Author Topic: Прегорена LED SMD од светилка на 220V  (Read 2080 times)

Offline krema

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 453
 • Gender: Male
И ова предострожност е во моја корист, фала Гига :)

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3541
 • Gender: Male
3 диоди во паралела....

Offline Toma

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1408
 • Gender: Male
 • Доблест и само доблест
Имам впечаток дека темата нема да биде професионално успешна (можеби се лажам) од причина што нема некои важни податоци а тоа се: колку е струјата на исправните (кракови со LED диодите а со тоа и на поединечната диода) диоди. Па анлогно на тоа да се бара соодветна LED диода. Каква е светлината (бела, ладно бела, топло бела итн) . Зошто го пишувам оваа ! Затоа што карактеристиките на кинеските диоди не се секогаш со декларираните карактеристики.
Quote
90% of Chinese products, such as the bazaar Aliexpress, manufactured on low-power LED, which are much weaker brand. Brand is the production of Samsung, LG, Philips and others.The Chinese are actively using it, indicating the parameters as if it installed Samsung. After the purchase is that the brightness and lower power is 3-4 times than the seller promised.
Code: [Select]
http://led-obzor.com/led/led-smd-5630-5730Од горните размислување можам да дојдам до заклучок дека било каква LED диода со познати карактеристики ќе си работи онака неприметно посебно ако под диодите има дифусер!

А ако сакаме онака да се снаоѓаме тогаш 4-5 “обични“ диоди со струја од околу или поголема од 200mA ги врзуваме сериски и добиваме диода  од 2.8 до 3.5V соодветна на постоечката!
Ако некој знае а знае дека знае, следи го
Ако некој знае а не знае дека знае, укажи му
Ако некој не знае а знае дека не знае, покажи му
Ако некој не знае а не знае дека не знае, бегај од него!!!

Offline dr-mr

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 559
 • Gender: Male
Наједноставно би било од некоја од продавниците за електронцки компоненти да се купи диода и да се замен,нема потреба отпорници диоди во паралела или нешто друго.
Не верувам дека една диода би била повеќе од 20 денари.
Сепак се ВРТИ !!!

Offline krema

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 453
 • Gender: Male
Re: Прегорена LED SMD од светилка на 220V
« Reply #19 on 01.05.2019, Wednesday, 17:53:09 (Edited 01.05.2019, Wednesday, 20:53:00) »
@Toma
Светлината е ладно бела, они го декларират како "Color Temperature: PURE White:  6000-6500K", мада мислам за pure white треба да биде околу 4500К, можеби грешам. :)

Еве уште еднаш линк од каде го земав

Code: [Select]
https://www.aliexpress.com/item/3/32853605865.html
Сега направив мерење на еден исправен стрип, извор на струја 19v/3,42А (полнач за лаптоп) - немам извор за 20v бидејќи толку измерив на телото од „фасонката“.
Очекував дека ќе биде разултатот поголем но моето мерење покажа околу 70mA со некоја мала тенденција на покачување до 80mA (постепено загревање на ладилното тело - алуминиум).

Исто премерив и поединечно, извор на струја ~3,45v - мерев меѓу точки А и B со резултат ~45mA.
Исто мерев и меѓу точки А и C извор на струја ~6,9V  со резултат ~65mA.

При секое мерење имаше мала тенденција на зголемување на вредноста при затоплување на алуминиумското тело за ладење.@dr-mr
Кај мене не се наоѓа било каков најобичен LM стабилизатор а камоли LED и тоа SMD, така да мора да се снаоѓам со вакви „гето“ решенија :D

Offline Toma

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1408
 • Gender: Male
 • Доблест и само доблест
При твојот случај мери ја струјата на влезот од лентата од оригиналниот ивор на напојување, инструментот во серија било со плусот или минусот.
Тоа би бил релевантен податок.
Ако некој знае а знае дека знае, следи го
Ако некој знае а не знае дека знае, укажи му
Ако некој не знае а знае дека не знае, покажи му
Ако некој не знае а не знае дека не знае, бегај од него!!!

