Author Topic: Дизајнирање на логичка шема за проект  (Read 293 times)

Offline rromano

 • Нов член
 • *
 • Posts: 5
Дали има некој кој работи дизајнирање на логички шеми? За потреба од еден личен проект.
Слободно нека ме контактира на elvishajdar [at] gmail.com

Online krema

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 426
 • Gender: Male
Па може и овде да те контактира во ПП.

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 11797
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Што точно подразбираш под логички шеми?
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline batka

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9428
Мислам дека пристапот му е погрешен. Најдобро е да образложиш што всушност ке работиш и која ти е поентата со ``логичкиве шеми``. Таков поим и јас не сум сретнал.

Offline DL1BT

 • Нов член
 • *
 • Posts: 34
Зборуваме за ASIC? Само дигиталн логика би сакал да имаш? - Си разгледал дали може во FPGA да се имплементира истото? Која е комплексноста ?

Offline rromano

 • Нов член
 • *
 • Posts: 5
1. Во еден систем постојат еден извор на информации (PC) и N-модули

2. Модулите и изворот се одалечени од 1м до 500м (одалеченоста на секој модул е различна)

3. Секој модул во себе мора да содржи:
- програмабилен 16 битен регистар за адресирање на модулот. Модулот се адресира пред да се внесе во системот. Ова би можело да биде изведено со џампери или некој програмабилен 16 битен регистар.
- програмабилен 16 битен регистар за чување на 16 битен податок
- и друга електроника

ПРОЦЕДУРА
1. Изворот испраќа сигнал (16 битна адреса) преку магистралата
2. сите модули „слушаат“
3. се активира оној модул чија програмабилна адреса се совпаѓа со добиената адреса од магистрала
4. активираниот модул враќа сигнал дека е „тука“
5. изворот испраќа 16 битен податочен сигнал кој треба да се запише во 16 битниот мемориски регистар во активираниот модул
6. активираниот модул враќа сигнал дека податокот е запишан

Магистралата за комуникација пожелно е да биде преку кабел.
Друга можна варијанта е да се групираат модули (максимум 50) и да имаат еден друг заеднички модул кој ќе комуницира со изворот преку друг вид на комуникација (WIFI, RF, IR) а истиот двонасочно да ги пренесе сите информации од/до модулите/изворот.

Offline rromano

 • Нов член
 • *
 • Posts: 5
При изведбата треба да се размислува во насока секој модул да чини што помалку средства.

А посебниот модул (кој групира повеќе модули) може да чини релативно поскапо (пример Rasbery Pi или сл.)

Online Devil

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 5282
 • Gender: Male
  • Македонски форум за електроника
Мислам дека има мало недоразбирање околу ова што ти го бараш, тебе ти е потребна изработка на контролер/модул/PCB кој ќе комуницира со друг модул ...

Јас првично те разбрав дека ти треба silicon wafer...
Jас не сум себичен, помагам. Помагај и ти !

Секоја куќа си има свои куќни правила.Почитувај ги куќните правила!

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 11797
 • Gender: Male
 • Не фалширам
@rromano: Стабилност (индустриска или „плукни залепи, ако работи, ОК, ако не, пак ОК“)? Временски услови на работа (за домашна или надворешна употреба)?
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."