Не реков дека во Холандија е полошо од Македониа само дека не е така како што мислат многумина.
Пак ќе пишам, ружи сигурно не цветаат... ама па и сигурно не е како што е тука
.
Пред 2 месеци во Македониа ме праша еден пријател што работам му реков бармен зимам 2 илјади евра, ми вика зошто не одиш во некоја фабрика даваат по 6 7 илјади евра, тоа мислење за европа го имаат многу луѓе.
Искрено, не те сватив што сакаш да кажеш со ова... ако ти е доволно 2000 евра и ако мислиш дека немаш потреба од повеќе, ни јас не гледам причина да смениш работно место
. Да, можеби и јас би те прашал зошто не работиш ваму или таму, каде што се плаќа повеќе, но ако не сакаш... тоа си е твоја одлука
.
За цените во европа и Македониа секој има различно мислење, линк од еден од најголемите маркети во Холандија.
https://www.ah.nl/producten/vlees-kip-vis-vega
Еве и просечни пларти во Холандија
https://www.iamexpat.nl/career/working-in-the-netherlands/salary-payslip-dutch-minimum-wage
Еве, баш сега ги разгледав цените. Да, повисоки се, некои работи и дуло од тука (мислам на Скопје, во Струмица не знам како е)... но и платите им ги разгледав... барем 5, 6 пати е повисока во однос на просечна плата тука. Ајде еве, билети поскапи, се плаќа данок за коли, ова она... ајде еве нека е 200 евра, се тоа вкупно, трошоци за кола и амортизација, и 100 евра за гориво, 300 евра... па пак ти остануваат 1700 за трошење или чување
. Ајде еве и кирија нека ти биде 600 евра. 1100 евра... само за храна и сметки. Ајде вкупна режија на се нека биде 400 евра. Па 700 евра да ти остануваат само за храна
... па толку немаат вкупна плата некои фамилии тука
.
Не зезај, далеку од лошо е
. Ако не беше така, немаше да си таму
.
Не реков дека сакам максимално добра услуга за минимални пари, туку да се дојде до максимално добри пари треба максимално добра услуга да се нуди од самиот старт и кога се зимаат минимални пари...
Епа не знам што да кажам... ти ако си го правел тоа, очигледно си исклучокот... а и сам кажа дека кога си побарал повеќе, не си добил повеќе (тука) и затоа си заминал.
Тука така е, ќе побараш повеќе, ќе ти се изнасмеат и ќе си заминеш како по*ран
. Е ај потоа иди и давај максимум од себе, кога некој у фаца ти се изнасмеал и те направил будала, а ти си дошол најпошетно да си бараш пари за твојот екстра вложен труд
.
Добрата плата треба да се заслужи/заработи, знам дека во Македониа има многу фирми кои иако заслужена не даваат соодветна плата. Јас мислам дека една од причините е и големиот дел на работници кои викаат мала плата ама па затоа нема ништо да работам за тие пари ке се шупкам лево десно и ќе кукам по луѓето дека платат ми е мала а пред газдата: дојди газда да ти бацам газот ти си најдобриот газда .
Пак ќе кажам, апсолутно ги разбирам... генерално земено, за таа плата, добро е што се појавуваат на работа... и тоа е многу за тие пари.
А ако газдата го глорифицираат пред него, тоа да, се сложувам, не е во ред. Никогаш не сум го правел тоа иако го имам гледано. Јас лупам во фаца... газда, не газда, не ми е гале... он нека си го свати како сака... а на крајот на краиштата, да не сум бил во право со она што сум го кажувал, сигурно ќе ми се ределе отказни решенија едно по друго... од ниедно работно место немам добиено отказно решение, јас лично сум си дал отказ и сум си заминал
.
Што се однесува до работењето на проект или слично нормално е да се земе одредена сума однапрет и да се направи договор, коментирав за работењето за месечна плата.
Да, ама пак, не можеш да негираш дека овде (во Македонија) знаат така да прават газдите. Да работиш месец, два и кога ќе си ги побараш парите, да ти кажат дека фирмата нема пари
... не знам како не им е јасно тоа на нашиве газди,
МЕНЕ ТОА НЕ МЕ ИНТЕРЕСИРА! Сме се договориле да работам за плата? Да. Дефиниравме сума? Да. Ме исплати? Не. Па како очекуваш да ме задржиш како кадар
... или како очекуваш да имаш квалитетен производ ако не плаќаш или плаќаш помалку од договореното
.
Не реков дека сите што отишле во европа се вратиле или дека се неспособни или дека сите што се врачаат се мрзеливи, далеку од тоа знам многу луѓе кои работат низ европа и кои го прифатиле европскиот начин на работа. Работиш 8 часа обично од 9 до 5 почнуваш со работа во 9, не доагјаш во фирмата во 9 и го напушташ работното место во 5 а не дома да си во 5, ги исполнубаш сите работни обврски професионално и прописно без разлика дали мислиш оти ти е мала платата или заслужуваш повеке. Си прифатил за одредена плата да работиш одредена работа и ке ја работиш целото работно време, прописно и професионално ако не ти одговара барај нова работа.
Околу ова, да, се сложувам. Ако не ти чини, напушти си
... токму тоа го имам правено и јас
.
