добие растер од една секунда  B+ е стабилен и е 144V.

Online Mkdsime

 • Ентузијаст
 • **
 • Posts: 95
Дали го провери инфраред сензорот или некој копчиња да прават спој ?

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 11797
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Не би ми текнало ;).

Во секој случај, ако е само далечинскиот управувач во прашање, може да ја блокира IR диодата со рака и така да провери ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline Toma

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1321
 • Gender: Male
...додека да добие растер од една секунда  B+ е стабилен и е 144V.
144V не стабилен туку е многу висок .
Треаба да е во граници од 117V до 124V, па според тоа реши го прво тоа, а проблемот со стартувањето, затоа, потоа!
Ако некој знае а знае дека знае, следи го
Ако некој знае а не знае дека знае, укажи му
Ако некој не знае а знае дека не знае, покажи му
Ако некој не знае а не знае дека не знае, бегај од него!!!

Offline totii

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 101
 • Gender: Male
Бидејки немам далечински не сум го проверил ни инфраред сензорот јас го стартувам од копчињата и тие се во ред, B+ напонот и мене некако ми е висок но на шемата е 150V :-\  Денес пробав и го извадив тиристорот MCR 22 и телевизорот се стартува без пумпаља и трепкане на led диодата но не добива растер,следно што направив е го откачив B+ и врзав сијалица према маса кога ќе пробам вака да го стартувам светнува зелено led диодата сијалицата зажарува и се врака во stand-by led диодата останува да свети црвено.Потоа ја окачив сијалицата и со така откачен B+ ги измерив следниве напони:
        power   stand-by
D803  8.3V      9.2V
D805  14.4V    1.3V
D806  8V         0.6V
D808  154V     12.2V
D810  16.3V    0.9V
C827  8.3V      9.2V
Да и за секој случај ги заменив елетролитите на B+  C826 и C823 од 47uF 160V.
Што следно да направам дали проблемот е во хоризонталата или во мрежата ?
 

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 11797
 • Gender: Male
 • Не фалширам
...следно што направив е го откачив B+ и врзав сијалица према маса кога ќе пробам вака да го стартувам светнува зелено led диодата сијалицата зажарува и се врака во stand-by led диодата останува да свети црвено.

Што следно да направам дали проблемот е во хоризонталата или во мрежата ?

Врз база на ова што кажуваш, проблемот е во напојувачката секција.

Провери со товар како се движат ниските напони (сите кои не се B+). Стави ја сијалицата и мери пред да се изгаси телевизорот како се движат овие напони, односно, дали се во нормала ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline totii

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 101
 • Gender: Male
Вака со откачен B+ и закачена сијалица како што кажав предходно не стартува односно лед диодата преминува од црвена во зелена на секунда и повторно се врака во црвена  stand-by,а сијалицата замо зажарува.Ова време е многу кратко за да се извршат мерења на напонте но откако ке го извадам и тиристорот D889 MCR 22 е тогаш стартува но на старт сијалицата трепнува два до три пати(пумпа) и потоа свети ,а led диодата свети зелено и во оваа ситуација напоните се следниве:
D803   9.5V
D805   16.2V
D806   9.2V
D808   152V
D810   16.8V
C827   9.5V

Offline vittoelectronics

 • Нов член
 • *
 • Posts: 17
Проблемот е во блок кондезаторот во примарниот дел од напојувањето

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 11797
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Проблемот е во блок кондезаторот во примарниот дел од напојувањето

Филтерскиот? Пред грецот?
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline vittoelectronics

 • Нов член
 • *
 • Posts: 17
не има два кај мосфетот не ги знам точно вредностите

Offline Toma

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1321
 • Gender: Male
Re: ТВ Quadro, модел CTV-55F19 TXT, 11AK30A14 - проблем со стартување [Решено]
« Reply #10 on 17.05.2019, Friday, 23:08:19 (Edited 18.05.2019, Saturday, 12:24:18) »
не има два кај мосфетот не ги знам точно вредностите
Те молам биди така фин ;) па погледај ја шемата  ;) и напиши ги вредностите и ознаките на тие два кондензатори ;).
Ако некој знае а знае дека знае, следи го
Ако некој знае а не знае дека знае, укажи му
Ако некој не знае а знае дека не знае, покажи му
Ако некој не знае а не знае дека не знае, бегај од него!!!

Offline vittoelectronics

 • Нов член
 • *
 • Posts: 17
Ок нема проблем кондезатоите се C811(47n/630v) и c812-(471p/1kv)

Offline Toma

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1321
 • Gender: Male
Re: ТВ Quadro, модел CTV-55F19 TXT, 11AK30A14 - проблем со стартување [Решено]
« Reply #12 on 18.05.2019, Saturday, 11:46:22 (Edited 18.05.2019, Saturday, 19:13:48) »
Ок нема проблем кондезатоите се C811(47n/630v) и c812-(471p/1kv)
Извини колега ама не ми е јасно што значи тоа 471p :-[
Ако некој знае а знае дека знае, следи го
Ако некој знае а не знае дека знае, укажи му
Ако некој не знае а знае дека не знае, покажи му
Ако некој не знае а не знае дека не знае, бегај од него!!!

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3410
 • Gender: Male
470пикофаради 1киливолт

Offline Toma

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1321
 • Gender: Male
Ами зошто тогаш е напишано 471, од каде да се најде толку прецизен кондензатор од четиристотини седумдест и еден пикофарад  :o
Ако некој знае а знае дека знае, следи го
Ако некој знае а не знае дека знае, укажи му
Ако некој не знае а знае дека не знае, покажи му
Ако некој не знае а не знае дека не знае, бегај од него!!!