Author Topic: Проблем со музички систем Samsung MAX-B450  (Read 388 times)

Offline totii

 • Ентузијаст
 • **
 • Posts: 97
 • Gender: Male
Проблем со музички систем Samsung MAX-B450
« Opened on 04.02.2019, Monday, 12:19:56 (Edited 04.02.2019, Monday, 17:05:48) »
Здраво колеги проблемот со овој музички систем е што е мртов не се вклучува значи нема standby и нема ништо на дисплеј.Го отворив и го проверив напојувањето ги има напоните кон stk-то +-27V,ги има и +5V и +12V едино го нема -12V но како што ја погледнав шемата тој се артивира откако ке добие power-on од процеорот или се лажам?Процесорот LC866548 на пинот 81 power-on нема никаков напон,додека процесорот добива напојување +5V.Пршање е дали проблем е во самиот процесор или?Во attacment ја имате шемата и да сите електролити се воред и се проверени со esr metar. 

Code: [Select]
https://cloud.mail.ru/public/DQMA/5cvDgnp2p
Code: [Select]
https://www.asuswebstorage.com/navigate/a/#/s/8F40E4C64F184EA59AFA2C712CE2FC17W
Code: [Select]
https://elektrotanya.com/samsung_max-b420_b450_zb450_sm.pdf/download.html

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 11664
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Провери дали на пин 24 од UCW1 имаш напон од 5.6V. Ако има, провери дали има напон од 5V на пин 90 (VDD2) на LC866548 (UIC1).

It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline totii

 • Ентузијаст
 • **
 • Posts: 97
 • Gender: Male
На пин 24 од UCW1 има напон од 5.6V и потоа преку диодата UD13 напонот пага на 5.3V и оди на пин 72 VDD4 и на пин 46 VDD3,исто овој напон од пин 24 од UCW1 преку диодата UD21 оди на пин 18 VDD и на пин 90 VDD2 тука напонот после диодата е 4.7V.

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 11664
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Хммм... тоа е некако многу висок пад на напон за диода, скоро 1V. Пробај смени ја UD21 со 1N4001 (1N4001 ... 1N4007, било која) и види дали ќе се крене напонот на околу 5V. Исто важи и за UD13, слободно може да ја смениш со 1N4001 ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline totii

 • Ентузијаст
 • **
 • Posts: 97
 • Gender: Male
Ги заменив и двете диоди со нови 1N4148 напоните останаа исти 4.7V на UD21 и 5.3V на UD13,следно што направив е ги скинав водовите од овие две диоди кој одат кон пиновите за напојување на процесорот и тогаш послем двете диоди добив напон од 5.3V.Дали ова значи дека процесорот е проблем и тој го руши напонот на диодата UD21?

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 11664
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Дали ова значи дека процесорот е проблем и тој го руши напонот на диодата UD21?

Да, најверојатно.

Ај измери отпорност меѓу пинови 18 и 90 на LC866548 (VDD и VDD2) према маса и на пинови 46 и 72 (VDD3 и VDD4) и спореди ги резултатите. Се разбира, мери кога е се изгасено. Би требало да добиеш значително пониска вредност на пиновите 18 и 90. Ако добиеш некоја вредност блиска од нула (на пример 100, 200 Ohm-и), најверојатно е изгорен LC866548. Може уште еднаш да пробаш со две Шотки од 1A врзани во серија наместо UD13 и UD21 (би требало да добиеш некој напон близок до 5.2, 5.3V заедно со товарот), но ако и тогаш не почне да реагира LC866548... тоа е тоа :-\.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline totii

 • Ентузијаст
 • **
 • Posts: 97
 • Gender: Male
Како што предпоставував и на почеток проблемот е во процесорот го одлемив процеорот и помегу пин 90 VDD2 и GND има отпор од 150оми .Фала за помошта :)

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 11664
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Тоа е тоа :-\. Повеќе среќа нареден пат ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."