Author Topic: Прегорена LED SMD од светилка на 220V  (Read 2085 times)

Offline krema

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 453
 • Gender: Male
Прегорена LED SMD од светилка на 220V
« Opened on 30.04.2019, Tuesday, 16:48:33 (Edited 30.04.2019, Tuesday, 23:47:16) »
Земав ваква 24w светилка за во тавански лустер но кај една од лентите 1 smd LED e ваљда фалична и не сака да свети таа лента.

Code: [Select]
https://www.aliexpress.com/item/3/32853605865.html
Да бидам попрецизен, на основата каде што е исправувачкиот дел на струјата се редат 8 алуминиумски ленти на кој што има по 6 smd LED, 7 од нив светат но една лента не сака да свети.
При проверка со унимер заклучив дека 5 smd се исправни а 1 не покажува никаков знак. Сите 6 се во серија врзани па и од таму дека целата лента нема да свети.Немам намера да се расправам со китаецот па ако може да дадете некоја идеја како да ги натерам другите да работат.
Според мое истражување пронајдов дека се користени SMD LED's 5730 за кој вели дека работат од 3 до 3,4v и имаат потрошувачка секоја од нив од 0,5w.Кое ми е прашањето, дали е можно да го исфрлам тој лед и да ставам некој отпорник (ако е изводливо, каков?) кој ќе емулира потрошувач а со тоа и да го затворам колото на серијата од SMD led's.Претпоставувам за да работат сите 6 ледови на една лента потребно е струја според карактеристиките од 18v до 21v DC.

Edit:
Сега премерив, секоја од осумте ленти добива по 20v DC.

Offline roliver

 • Нов член
 • *
 • Posts: 15
Наједноставно е да го краткоспоиш местото каде е ледот (под него) и се ќе работи (додуша со тоа се намалува векот на сите ледови заради поголемата струја на течење).

А најдобро е да ставиш нова лед на тоа место 5730 или 5630 (ако имаш се разбира).

Offline krema

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 453
 • Gender: Male
Немам таков ЛЕД, инаку и јас така помислив кратко да ги спојам, ама ќе му дојде по 4v на еден LED, а тоа е многу.

Offline LordZi

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2912
 • Gender: Male
 • I'm gonna live forever or die trying...
  • LightCraft Studio
Залеми обична бела лед диода на тоа место, не мора да е SMD... ;)
People who talk behind my back are in good position to kiss my ass!!!

"You may live to see man-made horrors beyond your comprehension." - Tesla

If animals had a religion, humans would be the devil.

LightCraft Studio

Offline dr-mr

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 559
 • Gender: Male
наместо дијодата стави отпорник како потрошувач не би требалао да прави проблем
Сепак се ВРТИ !!!

Offline krema

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 453
 • Gender: Male
@LordZi
Било каква бела лед? Обично на колку "v" се декларирани да работат они?

@dr-mr
Со каков отпор?

Offline dr-mr

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 559
 • Gender: Male
Математиката ми е слаба страна :), според мојата математика 48оми отпориник би работел.
Било каква бела лед би работела подобро работат од 3.4V до 4V.
Сепак се ВРТИ !!!

Offline krema

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 453
 • Gender: Male
Најдов една бела лед од запалка (работи на 3 батерии во серија ~4,5v).

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12019
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Јас прво би проверил на таа бела LED од запалката колкава и е јачината на струјата низ неа... ако е драстично помала во однос на фабричките (оние со кои стигнал LED strip-от), не би ја ставал, би ставил отпорник. За 5730 пишува дека forward current и е 150mA... ако на ова од LED запалкава е 50mA, не би ја ставал.

Ако сакаш да ја замениш таа LED диода со отпорник, математиката е следна.

3.4V/150mA = 3.4V/0.15A = 22.67Ohm =~ 24Ohm

Не е погрешно да ставиш и отпорник со поголема вредност. Нема толку јако да свети тој strip како останатите, но ќе работи... исто така, тој последен ќе ти прегори, ако ставиш отпорник со поголема вредност од 24Ohm :P :D... мада нема правило кај овие Кинескиве LED диоди :-\.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline krema

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 453
 • Gender: Male
Сега мерев и ми покажува дека влече околу 56mA.

Значи да барам некоја диода што ќе влече околу 150mA?
Или отпорник од 24 Ohm.

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12019
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Да, така му доаѓа... ќе ја прегориш веднаш таа од запалката :-\.

Термичката дисипација на отпорникот ќе биде: 3.4V*150mA = 3.4V*0.15A = 0.51W. Значи, треба отпорникот да биде барем 1W.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline krema

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 453
 • Gender: Male
Па може и да тестирам со тој лед, ако прегори ќе му ставам отпорник и крај на програмата. :)
tnx

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12019
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Како сакаш :).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline krema

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 453
 • Gender: Male
Ќе известам за резултатот. :)
п.с. Добро е тоа да знам дека треба отпорник 24 Ohm 1W.

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12019
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Само пази ако прегори, да не отиде во краток спој. Ако видиш дека престане да свети, и веднаш штом ќе престане, другите диоди наеднаш почнат многу јако да светат, значи дека отишла во краток спој. Веднаш изгаси го напојувањето за да не ги изгориш другите LED диоди ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."