Author Topic: Избор на екстерен диск  (Read 1442 times)

Offline Toma

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1321
 • Gender: Male
Re: Избор на екстерен диск
« Reply #60 on 21.04.2019, Sunday, 22:04:35 »
Quote
Не знам дали џабе пишувам!?   :-[
Па исто и јас незнам дали сум тенденциозен, реален или...
Тоа беше мало резиме и потсетување за секого кој ја чита оваа тема!!!
Ова не треба да го повторуваш!

Quote
... затоа и Ви се извинив ЈАВНО ...
Тоа е доблесно од твоја страна
Од мое име Благодарам.

Quote
... не знам што да направам за да бидете среќни.
Не е поентата јас или некој од нас да сме среќни , туку сите членови да бидат коректни и да се придржуваат на пишани и непишани позитивни правила и прописи во интернет "просторот" .
Ако некој знае а знае дека знае, следи го
Ако некој знае а не знае дека знае, укажи му
Ако некој не знае а знае дека не знае, покажи му
Ако некој не знае а не знае дека не знае, бегај од него!!!

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 11797
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Re: Избор на екстерен диск
« Reply #61 on 21.04.2019, Sunday, 22:15:23 »
Е сега се поставува прашањето: head-parking VS power on/off циклуси? Што е полошо за да се избегне?  :-\

Најдобро и двете, но ако не можеш и двете (како во случајот со HDD затворен во кутија), тогаш второто. Ако не повеќе, барем ќе ги избегнеш power on/of cycle-от од power management-от кој го контролира оперативниот систем.

Генерално земено, и двете се лоши за механичките дискови. Кај SSD, power management е добра работа ;). Јас не го користам, но немам забележано негативни влијанија на power management кај SSD ;).

Во контекст на гаранциите, од друга страна имам забележано дека кај нас SSD-ата одат со 3 години гаранција, додека надвор од земјава истите дискови за истата цена можат да добијат 5 години.

Да, за многу работи важи ова, не само за дискови.

Мислам дека кај нас увознициве не сакаат да се замараат за многу работи, вклучувајќи и продолжени гаранции (extended warranty). Можно е да им се нуди од производителите како опција, но можно е да чини некој денар плус да се земе таа „лиценца“ или што и да е, и... едноставно, не сакаат да се замараат. Пред се поради тоа што ќе треба RMA да прави на производ стар, на пример, 4 години, па веќе го нема истиот на лагер (за да му се даде заменски на купецот), па ќе треба од сопствен лагер да бара еквивалентен за таа сума на пари, па дур му рефундира производителот... кај нас тоа се смета за „непотребно замарање“.

Кај нас посебно се продаваат и торбите за лаптопи од HP, кои според HP (а и секој што купил HP лаптоп надвор од државава), доаѓаат заедно со лаптопот (не на сите модели, но на поскапите, да, гратис торби за лаптопи стигаат со нив) и не само што никаде не се продаваат посебно, туку и не смеат да се продаваат посебно... што повеќе да ти кажам ::).

Што се однесува до Toshiba имаат серија наменето исклучиво за NAS, не дека немаат.
Code: [Select]
https://www.toshiba-storage.com/products/toshiba-internal-hard-drives-n300/

Овие изгледа им се понови серии. Набавката на работа ни е постара, од пред неколку години, па затоа изгледа немам информација ;).

Добро, не е лошо да се знае за наредната набавка, да се побараат вакви или барем неколку вакви за проба, па да се тестираат ;).

