Author Topic: Помош за поправка на ATX напојување - не осцилира  (Read 823 times)

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12383
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Не сватив, зборуваш за оптокаплерот?
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3777
 • Gender: Male
Не, за tl494.
Истражував малце па го го увидов следново:
Делот со оотокаплетор ( што си го заокружил со црвено) е стенд бај, значи работи цело време и кај мене е исправен. Тој дава само 5vsb (за напојување на усв уреди кога комп. исклучен) и го напојува tl494. Кога ќе споиш ps on q5 (грешно оз аченкако c5 ) и q6 стануваат спроводни и на tl494му иде напон со што поч ува да освилира и ги побудува q8 и q9. До тука е во ред. q8 и q9 пак го побудуваат t1 кое треба да ги упали големите транзистори. Е тука веќе нема никаква активност...

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12383
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Епа изгледа трафотот е во краток спој или изгорено (отворено коло).

За секој случај, провери ги D20, D21, D22, D23, D24, D25 и D1, D2, D3, D4. Ако се ОК, најверојатно побудното трафо изгорело кога изгореле Q1 и Q2.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3777
 • Gender: Male
Менето е трафото, останатите компоненти ќе ги проверам сега.

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3777
 • Gender: Male
Ги проверив и тие и околните компоненти, сите се во ред, на пин 12 има +12v, на пин 14 има +5v на пин 8 има +5в на пин 11 1,5в. Низ R40 има 12 в пад на напон, а c26 е празен т.е. 1.4в... Q8 и Q9 се исправни и сменети.  Више не знам кај да се обратам, више пукнав  :D шала на страна, ептен ме фати јанѕа да го направам :D  Све е исправно а не работи .

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12383
 • Gender: Male
 • Не фалширам
А сигурен си дека трафото со кое си го заменил T1 дека е исправно?
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3777
 • Gender: Male
Би требало.. Како да го проверам трафото ? Овие се високонапонски и прилично мал отпор имаат.

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12383
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Со LOFT/FBT тестер... јас друг начин не знам :-\.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3777
 • Gender: Male
Другиот начин е расклопување... Само ако беше трафото ќе гореа и 945-ките. Полупроводникот ќе изгори многу побрзо него трафото, така да ептем мала шанса има да е трафото.

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12383
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Не мора да значи. Ќе влезат во сатурација (заситување) и толку, ништо повеќе од тоа.

Дур не земеш осцилоскоп и да видиш што сигнали има и каде ги има, тешко дека ќе го поправиш.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."