Author Topic: Minimum Theremin 101  (Read 1213 times)

Offline LordZi

  • Глобален Модератор
  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 3022
  • Gender: Male
  • I'm gonna live forever or die trying...
    • LightCraft Studio
Minimum Theremin 101
« Opened on 21.12.2018, Friday, 00:20:55 (Edited 21.12.2018, Friday, 03:34:46) »
Бидејќи се изгуби оваа тема при селењето на форумот еве ја пак... ;)

Многу едноставен теремин само со една антена, за pitch. Нема егзотични делови или калеми тешки за набавување, само два CD4069 и нешто ситни делови. Најдобро работи со оригинални интегралци од реномирани производители извадени од расходувани уреди, за разлика од оние купени во нашите продавници. Јас му додадов и едно delay модулче кое го прави звукот многу поинтересен.
Подесувањето се врши со тримерот на плочката, со вртење во некоја положба ќе приметите дека звукот се менува од повисок кон подлабок се додека во еден момент не престане сосема, се остава тримерот во оваа положба, а финото подесување на осетливоста понатаму се врши со потенциометарот.
Ориналниот проект го има овде:
Code: [Select]
http://harrisoninstruments.com/101/101_description.html
Шемата и изгледот на плочката (ја има најдоле):

Го сместив во кутија од некој стар јонизатор:Внатрешноста:Плочката од тереминот:Плочките од delay-от и вградениот засилувач:За крај едно видео како сето тоа звучи:

People who talk behind my back are in good position to kiss my ass!!!

"You may live to see man-made horrors beyond your comprehension." - Tesla

If animals had a religion, humans would be the devil.

LightCraft Studio