Од она што може да се земе во предвид е моделот P300 кој го има од 3TB, нормално за упола цена од онаа што јас го земав на WD 6TB, што е до некаде предност да се имаат два по 3TB отколку еден од 6TB. 
Code: [Select]
https://www.toshiba-storage.com/products/toshiba-internal-hard-drives-p300/

Па и јас би играл така ;). Искрен да бидам, задоволен сум од Toshiba како дискови и не мислам дека има некоја голема разлика меѓу серверските и класичните едиции, освен power management, кој најверојатно е активен кај desktop едициите, а неактивен кај серверските едиции.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 11797
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Re: Избор на екстерен диск
« Reply #62 on 21.04.2019, Sunday, 22:51:53 »
Не знам зошто се фативте толку околу начинот на post-ирање. Се разви дискусија, можеби подолга отоколку што мислев, но не мислам дека е тоа лоша работа. Освен тоа, генерално земено, членот pocttopus си ги почитува правилата. Околу должината на post-овите... па и јас километарски post-ови пишувам, не гледам проблем во тоа ???. Ако некој има нешто да си пише, нека си пише. Јас не помнам некогаш да сме опоменувале за должина на post-ови ???... а и нема логика, некои членови сакаат детално да елаборираат, кој не сака да чита и да одговара, не мора тоа да го прави.

И не сметам дека членот pocttopus се повторува, post-ираше и некои (барем за мене) интересни информации кои, да, сигурно може да се најдат online со обичен search, но не сум се заинтересирал околу тоа, така да, една новост плус.

А околу цитатите... да, генерално земено тоа е пожелно за прегледност, но пак ќе речам дека тоа никаде го нема во правилата... а и никогаш, барем јас, не би вовел такво правило, пред се поради тоа што не може а се воведе како стриктно правило бидејќи, во определени ситуации, навистина има потреба да се цитираат и слики. Да, се сложувам дека post-от изгледа по прегледно без слики во цитатите, но тоа не значи дека ако post-от е со цитирани слики дека „не чини“.

@Toma: Не знам од каде го имаш извадено тој цитат, но не мислам дека е од мене. Ми изгледа познато, но пребарав по форумов, не можев да најдам такво нешто, освен во оваа тема.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline batka

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9428
Re: Избор на екстерен диск
« Reply #63 on 22.04.2019, Monday, 10:14:57 »
Не се работи само за правилата. Од многумина форумџии сум чул дека кога ке видат ``километарски``пост тие едноставно не го читаат или бегло, делумно го  прават тоа.Значи, се бара само кратко, јасно и концизно изјаснување. Некаде и по неколку пати се дискутира за иста работа, на ист начин. Па , читајте си ги постовите пред да одговорите или реплицирате. Тоа е се!

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 11797
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Re: Избор на екстерен диск
« Reply #64 on 22.04.2019, Monday, 14:26:01 »
Пак ќе кажам, кој не сака да чита, не мора. Никој не е присилен да биде на форумов. Да бидеме искрени, има и такви кои сакаат да читаат долги post-ови каде што се детално објаснети работите, а со спроведување на вакви „правила“, нив ги лишуваме од таквото искуство.

Кратко, јасно и концизно може за некои работи, но не за се. Ај иди објасни принцип на работа на микроконтролер кратко, јасно и концизно ::).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline batka

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9428
Re: Избор на екстерен диск
« Reply #65 on 22.04.2019, Monday, 14:57:35 »
Кога се работи за должината на постовите не се мисли на она што го пишувате и постирате. Никој не ве ограничува колку да пишувате! Должината на постовите се однесува на повторувањето односно реплицирањето на ТУЃИТЕ ПОСТОВИ, кога сакаш некому да одговориш. Непотребно е да цитираш постојано некого, ако сакаш некому нешто да соопштиш или одговориш. Поентата е тоа, бидејќи кога ке видиш  долг пост , со многу цитати, особено кога се постираат повеќе пати, на многумина ( барем јас така сум информирам) им ствараат одбојност и ретко кој чита такви постови. Не е штета и двајца да си прават муабет користејќи такви форми, ама такви постови не се интересни и нема воопшто дискусија од други членови.

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 11797
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Re: Избор на екстерен диск
« Reply #66 on 22.04.2019, Monday, 15:30:33 »
Должината на постовите се однесува на повторувањето односно реплицирањето на ТУЃИТЕ ПОСТОВИ, кога сакаш некому да одговориш.