Е сега, од друга страна пак, ај размисли колкави ти се примањата, колку може некој максимум да ти даде за тој труд тука, во Македонија и дали ќе ти се исплати да одиш до „пи*ке материне“ и назад секој ден за 50 или 100 евра повеќе што ќе понуди некој друг
... земи ги и тие фактори во игра и ќе видиш дека одлуките тука и не се баш едноставни... особено ако земеш дека сите останати цени на производите се, горе-долу, Европски... а платите ти се Македонски.
Еве, прост пример, имав понуда да работам во една фирма на која канцелариите и се во населба Илинден, за 100 евра повисока плата од онаа која ја земав во тој период. Па чоек... кај ми е безнин/плин, кај ми е амортизација на кола, кај ми се два сати дневно секој ден до работа и назад
. Да имаа организиран превоз до таму и назад, ај, можеби и ќе размислев... немаа. Епа не ти одам, одбив... и што? Ќе речеш дека сум имал избор? Кој избор, жити се
. Тие 100 евра плус што ќе ги земав, на крај пак ќе ги лупнев за гориво и поправки на колата
. И што, колку да ми се води дека сум сменил работно место и земам повисока плата
... јас барем, не гледам логика да го правам тоа ако овие ми се единствените причини
.
И, да бидеме искрени, ти фамилија претпоставувам немаш, а изгледа и како да не планираш во догледно време да ја имаш, така
. Кога си сам, работите се далеку поедноставни. Донесуваш одлука и тераш. Кога си со некого, мораш да мислиш и на него, како тоа што ти ќе промениш било што во твојот начин на живот и работното место, ќе влијае на партнерот, децата и заедничкиот живот. Не се прават вакви промени на бафтаана.
Иако дел од работите кои ги пишувам изгледа како да ти се обраќам директно тебе GigaWatt не е така, се што имам пишано е општо иако има реченици со ако ти или ако тебе.
Да да, јасно контам
, уживај, нема проблем
.
Мајками цел работен век го помина како шивачка знам кои се платите и знам кои се условите, а и знам колку работат, работев обезбедување/чувар во неколку Струмички шивални. конкретно во Струмица платите ги расипаа Струмичките "менаџери" кога дојдоа грчките фирми нудеа плати по 300 евра (пред 13 14 години) но менаџерие за неколку месеци ги убедија газдите дека работниците ке работат за 100/150евра ако они зимаат поголема плата.
Да, имам чуено за ова, не знаев колку е вистина, но... види, бизнис како бизнис, на некој мора да му се стемни за мене да ми осамне, така? Затоа јас не сум кадар кој треба да работи на менаџерско место, јас нешто вакво ни на сон не би можел да направам.
Сега е полесно за способни и стручни луѓе да работат со странство од Македониа, посебно во техничките струки има многу работи кои се работат online.
Епа затоа и најдов некоја средина
. Не можам да одам на запад, но затоа, тоа што можам да го работам, можам од било каде да го работам
. Е сега, не си платен колку на запад, ама па повеќе си платен отколку тука што сум... искрено, не би се жалел дека ми е лошо
. Можеби не ми е добро колку што би сакал да ми биде, ама, генерално земено, не ми е лошо
.
Се е мое мислење и мое искуство никој немора да го чита или размислува за него а најмалку да го прифати или се согласи со него
Така де, си разменуваме мислења, си коментираме, ништо страшно
.
За крај, јас мислам дека ако како работник си добар професионален стручен ќе добиеш подобри услови ако не од еден тогаш од друг газда или од друга држава.
Околу ова се сложувам... и затоа ни се иселија сите што беа одлични во својата работа. Ама што да прават многу добрите и добрите овде
. Не секој е супериорен во својата работа. Има некои, едноставно толку им фаќа... знам и такви, едноставно менталниот капацитет им е тој... а си работат, не е дека не си работат... муааетов излегува, ако не си супериорен во тоа што го работиш и си роден во Македонија, цркни
.
Уште една работа за крај - ваков башибозук и беззаконие како овде нема никаде на запад... Но, ако знаеш го свртиш тоа во своја корист и знаеш да „пливаш во матно“ ич нема да ти фали западот...
Токму така... арно ама, треба да си факма. Ако не си, ќе пропаднеш
. Не секој е роден да биде факма, ниту пак знае како да биде. Мене пред се ми е жал за тие луѓе, кои најпоштено си ја работат работата, но, ете... едноставно не знаат како да се снајдат во ова време тука, на Балканов
. А има такви многу, далеку од тоа дека се малку.
@bumbar: Не знам што да кажам
. Слични проблеми имаме и ние сега со сопругата... бараме мајстори за реновирање, едвај усепавме да најдеме за некои од работите, а за другите... ќе видиме
.
Ако не повеќе, барем да знаеш дека со терминологијата што ја користиш, секогаш успеваш да ме насмееш
.
Генералнл работниците ја вршат цела работа, а се нај неплатени.
Да, би се сложил со ова. Генерално, сметам дека повеќето си работат фер и за онолку колку што се платени. Според мене, супериорен квалитет за супериорна плата (не Македонска супериорна, бидејќи кај нас тоа значи максимум 50 евра плус). Може да му се покаже на газдата кои ми се можностите и што знам да правам, но за тоа, ќе си платиш... ако сакаш, ако не, квалитетот ќе ти биде на тоа ниво на кое ти е, тоа е тоа
.
И да, среќен Велигден
, за многу години нека е
.