Свесен сум, кога и да отворам само WD се појавуваат. Зошто земав од нив, друг немаше на лагер. Maxtor/Seagate како да ги нема... Toshiba исто така ги немам сретнато.
Seagate ги купија Maxtor уште пред 12, 13 години
... и ги затворија фабриките, го задржија само брендот. Можеби си забележал, пред околу една година, имаше мали 2.5" Maxtor екстерни дискови, ама само брендот (кутијата) беше Maxtor, внатре имаа Seagate дискови
.
На Toshiba хардверот (дисковите, главите и алуминиумските куќишта) се изработени по технологија на Seagate, поточно имаат откупено дел од фабриките на Seagate (некој спор меѓу нив, нешто околу патенти со чипови и технологија, Toshiba тепала во спорот и Seagate им компензирал во производствени погони), само електрониката е на Toshiba, а колку што знам, горе долу, скоро иста е со таа на Seagate.
Нема потреба јас да влезам во BIOS-от, им пишувам на продавачите или чекам да ми јават и барам тие да ми кажат кој модел на SSD е внатре. Има брендови што ме разочарале максимално и ме оставиле без податоци каков што е Patriot. Демек MLC Nand користеле за разлика од TLC на другите и така си отидоа податоците... како прегорена сијалица си замина дискот.
Знаеш, јас обично гледам кои се на врвот на low-mid budget SSD-иња, па по тоа се водам
. Се знае Samsung се лидери во овој дел и навистина се најдобри. По нив има многу други, Kingston, A-Data, итн., но Patriot ги немам начекано на таа листа, така да... не би одел со нив
.
Е сега, и јас би сакал да имам буџет да си купам Intel Skulltrail SSD, ама тоа не е веќе low-mid budget
.
Ова дефинитивно ќе го пробам. Ќе пишам во темава што како сум направил или да отворам нова тема за дисков, како е подобро за форумов поради прегледност не е проблем. Ама какво време дојде на човек страв да му е да купи диск.
Па не е лошо да отвориш нова тема
. Оваа тема беше „као консултативна“, па сега паднала одлука за нешто, нека има нова тема
.
А за страв за купување... искрено, само дискови да беа проблемот, мнооогу лесно ќе ни беше
.
Види, за запањациве тоа не е проблем. Он купува вакво нешто, му тера 2, 3 години и си купува нов потоа. Тоа за нив е како да менуваат чорапи. Да имавме и ние такви плати, и за нас ќе беше така. Оние не го сваќаат толку трагично... „Откажува? А, добро значи време е за нов, си го отслужи овој своето
.“. Они не заглибуваат во анализи од стилот на „абе како пред 15 години дискови ми траат уште со 5, 6 bad sectors на нив, овие новиве од нигде никаде, пуф
“. Кај нив тоа се смета за нормална работа.
Е сега, исто така, ако им откаже диск, а не префрлиле податоци на време, они си имаат доволно голем буџет да си платат и враќање на податоци во data recovery center. Ние... „средно тужно“ е кај нас за тие работи. Затоа они не се ни бунат премногу. Ние и останатите земји со просечна плата од 200 евра (баталете што вика статистика, повеќе од 250 евра нема шанси да е просечна плата, оние со плати од неколку милиони денари креваат просек, тие не ни треба да се земаат во статистиката, постојат посебни статистички методи за вредности кои екстемно отстапуваат од просекот, како и тие да се инкоропорираат во пресметката без притоа многу да влијаат на крајниот резултат, ама ајде, да не почнувам и за тоа
), ние на крајот сме еб*ни... за жал
.
Форумов е многу богат со корисни информации, а штета што другите заедници ова не го знаат или не сакаат да го знаат. Немам ништо против другите ама очигледно троловите кај нив си привлекуваат повеќе членови кај кои многу пати се покажало кобно за ширење на погрешни инфорции кај истите тие, а замислете тие се потрошувачите. Некој нов вид на маркетинг ли е во прашање, не знам...