Непотребно ???... јас би рекол дека е ова дискутабилно. Ако некој не сака да цитира, тоа е негова одлука, но јас барем лично, сметам дека со цитирањето, најдобро се става до знаење на кој дел од post-от, доколку е долг, реплицирам.

Непотребно е да цитираш постојано некого, ако сакаш некому нешто да соопштиш или одговориш.

Повторно, не се сложувам. Јас скоро секогаш цитирам коментари, поточно делови од коментари (исто како што правеше и pocttopus), освен ако не станува збор за коментар кој е буквално едно прашање. Ова е дел од форумска култура. Не секогаш знаат членовите на што се реплицира ако post-от е долг. Јас често сум се нашол во вакви недоумици, особено со членови кои скоро никогаш не цитираат, а реплицираат на 10 претходни post-ови во еден post ::).

А да не правам муабет дека, барем според мене, асполутно попрегледно е кога над мене гледам цитат односно, на што точно од мојот коментар реплицира членот.

Поентата е тоа, бидејќи кога ке видиш  долг пост , со многу цитати, особено кога се постираат повеќе пати, на многумина ( барем јас така сум информирам) им ствараат одбојност и ретко кој чита такви постови.

Јас таква информација немам, но дури и ако сум имал, одговорот би ми бил „добро... па не мораш да читаш ако те замара“... мислам... глупава работа ::), кој би сакал да прави нешто како „читање“ на платформа која е примарно наменета за разменување коментари и мислења... ц ц ц ц... боже сачувај ::).

Не е штета и двајца да си прават муабет користејќи такви форми, ама такви постови не се интересни и нема воопшто дискусија од други членови.

Пак ќе пишам. На кој не му е интересно, не мора да чита. Знаете на колку форуми сум активен член? Сигурно барем уште 3 освен овој. И таму не читам се, дискусии кои не ми се интересни не ги читам... не знам што е нејасно тука ???... кој не сака да чита, не мора да чита.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline Toma

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1321
 • Gender: Male
Re: Избор на екстерен диск
« Reply #67 on 22.04.2019, Monday, 15:52:51 »
Наместо со - REPLY  - одговарм со - Quote

Дали е така во ред
(Покасно го бришам постот.)


Должината на постовите се однесува на повторувањето односно реплицирањето на ТУЃИТЕ ПОСТОВИ, кога сакаш некому да одговориш.

Непотребно ???... јас би рекол дека е ова дискутабилно. Ако некој не сака да цитира, тоа е негова одлука, но јас барем лично, сметам дека со цитирањето, најдобро се става до знаење на кој дел од post-от, доколку е долг, реплицирам.

Непотребно е да цитираш постојано некого, ако сакаш некому нешто да соопштиш или одговориш.

Повторно, не се сложувам. Јас скоро секогаш цитирам коментари, поточно делови од коментари (исто како што правеше и pocttopus), освен ако не станува збор за коментар кој е буквално едно прашање. Ова е дел од форумска култура. Не секогаш знаат членовите на што се реплицира ако post-от е долг. Јас често сум се нашол во вакви недоумици, особено со членови кои скоро никогаш не цитираат, а реплицираат на 10 претходни post-ови во еден post ::).

А да не правам муабет дека, барем според мене, асполутно попрегледно е кога над мене гледам цитат односно, на што точно од мојот коментар реплицира членот.

Поентата е тоа, бидејќи кога ке видиш  долг пост , со многу цитати, особено кога се постираат повеќе пати, на многумина ( барем јас така сум информирам) им ствараат одбојност и ретко кој чита такви постови.

Јас таква информација немам, но дури и ако сум имал, одговорот би ми бил „добро... па не мораш да читаш ако те замара“... мислам... глупава работа ::), кој би сакал да прави нешто како „читање“ на платформа која е примарно наменета за разменување коментари и мислења... ц ц ц ц... боже сачувај ::).

