Author Topic: Обработка на железо и други метали  (Read 3827 times)

Offline MKD-Boy

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 149
Нз колку греат, ако може пластика може и инженерска пластика на дребонг многу лесно ќе се обработи но не држи температура многу.
Греат, колку што грее една Лед сијалица.. п.с каде се наоѓа таа инжинерска пластика? шо пари е?!

Друже, едноставно само Главицата, во која стои фасонче и на која се навртува заштитното стакло, толку треба, не треба ни цевка ни кутија ни ништо..

Па не мора да е на навртување... мислам дека и dr-mr го спомна тоа.

Фасонките колку што сватив може да се најдат (да се купат... не знам дали се класичните Едисон фасонки за домашна употреба)... може и мало проектче (скица) да се направи во Corel за виткање и сечење на алуминиумски лим, однеси ја скицата некаде кај што извршуваат такви услуги, кажи им да ти го направат тоа во 5, 10, 15 примероци, ќе се свитка лимот, поп нитни за стегање по рабовите и готово ;).
Ами сосема обична класична фасонка со Е27 грло.. а и друго, па и не мора да е прицврстена на нешто фасонката, обично ја затегам со жичките/кабелот :) п.п.с едно време едно пријателче на дребонг ми правеше такви, мое беше само да собирам алуминиум да го топам и да правам широки цилиндри.

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3615
 • Gender: Male
Види/прашај овде
Code: [Select]
https://m.reklama5.mk/AdDetails?ad=1329616
Code: [Select]
https://zk.mk/plastika-izrabotuvanje-kalapi-i-alati/skopje
Code: [Select]
https://marketkonekt.com/makedonija/guma-i-plastika/obrabotka-na-uslugi/28.htm
Code: [Select]
https://inotek.mk/производи-2/Накнадно и на фб можеш да побараш а имам гледано реклами по патон кога идеш од куманово до пластичарска имаше по мостовите.

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12110
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Ами сосема обична класична фасонка со Е27 грло.. а и друго, па и не мора да е прицврстена на нешто фасонката, обично ја затегам со жичките/кабелот :) п.п.с едно време едно пријателче на дребонг ми правеше такви, мое беше само да собирам алуминиум да го топам и да правам широки цилиндри.

Имаше едно клипче, правеше исто што и дечково на клипов, ама со многу поголемо тенџере (калап :P)... не знам колку лименки стопи, само знам дека фрлаше една по друга додека не го наполни целото. Мислам дека некој русин беше, ама не можам сега клипот да го најдам :P.Кога ќе размислиш и не е баш така тешко, секој кој има куќа може ова да го прави ;). Земи стари дрва, запали ги, направи жар, стави го во некоја ваква дебела железна лименка и терај ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3615
 • Gender: Male
Re: Обработка на железо и други метали
« Reply #48 on 23.01.2019, Wednesday, 19:10:59 (Edited 23.01.2019, Wednesday, 19:19:00) »
од лименките ептен малце аломин излегува, инаку за топење подобри се бренерите кај кои горивото е под притисок наместо воздух (потопли се ), работат и на прегорено уље
Code: [Select]
https://www.trademe.co.nz/antiques-collectables/tools/listing-1918998318.htm

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3615
 • Gender: Male
Re: Обработка на железо и други метали
« Reply #49 on 13.02.2019, Wednesday, 02:50:27 (Edited 13.02.2019, Wednesday, 14:11:45) »
Мислам дека е добро да бидат и во темава

Code: [Select]
https://www.ebay.com/itm/223209369443