Мислам дека пред се е во прашање незаинтересираност... т.е. многу полесно е да се седи на FB и да се јадат трици за ојлевци дојлевци отколку малку да го активираш мозокот и да прочиташ нешто навистина интересно и информативно... било што, не мислам само на форумов, може да биде било што... медицина, воздухопловство, моделарство... буквално било што.
Ви се има случено да почнете да читате на Wikipedia за некоја нова технологија и по 3 часа да се сепнете и да видите дека од кликање линкови на Wikipedia, некако сте стигнале до Шпанската инквиција
? Епа јас таков сум
. Не знам колку од останативе луѓе се такви, но искрено, да седам и да скролам на FB по цел ден и да чмаам пред монитор со „рекла казала“ празни муабети
... не знам, тоа не сум јас.
@GigaWatt ти благодарам многу за секој збор во темава.
На моменти ми е криво што го земав дискот, а од друга страна и немав избор. Се надевам и ти ќе ме сфатиш ама за наредна прилика добро е човек да прочита прво по нетов, а не да чека (како мене ) во последен момент.
Нема проблем
. Ако има уште нешто, слободно прашај си на форумов, ќе помогмеме колку знаеме и умееме
.
И не се саклдисувај
. Сите сме се зезнале помалку или повеќе за некои работи
. Поентата е нешто да научиш од тоа
. На крајот на краиштата, ситуацијата не е толку страшна, пази го дискот наредните две, три години (колку и да му трае ганаранцијата), потоа отори го (овие новиве кутии се сите со штифни, не барај шрафови за џабе
), врзи го за компјутер и изгаси head parking
. Ете, ист firmware имаш со оној кој го post-ирал тоа на форумот на WD, кај него успеало, би требало и кај тебе да работи
.
на времето зедов вербатим хдд, внатре уствари беше тошиба
Е, за ова правам муабет
. Нели препорачав да земе Verbatim
? Не знам во кој post беше, ама знам дека некаде пишав
. Ти си трет случај што потврдува дека Verbatim користат Toshiba дискови
. Јас претходно само два имам отворено, и двата имаа во нив Toshiba дискови
.
Види, bicikle, Verbatim никогаш не ни имале производствена линија за дискови, така да, логично е нивните кутии да се само „шминка“
... а што мислиш, случајно електрониката за контрола (SATA to USB bridge-от) да не ја изработуваат они... пффф... во USB 2.0 кутиите сите ги имаа оние JMB352 SATA to USB bridge чипови... буквално немам начекано екстерен USB 2.0 диск да не го кориси овој чип
.
http://www.jmicron.com/PDF/brief/jmb352u.pdf
Да не мислиш дека производителиве на дискови случајно ќе измислуваат топла вода и сами ќе прават чипови
.
Во тој контекст ги спомнав wd black, значи да си земиш добра кутија да и стајш добар диск и имаш добар преносен диск.
Генерално земено, да, ова е најдобра комбинација
. Земи со празна кутија со определени спецификации (USB 2.0, USB 3.0, не знам, можеби Кинезиве имаат сега некои и со Ethernet на нив, не сум проверил), стави добар диск во неа и спиј мирно
.
Се разбира, треба да имаш и добро напојување за таа кутија
. Ако работи само на 12V, препорачувам да искористиш адаптер кој може да даде околу 2A излезна струја. Повеќето од производителиве ставаат 1.5A, ама често знаат да греат (зависи од диск до диск и колку му грее моторот за плочите
, некои повеќе струја влечат, некои помалку), така да, за да спиеш мирно, подобро да е малку наддимензионирано отколу да е поддимензионирано
.
Мене ми рикна појма немам од што, едноставно кога пробав да го пуштам не работеше.
Пробај извади го, можно е само електрониката за контрола (bridge-от) да е зезната
. А дури и ако е навистина проблем дискот провери веднаш каде што се врзува SATA конекторот за напојување на дискот, би требало да има една или две големи диоди, тие знаат да чурнат. Тие се заштитни зенерки за 12V и 5V. Ако некоја е во краток спој, само извади ја, ќе проработи дискот
.