Author Topic: Прегорена LED SMD од светилка на 220V  (Read 4668 times)

Offline krema

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 668
 • Gender: Male
Во ред, тогаш ќе одам со опцијата две бели LED диоди од запалка во паралела, ќе тестирам и јавам овде. :)


Offline krema

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 668
 • Gender: Male
Re: Прегорена LED SMD од светилка на 220V
« Reply #31 on 09.05.2019, Thursday, 15:27:42 (Edited 09.05.2019, Thursday, 16:17:34) »
Врзав две лед диоди (од упаљач) паралелно и стрипот сега работи целосно, јачината на струјата како што видов е таа што треба да биде, е сега ќе видеме колку долго ќе свети овој стрип.

Морам да пријавам дека ледот кој што не работеше на стрипот многу тешко го одлемив, не е залемен само на краевите туку и на централниот дел има лемна точка која што е претпоставувам за подобра топлинска спроводливост кон алуминиумскиот стрип како хитсинк, буквално ја распарчав додека да ја извадам :D, претпоставувам дека со дувалка полесно ќе се разлеми.

Фала на сите за насоките. :)

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12736
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Морам да пријавам дека ледот кој што не работеше на стрипот многу тешко го одлемив, не е залемен само на краевите туку и на централниот дел има лемна точка која што е претпоставувам за подобра топлинска спроводливост кон алуминиумскиот стрип како хитсинк, буквално ја распарчав додека да ја извадам :D, претпоставувам дека со дувалка полесно ќе се разлеми.

Стави го srtip-от со онаа диода која сакаш да ја смениш на превртена пегла, остај ја пеглата малку да го загрее strip-от одма се вади ;). Пеглата може да ја прицврстиш превртена на менгеме или нешто слично ;).

Со среќа да си го користиш LED осветлувањето ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3929
 • Gender: Male
да, смд диодите се залемени целосно. упаљач, ако ти текина оксигенски кои ги викавме, загревај ја плошата оздола и ќе пушти. Или на рингла и така е на ќош, само ако има некоја регулација на ринглата, пошто грее многу. Обична рингла. После 30-тина минс извади ја од фасонка, летите би требало да можеш да ги држиш го гола водена рака, во спротивно монтирај ладилник.

Offline krema

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 668
 • Gender: Male
Фала,
после ова искуство за друг пат ќе си знам за пегла и рингла, инаку навистина за едно ситно SMD делче се изнамачив. :D


Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3929
 • Gender: Male
Пеглал, не пеглал, пеглу време пролази xD

Offline Toma

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1482
 • Gender: Male
 • Доблесно е да си дрзок а да помагаш!!!
Еден од начините, но не е единствен и најдобар.

Ако некој знае а знаеш дека знае, следи го
Ако некој знае а не знае дека знае, укажи му
Ако некој не знае а знаеш дека не знае, покажи му
Ако некој не знае а не знае дека не знае, бегај од него!!!

Offline krema

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 668
 • Gender: Male
Да, буквално е истото лежиште со лемна точка на средината, човекот убаво ја направи промената на ледот.

И начин со пегла, малку несмасен во однос што го врати назад подуваниот електролит. :)фала @Toma


Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3929
 • Gender: Male
Не мораше толку на флукс и калај да штеди xD

Offline krema

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 668
 • Gender: Male
Некој индиец е гарант, а електролитот од месечината се познава како е издуван како петарда. :)


Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12736
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Yep :P :D... очигледно само за менување на LED диоди учел ;D ;D ;D.

Инаку, над 90% од проблемите кај овие LED лампи се јавуваат поради неадекватно ладење. Немаат ладилни тела, т.е. оние алуминиумскине основи им се единствени ладилни тела. Во принцип, не користам LED осветлување, но во ходниците дома имам ставено LED сијалици, ама ги бирав да бидат со ладилно тело, а не како над 99% од оние што ги продаваат кај нас, како оваа, што е на клипов, без ладилно тело :-\.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3929
 • Gender: Male
Мало е ладилното тело ем покриено со пластика. Диодите се "што остансло", нееднакви се и работат на работ на нивните можности.

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12736
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Верувај, со адекватно ладење, тоа нема да направи никава разлика ;).

Кога си видел компонента да изгори ако е добро ладена? Никогаш ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3929
 • Gender: Male
епа тоа велам дека овие сијалициве по дуќаниве „круша форма“ сите се слабо ладени... Инаку нема да има гајле

Offline dr-mr

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 733
 • Gender: Male
Англискиот му е ...
Кондензаторот не е сменет намерно, ке се направи ново видео за тоа.
Сепак се ВРТИ !!!