Offline krema

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 453
 • Gender: Male
Re: Прегорена LED SMD од светилка на 220V
« Reply #21 on 01.05.2019, Wednesday, 18:56:53 (Edited 01.05.2019, Wednesday, 19:28:33) »
Измерено и така,
Изворот на оригиналното напојувањето од фасонката е 20v.

Резултат: ~65mA со мала тенденција на зголемување при загревање на ладилното тело.

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12019
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Епа значи изворот за напојување, не ги товари LED диодите до максимум.

Ајде еве една мала математика. Има 6 LED диоди во серија. 6*3.4 = 20.4V. Е сега, како што пиша Toma, ова не значи дека струјата низ диодите мора да биде 200mA. Секакви диоди има, секакви производители, овие се Кинески копии и затоа потрошувачката на струја им е пониска.

Ако сакаш да ја замениш диодиата со отпорник, води се по измерените ведности за да ја добиеш вредноста на отпорникот.

3.4V/65mA = 3.4V/0.065A = 52.307Ohm =~ 51Ohm

Јас вака би пробал, па ќе видам дали треба да се направат определени корекции на вредноста на отпорникот ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3541
 • Gender: Male
ја пробај прелеми ја диодата...

Offline krema

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 453
 • Gender: Male
Re: Прегорена LED SMD од светилка на 220V
« Reply #24 on 01.05.2019, Wednesday, 23:56:24 (Edited 02.05.2019, Thursday, 04:47:44) »
@bickle
Проверена е сто пати со унимер, сите пет диоди од стрипот светнуваат при мерење а само таа шестата што ми е заокружена на сликата не светнува, има непречен пристап на ледот за мерење така да не е до прелемување.

Еве ја диодата која што не работи, се гледа колку пати сум боцкал за мерење со унимер. :)@GigaWatt
Дали после последното мерење можам да пробам со белата лед диода од запалка?

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3541
 • Gender: Male
Три во паралела.

Offline krema

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 453
 • Gender: Male
Мислиш три лед диоди во паралела од запалка наместо таа една SMD што е неисправна?

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3541
 • Gender: Male
Да да

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12019
 • Gender: Male
 • Не фалширам
@bicikle: Еве колку струја влече таа од запалката (измерено).

Сега мерев и ми покажува дека влече околу 56mA.

Еве колку струја влечат диодите од strip-от (измерено, не според спецификации).

Резултат: ~65mA со мала тенденција на зголемување при загревање на ладилното тело.

Три се премногу, нема потреба од три. Две, да би било таман. Три би биле доволно доколку навистина диодите трошеа онолку струја колку што е според нивната спецификација.

Дали после последното мерење можам да пробам со белата лед диода од запалка?

Да, но две, не една или три... јас така би пробал. Ако забележам дека двете светат скоро исто, си погодил две со скоро ист пад на напон (ова е пожелно), што значи дека скоро еднакво се товарат и двете т.е. не поминува најголем процент од струјата низ едната или другата. Измери ја вредноста на струјата низ диодите. Ако светат скоро еднакво и јачината на струјата не е зголемена (измерените вредности покажуваат 65mA со мало зголемување кога диодите ќе загреат), јас така би ги оставил ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline Toma

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1408
 • Gender: Male
 • Доблест и само доблест
Quote from: krema
...Исто премерив и поединечно, извор на струја ~3,45v - мерев меѓу точки А и B со резултат ~45mA...
Ако оваа е точно тогаш може и'  оваа:  Колку струја влече таа од запалката?
Quote
Сега мерев и ми покажува дека влече околу 56mA.
Ако некој знае а знае дека знае, следи го
Ако некој знае а не знае дека знае, укажи му
Ако некој не знае а знае дека не знае, покажи му
Ако некој не знае а не знае дека не знае, бегај од него!!!