Author Topic: Помош за поправка на авто засилувач Novex SX-2000  (Read 270 times)

Offline MostNightMare

 • Нов член
 • *
 • Posts: 7
Помош за поправка на авто засилувач Novex SX-2000
« Opened on 27.03.2019, Wednesday, 19:30:40 (Edited 28.03.2019, Thursday, 01:15:56) »
  Поздрав до сите,


Титкајки ги сите достапни компоненти, транзистори, диоди.. дојдов до два транзистори (по даташит пар комплементарни, биполарни), во куса врска, иако одлемени од плочката, било која комбинација на пиновите, т.е, C4466 и A1693
(најверојатно 2ЅА и 2ЅС). Тие пак, минијатурните, за побуда изгледаат исправно (не се напонски проверени).

Модел: Novex SX2000;
Дијагноза: Не работи воопшто;

Што понатаму?
п.с. Планирам да извадам два од друг засилувач (и друга ознака) Blaupunkt BSA 247 на кое не можам да му го најдам дефектот :)

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3313
 • Gender: Male
Промени ги со соодветни или соодбжветни заменски. Пробери ги и кондензаторите околу ними, ако немаш еср метар со титкање или на 200.000 килооми, не треба да има никаков отпор т.е. не до200.000 мада ако се цркнати ќе имаат околу 0 оми.

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 11634
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Најверојатно се изгорени само излезните транзистори. Не е лошо да ги провериш сите излезни транзистори.

Не би требало да биде проблем и да го пуштиш засилувачот во работа без нив (освен ако нема некоја заштита), да не чурне уште нешто :P :D.

Ако ги смениш сите неисправни излезни транзистори и пак не работи некој канал или сите канали... мислам дека друга опција освен барање на проблемот со сигнал трасер не ти останува :-\. Може да го употребиш и за утврдување дали проблемот е само во излезните транзистори или не (излезните транзистори се во краток спој, а до нивните бази доаѓа неизобличен аудио сигнал со релативно високо ниво, би требало само тоа да е проблемот, изгорени се само излезните транзистори, не и нешто друго).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline Toma

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1270
 • Gender: Male
 2SC4466

Material of Transistor: Si

Polarity: NPN

Maximum Collector Power Dissipation (Pc): 60 W

Maximum Collector-Base Voltage |Vcb|: 120 V

Maximum Collector-Emitter Voltage |Vce|: 80 V

Maximum Collector Current |Ic max|: 6 A

Max. Operating Junction Temperature (Tj): 125 °C

Transition Frequency (ft): 20 MHz

Forward Current Transfer Ratio (hFE), MIN: 10

Noise Figure, dB: -

Package: TO218

Code: [Select]
https://alltransistors.com/crsearch.php?mat=Si&struct=NPN&pc=60&ucb=120&uce=80&ic=6&tj=125&ft=20&hfe=10&caps=TO218
 2SA1693

Material of Transistor: Si

Polarity: PNP

Maximum Collector Power Dissipation (Pc): 60 W

Maximum Collector-Base Voltage |Vcb|: 80 V

Maximum Collector-Emitter Voltage |Vce|: 80 V

Maximum Emitter-Base Voltage |Veb|: 6 V

Maximum Collector Current |Ic max|: 6 A

Max. Operating Junction Temperature (Tj): 150 °C

Transition Frequency (ft): 20 MHz

Collector Capacitance (Cc): 150 pF

Forward Current Transfer Ratio (hFE), MIN: 50

Noise Figure, dB: -

Package: TO3P

Code: [Select]
https://alltransistors.com/crsearch.php?mat=Si&struct=PNP&pc=60&ucb=80&uce=80&ueb=6&ic=6&tj=150&ft=20&cc=150&hfe=50&caps=TO3P
Ако некој знае а знае дека знае, следи го
Ако некој знае а не знае дека знае, укажи му
Ако некој не знае а знае дека не знае, покажи му
Ако некој не знае а не знае дека не знае, бегај од него!!!

Offline MostNightMare

 • Нов член
 • *
 • Posts: 7
Code: [Select]
https://www.el-component.com/bipolar-transistors/2sd1488    Type - NPN
    Collector-Emitter Voltage: 150 V
    Collector-Base Voltage: 150 V
    Emitter-Base Voltage: 5 V
    Collector Current: 9 A
    Collector Dissipation - 100 W
    DC Current Gain (hfe) - 40 to 200
    Transition Frequency - 20 MHz
    Operating and Storage Junction Temperature Range -55 to +150 °C
    Package - TO-3PF

Code: [Select]
https://www.el-component.com/bipolar-transistors/2sb1057    Type - PNP
    Collector-Emitter Voltage: -150 V
    Collector-Base Voltage: -150 V
    Emitter-Base Voltage: -5 V
    Collector Current: -9 A
    Collector Dissipation - 100 W
    DC Current Gain (hfe) - 40 to 200
    Transition Frequency - 20 MHz
    Operating and Storage Junction Temperature Range -55 to +150 °C
    Package - TO-3PF

Овие се моите предлог замени на лагер, во тест фаза.

ОффТопик: Blaupunkt BSA 247 Тешко чудо, ако има хобист за него би го дал за 'играње'.