Не е штета и двајца да си прават муабет користејќи такви форми, ама такви постови не се интересни и нема воопшто дискусија од други членови.

Пак ќе пишам. На кој не му е интересно, не мора да чита. Знаете на колку форуми сум активен член? Сигурно барем уште 3 освен овој. И таму не читам се, дискусии кои не ми се интересни не ги читам... не знам што е нејасно тука ???... кој не сака да чита, не мора да чита.

Тоа беше мотото на моето пишување...затоа без коментар и никакво предупредување имам преправено најмалку три поста во оваа тема очекувајќи дека членот ќе ја увиди нелогичноста на цитирање на комплетен пост а не цитирање на важен дел од постот !!!
Ако некој знае а знае дека знае, следи го
Ако некој знае а не знае дека знае, укажи му
Ако некој не знае а знае дека не знае, покажи му
Ако некој не знае а не знае дека не знае, бегај од него!!!

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 11797
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Re: Избор на екстерен диск
« Reply #68 on 22.04.2019, Monday, 16:02:07 »
Тоа беше мотото на моето пишување...затоа без коментар и никакво предупредување имам преправено најмалку три поста во оваа тема очекувајќи дека членот ќе ја увиди нелогичноста на цитирање на комплетен пост а не цитирање на важен дел од постот !!!

И јас правам вакви и слични работи многу често, па не го сваќам како непочитување тоа што членот и понатаму ги пишува post-овите како што ги пишува. Така сака да се изразува? ОК, тоа е тоа.

А да не напоменувам што во конкретниве преписки, имаше многу потпрашања членот кој ја отвори темата и тешко е да се направи прегледен одговор без цитирање. Ако вие гледате лесен и едноставен начин да се направи тоа, тоа е ваше мислење, но јас не мислам така. Баш напротив, мене лично, многу полесно и попрегледно ми е кога членот кој одговорил го цитирал делот на кој одговара. Така, текстот на кој реплицира е буквално пред репликата, може да се навратам на цитатот само со поглед нагоре, а не и да скролам за да стигнам до кај што е пишано она кон што другиов член реплицирал.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Online LordZi

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2885
 • Gender: Male
 • I'm gonna live forever or die trying...
  • LightCraft Studio
Re: Избор на екстерен диск
« Reply #69 on 22.04.2019, Monday, 16:25:38 »
Цитирање одредени делови од претходниот пост, ако е тој подолг и одговарање конкретно на цитираното мене ми е сосема во ред, а и ми е попрегледно, цитирање на целиот претходен пост при одговарање не е...
Мислам дека непотребно ја надувавте работата, на сметка на темата, која веќе замре...
People who talk behind my back are in good position to kiss my ass!!!

"You may live to see man-made horrors beyond your comprehension." - Tesla

If animals had a religion, humans would be the devil.

LightCraft Studio

Offline Toma

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1321
 • Gender: Male
Re: Избор на екстерен диск
« Reply #70 on 22.04.2019, Monday, 17:01:09 »
Quote
Мислам дека непотребно ја надувавте работата, на сметка на темата, која веќе замре...
Ако членот е доблесен ќе продолжи со своите видувања.
Мене не ми пречат долгите постови и така не ги читам. Зошто? Па ме заморуваат и се губам во текстот, па сега кој како милува така и нека прави, и нели затоа интернет просторот е полн со разноразни форуми па нека секој си го најде своето место под "сонцето".
Ако некој знае а знае дека знае, следи го
Ако некој знае а не знае дека знае, укажи му
Ако некој не знае а знае дека не знае, покажи му
Ако некој не знае а не знае дека не знае, бегај од него!!!

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 11797
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Re: Избор на екстерен диск
« Reply #71 on 23.04.2019, Tuesday, 01:12:09 »
Се извинувам кон сите членови за отклонувањето на дискусијата во темата во сосема трета насока.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."