Author Topic: 100W LED "Рефлектор"  (Read 9026 times)

Offline dr-mr

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 656
 • Gender: Male
Re: 100W LED "Рефлектор"
« Reply #45 on 08.11.2019, Friday, 14:55:09 »
220v 30w кинески лед кои ги имам ги пробував со пасивен ладилник димензии (од око ) 5cm 7cm 2cm. Диодите многу брзо постигнаа 75 степени, околу 30 минути, наредните  2-3 часа температурата не се промени повеќе од 3 степени.
Незнам која им е максималната работна температура, јас пробував една до 98 степени, на 98 степени работеше еден час потоа ја исклучив. Диодата сеуште работи, не се промени интензитетот или бојата на светлината ниту приметив некои други промени.
Порачав и 50w  220v кога ќе стигнат ке видам коклку ќе греат тие и како ќе се однесуваат (дали ќе ме слушаат).
Во секој случај топлината е непријател на електрониката, колку поладни елементи толку подобро за нив(освен во некои случаеви).
Сепак се ВРТИ !!!

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3800
 • Gender: Male
Re: 100W LED "Рефлектор"
« Reply #46 on 08.11.2019, Friday, 18:14:09 »
Многу е 80+ степени, брзо ќе им се намали интензитетот. Дур мојш да го држиш ладњакот со водена рака до тогаш е таман, натака е вруќо

Offline Пријателот

 • Нов член
 • *
 • Posts: 21
Re: 100W LED "Рефлектор"
« Reply #47 on 09.11.2019, Saturday, 04:28:23 »
Интеесно, има разновидни искуства и повеќе мислења.
Единствено што имам пробано 50 w cob all in е прејака за аквариумско осветлување од 30 до 60см длабочина (веројатно до 1м).
Ако некој го интеррсира ова осветлување за на аквариуми , нека проба со многу послаба варијанта.

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3800
 • Gender: Male
Re: 100W LED "Рефлектор"
« Reply #48 on 09.11.2019, Saturday, 08:00:49 (Edited 10.11.2019, Sunday, 18:24:24) »
50w лед за базен е доволно, не за аквариум :D 10w за аквариум би биле доволни, ем нема да грее со ладњак од компјутер.
Инаку имаше и еден друг вид на лед, се вом едно, кои имаат поголема површина, односно помала топлинска флуктоација, ама треба и по големи ладилници, оти самите се поголеми. 
од овај типЈа имам 100 ватната, во соба од 25-6 квадрати, ден прави.

Offline KiloVolt

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 815
 • Gender: Male
 • Високонапонски Фанатик
Re: 100W LED "Рефлектор"
« Reply #49 on 09.11.2019, Saturday, 13:18:54 »
Јас лично за аквариум од некои 500 литри имам искористено два LED рефлектори од по 30W, ама го осветлуваат од поголема висина, некои 60-70cm. Растенијата збудалеа, има повеќе од доволно светлина за нивен раст.
Temporary things have a nasty habit of becoming permanent.

High voltage experimenting is like the mafia, once you're in, you ain't getting out!

Never underestimate the power of stupid people in large groups.

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3800
 • Gender: Male
Re: 100W LED "Рефлектор"
« Reply #50 on 09.11.2019, Saturday, 13:45:37 (Edited 09.11.2019, Saturday, 14:47:55) »
ќе ги оќориш рибите :)
Која нојанса одбра за растенијата ?

Offline KiloVolt

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 815
 • Gender: Male
 • Високонапонски Фанатик
Re: 100W LED "Рефлектор"
« Reply #51 on 09.11.2019, Saturday, 18:31:25 »
Немаат гајле, растенија има многу и долу кај рибите пак не е јака светлината...
Не памтам, памтам само дека ги зедов од алфаелектроник за 700 и нешто, Horoz, не е ни премногу ладна, ниту пак жолта светлината, ама е памтам точно.
Temporary things have a nasty habit of becoming permanent.

High voltage experimenting is like the mafia, once you're in, you ain't getting out!

Never underestimate the power of stupid people in large groups.

Offline krema

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 574
 • Gender: Male
Re: 100W LED "Рефлектор"
« Reply #52 on 09.11.2019, Saturday, 18:35:49 »
За растенија се нудат лед со посебна топлина.


Offline KiloVolt

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 815
 • Gender: Male
 • Високонапонски Фанатик
Re: 100W LED "Рефлектор"
« Reply #53 on 09.11.2019, Saturday, 19:16:10 »
Јас само заприметив дека наместо две индикадесцентни од по 100W беа полоши од две LED 30W што ги ставивме сега. Знам дека има посебни grow lights што не го емитуваат зелениот спектар, ама тоа би ја уништило естетиката на аквариумот.
Temporary things have a nasty habit of becoming permanent.

High voltage experimenting is like the mafia, once you're in, you ain't getting out!

Never underestimate the power of stupid people in large groups.

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3800
 • Gender: Male
Re: 100W LED "Рефлектор"
« Reply #54 on 09.11.2019, Saturday, 21:19:31 »
Сепак према истражувањата се покажа дека тие grow led не се баш најдобри, него full spectuum или ув + ир. Само мал дел д ув и ир им треба на растенијата.